1 tjedan trudnoće

Žene koje planiraju postati majke s velikim se odgovorima odnose prema osjećajima u prvim danima trudnoće. Promatrajući svoja tijela, oni obično vide bilo kakve znakove pojave novog života..

Stručnjaci napominju da postoje dva razdoblja vaše trudnoće: porodničko razdoblje (računa se od prvog dana menstruacije) i pravo razdoblje (računa se od dana začeća). U većini slučajeva vrlo je teško odrediti točan dan začeća, stoga se u prenatalnim klinikama prvi dan menstruacije smatra polaznom točkom. Danas ćemo razgovarati o prvim danima trudnoće prema pravom terminu..

Prvi dani trudnoće nakon začeća: što se događa u tijelu

Obraćajući se znanosti, napominjemo da se prvi tjedan nakon začeća još ne može nazvati trudnoćom. Činjenica je da se oplođena jajna stanica u roku od 7-10 dana pomiče na mjesto gdje će se nalaziti i razvijati od embrija do fetusa. Tek nakon njegovog pričvršćivanja na zidove maternice možemo govoriti o početku trudnoće. Menstruacija se događa ako se ta vezanost nije dogodila, a tada žena ni ne sumnja da je došlo do začeća.

Ako je oplođena jajna stanica dosegla maternicu, tada se uvodi u zidove maternice (implantacija embrija). Nakon uspješne implantacije počinju se stvarati pupčana vrpca i posteljica. Prvi tjedan nakon začeća vrlo je važan u razdoblju začeća novog života, budući da žensko tijelo embrij doživljava kao strano tijelo, na sve moguće načine pokušava ga odbiti, ne dopuštajući mu da se upori.

Nakon uspješne implantacije embrija, u tijelu se prije svega događaju hormonalne promjene. Žena počinje proizvoditi poseban hormon koji je odgovoran za očuvanje fetusa u ženskom tijelu u ranoj fazi trudnoće: poznat je kao hCG. Prisutnost ovog hormona u krvi daje stopostotno jamstvo trudnoće. Većina liječnika i žena u rane dane više vjeruju hCG krvnim testovima nego testovima trudnoće, premda potonji također reagiraju na prisutnost hormona. Više o hCG tijekom trudnoće →

Prvi dani trudnoće: kako prepoznati

Za zdravu ženu prvi znak trudnoće uvijek je kašnjenje. Ali, ako ne pratite svoje opće stanje i ne planirate trudnoću, tada se kašnjenje utvrđuje kada trudnoća već traje 2-3 tjedna. Nekoliko znakova može ukazivati ​​na to da se prvih dana nakon začeća embrij implantira u zidove maternice..

Manje uočavanje

7. do 12. dana nakon začeća, kada se embrij ubaci u zidove maternice, žena može doživjeti lagano krvarenje (implantacijsko krvarenje). Može se pojaviti kao nekoliko smećkastih ili žućkastih mrlja na donjem rublju ili papiru. Ako trudnoća nije planirana, tada se ovaj fenomen češće doživljava kao početak menstruacije. Ako se takva mjesta pojave kad je trudnoća već točno dijagnosticirana, to može biti signal za prijetnju pobačajem i zahtijeva hitan posjet liječniku. Ovaj znak može biti odsutan u prvim danima trudnoće, sve ovisi o individualnosti organizma..

Povećana tjelesna temperatura i bazalna temperatura

Pri planiranju trudnoće, metoda mjerenja bazalne temperature često se koristi za određivanje vremena ovulacije. Ova temperatura, uz uspješnu oplodnju jajne stanice, prvo pada, a zatim raste. Snižena bazalna temperatura u prvim danima trudnoće posljedica je dva čimbenika:

 • kada nastupi trudnoća, oslobađa se estrogen koji snižava temperaturu;
 • progesteron se opet stvara jače, što povisuje temperaturu.

Dakle, praćenjem vaše bazalne temperature, kada je trudnoća već potvrđena, na grafikonu možete vidjeti "jamu" sa smanjenjem temperature. Ovaj pad traje samo 1 dan, a zatim temperatura raste. Bazalna temperatura od 37 stupnjeva smatra se normom, sve dok posteljica ne počne u potpunosti funkcionirati (prvih nekoliko tjedana). Ako ne primijetite pad, povišenu temperaturu ne možete zanemariti 2-3 tjedna..

Osjećam se lagano loše

Dobrobit žene u prvim danima trudnoće može se pogoršati. Često se pojavljuju pospanost i slabost. Mnogi se čak i malo razbole, žaleći se na grlo i curenje nosa. Sve je to zbog smanjenja imuniteta i borbe tijela protiv embrija.

U prvom tromjesečju tjelesna temperatura je uvijek povišena, ali ne značajno. Otuda opća slabost. Glavni uvjet za normalan tijek trudnoće s takvom bolesti nije liječenje lijekovima koji mogu naštetiti nerođenom djetetu. Kada planirate trudnoću, općenito je bolje napustiti sve lijekove, ako nisu prijeko potrebni, i pribjeći isključivo narodnim lijekovima koji nisu kontraindicirani tijekom trudnoće.

Postoji osjećaj apatije, umora. To je posljedica ne samo općeg restrukturiranja tijela, već i povećane proizvodnje progesterona. Ovi se osjećaji mogu brzo zaustaviti i mogu se odužiti sve do 10. tjedna trudnoće, kada se proizvodi više estrogena..

Nježnost grudi

U prvim danima trudnoće ženske grudi počinju oticati, pojavljuju se bolovi, odnosno povećava joj se osjetljivost. I najmanji dodir može biti bolan.

Ponekad se dogodi i suprotno. Prije je žena imala bolne senzacije prije svake menstruacije, ali sada je iznenađena da je ne bole prsa. Ubrzo nakon nevjerojatnog trenutka, saznaje za trudnoću koja je nastupila. Često se pritiskom na areolu kolostrum može osloboditi u ranoj trudnoći.

Ozbiljnost u području zdjelice

Manifestacija prvih dana trudnoće može biti osjećaj težine u zdjeličnim organima. Mnoge žene počnu osjećati maternicu odmah nakon implantacije embrija. Stupanj ovog osjećaja je individualan za svaki organizam..

Trnci u maternici

Trnci u maternici u ranim danima trudnoće smatraju se individualnim pokazateljem koji može ukazivati ​​ne samo na uspješno začeće i implantaciju.

Rana toksikoza

Prati ga mučnina i povraćanje je, zajedno s drugima, znak prvih dana trudnoće. Toksikoza se također smatra posebnom osjetljivošću na određene mirise i hranu. Osjećaj gađenja prema prethodno voljenoj hrani.

U prvim danima trudnoće možda ćete se zaljubiti u ono što ste prije mrzili. Također za rane datume karakteristične su neobične kombinacije hrane: haringa s kompotom, ovan s čokoladom, ananas s kobasicom. Ljudi u okolini grimasiraju se pri pogledu na takvu hranu, a trudnica doživljava neopisivo blaženstvo.

Prvi dani trudnoće: lažni simptomi

Neki od gore navedenih simptoma mogu ukazivati ​​ne samo na početak trudnoće. Oni mogu ukazivati ​​na bolesti crijeva, eroziju cerviksa i druge bolesti ženskih spolnih organa. Ovi simptomi uključuju krvarenje i mučninu, pojačano mokrenje, oticanje dojke također mogu ukazivati ​​ne samo na početak trudnoće.

Prvi dani trudnoće: što učiniti

Bilo koja metoda za određivanje trudnoće počinje djelovati tek s početkom kašnjenja u menstruaciji. Čak i znajući točan dan ovulacije, nijedna analiza ili test neće ukazati na početak trudnoće sljedeći dan nakon oplodnje. Analizu na hCG, test trudnoće, ultrazvučni pregled zdjeličnih organa najbolje je raditi u prvom tjednu propuštenih menstruacija.

Kada planirate trudnoću i pretpostavljate njen početak, trebali biste potpuno promijeniti način života šest mjeseci prije začeća. Ako su prisutni prvi simptomi trudnoće, ali oni vam ne stvaraju veliku nelagodu, pričekajte odgodu i priliku da napravite test. Posjet ginekologu u prvom tjednu nakon začeća neće dati nikakav rezultat osim niza uputnica za pretrage.

U tom razdoblju možete pročitati nešto korisno i ugodno o trudnoći, raspitati se o sljedećim tečajevima za buduće majke, brinuti se o svom tijelu i početi se baviti gimnastikom za trudnice (čak i ako trudnoće nema, vježbanje nikada neće ometati).

Samo provedite ovo vrijeme s radošću i ugodnim dojmovima. Razgovarajte sa svojim budućim tatom o mogućem čudu. Trebali biste otići liječniku nakon pozitivnog testa trudnoće, 2 tjedna kašnjenja u menstruaciji ili ako imate ginekoloških problema. Pročitajte više o tome što učiniti ako ste uvjereni da ste trudni →

Ako su simptomi u prvim danima trudnoće vrlo intenzivni, a malaksalost se povećava, posjet liječniku treba odgoditi na raniji datum. To se posebno odnosi na one koji su prethodno imali problema sa začećem ili nošenjem trudnoće..

Prvo tromjesečje trudnoće je najkritičnije. U to se vrijeme odvija polaganje svih vitalnih djetetovih organa. Prvi dani trudnoće igraju veliku ulogu u početku trudnoće općenito..

Ako niste planirali trudnoću, pokušajte je predvidjeti (kada počinite nezaštićeni odnos) i ne naštetite djetetu. Ako je trudnoća planirana, ponašajte se kao i prije: pridržavajte se pravilne prehrane, izbjegavajte teške fizičke napore i ne budite nervozni, tada će se sigurno dogoditi čudo.

Provjera članka: Lada Sergeeva,
ginekolog koji se bavi

Prvi dani začeća djeteta - znakovi

Koji se dan nakon začeća pojavljuju prvi znakovi trudnoće? Ovo pitanje jako brine žene, posebno mlade. Iza naoko čvrstog i ispravnog pitanja krije se želja da se smirite i dobijete odgovor na pitanje - koji dan nakon seksa mogu se pojaviti znakovi trudnoće?

Prva poteškoća leži u činjenici da se začeće ne događa u vrijeme seksa, već unutar 5-14 dana. Također je vrijedno napomenuti da se hormonska pozadina tijela mijenja u roku od 10-12 dana. To znači da prvi testovi mogu pokazati trudnoću najranije 15 - 20 dana od trenutka odnosa.

Međutim, žensko tijelo može dati vlastite signale o tome je li postupak oplodnje završen ili nije. O tome i drugim pitanjima vezanim uz manifestacije razgovarat ćemo prvih dana nakon začeća..

 • 1 Kada uzeti test za trudnoću nakon začeća?
 • 2 Koliko traje testiranje na hCG?
 • 3 Mijenja li se bazalna temperatura nakon začeća?
 • 4 Može li doći do začeća odmah nakon menstruacije?
 • 5 Moguće je začeće nakon ovulacije?
 • 6 Izračun povoljnih dana za začeće djeteta
 • 7 Utvrđivanje datuma rođenja prema datumu začeća?
 • 8 Utječe li datum začeća na spol nerođenog djeteta?
 • 9 Koji se procesi događaju u ženskom tijelu prvih dana nakon začeća?
 • 10 Kakvi su osjećaji u prvim danima nakon začeća?
 • 11 Mogu li bolovi u trbuhu biti prvi znakovi začeća?
 • 12 Što znači iscjedak nakon začeća?
 • 13 Što znače mučnina i povraćanje u prvim danima nakon začeća?
 • 14 Kako se ponašati nakon začeća?
 • 15 Hoće li nastaviti spolni odnos nakon začeća?
 • 16 Je li alkohol štetan nakon začeća?
 • 17 Što učiniti pušačima prilikom začeća?
 • 18 Kako kontracepcijske pilule utječu na začeće?

Kada uzeti test za trudnoću nakon začeća?

Ovdje je također vrijedno rezervirati da proces začeća znači završetak spolnog odnosa. Ne zaboravite da razdoblje preciznog začeća može doseći i nekoliko dana. Očekujte najtočniji rezultat najranije 4 - 5 tjedana od trenutka koitusa. Raniji pokušaji provođenja testa mogu dovesti do takozvanog "lažno negativnog" rezultata, kada test pokaže da nema činjenice trudnoće, ali zapravo već postoji ili će se dogoditi u bliskoj budućnosti.

Koliko traje testiranje na hCG?

HCG ili hormon trudnoće pružaju prilično pouzdane informacije o činjenici trudnoće u prvim danima nakon začeća. U tijelu žene koja nije trudna takav se hormon ne proizvodi. Prema razvijenom programu za određivanje trudnoće pomoću hCG hormona, analiza prisutnosti / odsutnosti podnosi se 15-20 dana nakon odnosa, smatra se začećem.

Mijenja li se bazalna temperatura nakon začeća?

Promjena bazalne temperature u prvim danima nakon začeća je da ona ostaje povišena. Međutim, postoji "prozor" u takvoj promjeni, kada bazalna temperatura padne tijekom razdoblja kada se embrij implantira u maternicu. Ovaj je fenomen dobio definiciju "impozantnog potonuća".

Može li doći do začeća odmah nakon menstruacije?

Da, u prvim danima nakon završetka menstruacije nije moguće samo začeće, već se ovi dani smatraju povoljnima za njega.

Za informaciju - mogućnost začeća uvijek postoji, odnosno bilo kojeg dana, čak i kada se menstruacija dogodi. Gore je napisano da postupak nije trenutačan, a njegova učinkovitost i trajanje ovise o mnogim čimbenicima.

Začeće nakon ovulacije je moguće?

Za začeće je potrebna sama ovulacija (činjenica da zrela stanica napušta jajnik). Štoviše, začeće je nemoguće bez ovulacije..

Međutim, prva faza - oplodnja se događa tek prvog dana nakon ovulacije. Ako se to ne dogodi, jaje ugine. Ova činjenica pomaže utvrditi da je najveća vjerojatnost začeća 1 do 3 dana prije ovulacije, kao i izravno na dan ovulacije.

Ako se odnos dogodi 12 do 20 sati nakon ovulacije ili kasnije, začeće je malo vjerojatno..

Izračun povoljnih dana za začeće djeteta

Glavni kriterij izračuna trebao bi biti redovitost i trajanje menstrualnog ciklusa. Najpovoljniji je dan ovulacije i 1-3 dana prije nje. Računajući na koje dane ciklusa ovo razdoblje uči, planirajte začeće.

Određivanje datuma rođenja prema datumu začeća?

Polaznom točkom treba smatrati datum posljednje menstruacije. Prema medicinskoj praksi, trudnoća traje 280 dana ili točno 40 tjedana (ti se tjedni često nazivaju porodničkim tjednima). Preklapanje dva datuma obavijestit će vas o roku.

Vrijedno je napomenuti da se porod može dogoditi ranije ili kasnije, čak 2 - 3 tjedna, budući da tijelo svake žene ima sojine značajke. Ovo nije patologija, već samo značajka. Mnoge žene instinktivno osjećaju prve znakove začeća i mogu točnije odrediti datum rođenja..

Utječe li datum začeća na spol nerođenog djeteta?

Svaka obitelj zaista želi roditi dijete određenog spola, a ponekad i dvoje odjednom. Nažalost, ne rade moderne metode planiranja obitelji ili kalkulatori za izračunavanje spola nerođenog djeteta. Ženska jajna stanica sadrži samo YY kromosome, odnosno samo ženske. Spermija nosi XY kromosome, i muške i ženske. Spol nerođenog djeteta ovisi o tome koji će se par kromosoma spojiti u jedinstvo u prvim danima neposredno nakon začeća. Osoba još nije naučila utjecati na ovaj proces.

Ogromna količina informacija prezentiranih na Internetu da postoje tehnike koje mogu povećati vjerojatnost rođenja djeteta željenog spola nije istina. 50-50 šansa.

Jedini način predviđanja spola djeteta je začeće u laboratoriju tijekom umjetne oplodnje..

Koji se procesi događaju u ženskom tijelu u prvim danima nakon začeća?

Tijelo se aktivno obnavlja i priprema za trudnoću. Hormonska pozadina se mijenja, maternica se povećava, njezini zidovi postaju tanji, cerviks se zatvara. Jedan od jajnika pretvara se u hormonski generator, u njemu se formira žuto tijelo koje proizvodi hormone za potporu trudnoći.

Kakve su senzacije u prvim danima nakon začeća?

U tijelu se istovremeno odvija veliki broj procesa koji izravno ili neizravno utječu na naše fizičko i emocionalno stanje. Činjenicu začeća žena ne osjeća, iako mnogi tako ne misle.

Većina simptoma koji su predstavljeni kao simptomi začeća (ne treba ih miješati s trudnoćom), poput mučnine, pospanosti, bolova u trbuhu, promjena raspoloženja, gubitka ili povećanog apetita itd., Nemaju nikakve veze s začećem. Te bi se manifestacije pojavile u svakom slučaju, a žena ih podsvjesno ili svjesno pripisuje začeću. Nakon detaljnog proučavanja procesa začeća i prvih dana razvoja embrija, shvatit ćete da jednostavno ne može doći do promjena koje bi mogle utjecati na stanje tijela i očitovati se izvana ili iznutra..

Također je vrijedno napomenuti da žene često pokušavaju pronaći znakove začeća u sebi neposredno nakon odnosa ili u prvim satima nakon njega. Gore je napisano da razdoblje začeća od trenutka ulaska sperme u rodnicu do činjenice oplodnje i kretanje jajne stanice može biti nekoliko dana. Stoga su bilo kakve senzacije povezane sa znakovima začeća izmišljene ili nametnute.

Prvi znakovi trudnoće (naime, trudnoća, kada je hormonska pozadina već preuređena) pojavljuju se u većini od 2-3 mjeseca, a mnogi se osjećaju kao buduće majke kad drugi primijete zaobljeni trbuh.

Mogu li bolovi u trbuhu biti prvi znakovi začeća??

Bolovi u trbuhu u roku od jednog do dva tjedna nakon odnosa nemaju nikakve veze s mogućim začećem i, štoviše, trudnoćom.

Dva tjedna kasnije, u slučaju začeća, kada je embrij u procesu implantacije u maternicu, odnosno traži prikladno mjesto za sebe, neke (čak ni većina) žena mogu osjetiti slabe bolove u donjem dijelu trbuha koji podsjećaju na bol tijekom menstruacije.

Slični bolovi, u živopisnijoj manifestaciji, koji se pojavljuju s jedne strane u području jajnika u razdoblju od 2 do 3 mjeseca nakon začeća, mogu biti dokaz o izvanmaterničnoj trudnoći, kada se embrij razvije u jajovodu ili pobačaju.

Što znači iscjedak nakon začeća??

Iscjedak krvave naravi, smeđe ili ružičaste boje, primijećen odmah ili do 4 dana nakon spolnog odnosa, nema ništa zajedničko u začeću. U ovom su slučaju preteča neposredne menstruacije ili znakovi ginekoloških bolesti različite prirode..

Ako se takav iscjedak pojavi nakon 1 - 2 tjedna, kada se dogodi proces implantacije embrija, to je posljedica upravo ovog procesa. Takav iscjedak ne traje dugo, 1 - 4 sata.

Smeđi ili krvavi iscjedak uočen između 3 i 12 tjedna nakon začeća najčešće je znak pobačaja. Većina žena ne obraća pažnju na njih, zamjenjujući ih razdobljima, jer nemaju pojma o trudnoći.

Ispuštanje krvavog ili smeđeg tipa koje započinje nakon 8 do 12 tjedana najvjerojatnije je znak izvanmaternične trudnoće ili pobačaja. Takav iscjedak može biti popraćen bolom u regiji jajnika s jedne strane i bolovima u donjem dijelu trbuha.

Što znače mučnina i povraćanje u prvim danima nakon začeća?

Prilično velik broj žena, posebno onih koje ne žele trudnoću, osjeća mučninu i ponekad povraća u roku od 1-8 dana nakon seksa. Smatraju da su ove manifestacije rezultat trudnoće, odnosno toksikoze povezane s njom..

Ove manifestacije nemaju nikakve veze s trudnoćom ili začećem u razdoblju od 10 do 40 dana od trenutka seksa. Najčešće su to daleko dokučeni simptomi, ponekad trovanje hranom. Gore opisano zašto se manifestacije trudnoće ne mogu pojaviti u prvim tjednima nakon seksa..

Za referencu. Toksikoza u trudnoći očituje se najmanje od 8. tjedna trudnoće. Mnoge žene to možda uopće neće doživjeti tijekom cijelog razdoblja, mnoge to osjećaju kao reakciju na novu pojedenu hranu..

Kako se ponašati nakon začeća?

Postoji nekoliko pravila kojih se treba pridržavati nakon začeća:

Nakon 14 dana od trenutka spolnog odnosa, posavjetujte se s liječnikom kako biste ispitali i utvrdili je li se embrij pravilno spojio s maternicom, postoji li izvanmaternična trudnoća ili druge patologije;

Ne uzimajte nikakve lijekove o kojima prethodno niste razgovarali sa svojim liječnikom prilikom planiranja ili potvrđivanja trudnoće;

Ako ste prije začeća bili na liječenju ili ste uzimali lijekove za kronične bolesti (epilepsiju, astmu, aritmiju), nemojte ih prestati uzimati, već čim prije obavijestite liječnika o trudnoći i opstetričara koji vas vodi o tome koliko davno, koje i u kojim dozama lijekova uzimate;

Nastavite jesti sve, onda ste jeli i prije, glavna stvar je ne biti revan s začinima i začinima;

Ostavite dnevnu rutinu i sport nepromijenjenim, glavna stvar je isključiti prekomjerni rad.

Da li nastaviti spolni odnos nakon začeća?

Da. Nastavite seksualni život bez ograničenja, no ako je u prošlosti bilo problema s trudnoćom ili rađanjem, obratite se opstetričaru.

Je li alkohol štetan nakon začeća?

Alkohol je definitivno štetan. I u običnom je životu štetan za tijelo, a u procesu začeća i trudnoće, kada dolazi do restrukturiranja i hormonalnih promjena, dvostruko je štetan. Svu upotrebu alkohola tijekom trudnoće i dojenja ograničite na nulu.

U tom smislu, mnoge su buduće majke vrlo zabrinute zbog činjenice da su pile na zabavi ili događaju dan prije ili navečer začeća. Takva su iskustva uzalud, jer dok je postupak oplodnje i začeća, sav alkohol već će biti uklonjen iz tijela..

Što učiniti za pušače na začeću?

Puno je rečeno i napisano o opasnostima pušenja općenito, a posebno tijekom trudnoće. Nikotin proizvodi tijelo i koristi se za razgradnju određenih aminokiselina. Pušenje daje nikotin izvana i tijelo ga prestaje proizvoditi. Stoga se nakon odustajanja od cigareta neko vrijeme osjeća nelagoda - ovo je tijelo koje ponovno započinje proces proizvodnje nikotina..

Trudnice bi definitivno trebale prestati pušiti. Ako to ne možete učiniti sami, prije korištenja potrebno je razgovarati s opstetričarom i terapeutom o bilo kakvim tabletama i flasterima za pušenje kako ne biste naštetili djetetu.

U prvim danima nakon začeća pušenje će biti bezopasno za plod, no svejedno je potrebno ograničiti broj popušenih cigareta. Slabost se djetetu može povratiti nakon mnogo godina.

Kako kontracepcijske pilule utječu na začeće?

Sva kontracepcijska sredstva odobrena za prodaju, uključujući tablete (oralni kontraceptivi), stvaraju prilično pouzdanu zaštitu od neželjenog začeća. Takvi lijekovi nemaju nikakav učinak na tijelo, oni vežu hormone koji sudjeluju u procesu začeća. Istodobno, u budućnosti, kada obitelj odluči začeti dijete, odbijanje kontracepcijskih lijekova dovesti će do potpune obnove hormonalne ravnoteže, što ni na koji način ne utječe na reproduktivne sposobnosti žene..

Svaki kontracepcijski lijek ima svoje vrijeme oporavka. Najčešće govorimo o nekoliko tjedana, rjeđe o nekoliko mjeseci.

Ishod

Rano začeće ni na koji način ne utječe na tjelesno ili emocionalno zdravlje žene. Gotovo svi "simptomi" i "manifestacije" su izmišljeni ili nametnuti. Trijezno procijenite situaciju i odredite mogućnosti za njezin razvoj. Ne obraćajte pažnju na savjete prijatelja i poznanika, posebno onih koji nisu rodili.
Ako je došlo do začeća, nemojte žuriti s abortusom ili se uzrujavati. Razgovarajte o tome sa svojom obitelji, jer je dijete za ženu dar i sreća..

Prvi dani trudnoće

Trudnoća u prvim danima prije i nakon propuštenog razdoblja

Prvi dani trudnoće posebno su vrijeme za svaku ženu. Tako čudno, uopće se ništa nije promijenilo, figura je ista, u sebi imate drugi otkucaj. sićušno srce, ali zasad o tome nitko ne sumnja. Pa, koji su prvi osjećaji buduće majke, što učiniti ako se nađete u zanimljivoj situaciji i što treba promijeniti u svom životu?

Kako pouzdano znati o trudnoći?

Jedno od glavnih pitanja mladih djevojaka upravo je kako teče trudnoća, njezini prvi dani, koji su glavni znakovi zanimljive situacije. Nećemo nabrajati sve moguće simptome, ima ih previše i nikako nisu svi pouzdani. Zadržimo se na glavnim metodama.

Prva stvar koju biste trebali učiniti ako sumnjate na trudnoću je da pričekate dok vam menstruacija ne kasni (ako se dogodi, naravno). Tada možete kupiti test za trudnoću. Dovoljan je jedan, ne najjeftiniji test. Imajte na umu da je u ranim fazama bolje raditi testove samo ujutro, a noću se preporučuje ne odlaziti na zahod tako da koncentracija hormona hCG, koja se očituje drugom trakom na testu, dosegne svoj maksimum. Zatim točno slijedite upute. Držite test traku u posudi s urinom onoliko sekundi koliko je napisano na pakiranju i procijenite rezultat točno nakon vremena koje preporuče proizvođači. Pogreške su rijetke.

Ako ne vjerujete u mogućnosti i istinitost kućne dijagnostike, već u prvim danima trudnoće možete donirati krv za isti hormon koji proizvodi horion - buduća posteljica. Pogreške ne može biti. Odgovor na uzbudljivo pitanje možete saznati na ovaj način čak i prije početka odgode, već 10 dana nakon začeća. Laboratorij može otkriti u krvi žene minimalnu koncentraciju humanog korionskog gonadotropina, na koju test ne reagira.

Ako je rezultat pozitivan ili sumnjivo negativan, trebate otići ginekologu. Kad je trudnoća tek započela, prolaze prvi dani nakon odgađanja, uz pomoć ginekološkog pregleda, liječnik neće moći točno navesti da žena očekuje dijete. Maternica je malo povećana. Liječnik u takvim situacijama usmjerava svoje pacijente da ponovno naprave pretrage, daruju krv na prisutnost hCG, a ponekad se šalju na ultrazvučni pregled. Usput, intravaginalnim ultrazvučnim pregledom trudnoća se može utvrditi gotovo odmah nakon kašnjenja.

Pa zašto ići tako rano ginekologu?

Općenito, trudnoću se preporučuje planirati - pregledati prije začeća. Ako ste znali za to i planirali dijete, tada već znate zašto je tako važno redovito posjećivati ​​svog ginekologa. Ako ne, onda objašnjavamo.

Unatoč postojanju učinkovitih kontraceptiva koji mogu pomoći u izbjegavanju zaraze spolnim bolestima, mnoge žene i muškarci u žaru strasti zaboravljaju na njih. I navikli smo da nas pregledavaju samo kad nešto boli, dok su mnoge genitalne infekcije asimptomatske i ne samo da negativno utječu na tijelo svog nositelja, već mogu negativno utjecati na reproduktivne sposobnosti ili, još gore, dovesti do razvojnih patologija nerođeno dijete. Stoga bi svi parovi koji planiraju djecu trebali biti pregledani na moguće infekcije. Da, za parove, jer buduće tate također treba pregledati.

U prvim danima trudnoće ne preporučuje se uzimanje većine lijekova, a ipak mnogi od nas piju određene lijekove ili dodatke prehrani samo kao preventivnu mjeru. Tablete za spavanje, sedativi, čak i neki vitaminski pripravci mogu štetiti djetetu ili mu uzrokovati razvojne smetnje. Stoga, ako planirate dijete, unaprijed razgovarajte sa svojim liječnikom o mogućnosti otkazivanja ili zamjene lijekova sigurnim za buduće majke..

Rani dani trudnoće ponekad padaju na godišnje medicinske postupke poput fluorografije. Ali ako se to radi u ranim fazama, onda to može imati vrlo loš učinak na zdravlje nerođenog djeteta. Liječnici obično pomnije prate takvu majku. Ako nema hitnosti i posebne potrebe, bolje je odbiti ovaj postupak tijekom aktivnog planiranja trudnoće..

Zapravo postoji mnogo razloga da rano počnete posjetiti svog ginekologa. Ne vjerujte svojim prijateljima koji kažu da je bolje da se registrirate u drugom tromjesečju ili čak u drugoj polovici trudnoće, inače će ih često slati na plaćene testove. Zapravo postoji raspored isporuke određenih testova, raznih pregleda i posjeta liječnicima drugih specijalnosti. Na primjer, ultrazvučno skeniranje treba obaviti u 12, 20, 32 tjednu. I ENT ​​specijalista, terapeuta i oftalmologa koje treba posjetiti prilikom registracije i nakon 30 tjedana. Test mokraće uzima se svaki put nekoliko dana prije posjeta prenatalnoj klinici. Općeniti test krvi uzima se u pravilu jednom mjesečno. I svi su standardni testovi za buduću majku besplatni. U prvom tromjesečju morat ćete otići liječniku, ako nema komplikacija, bit će potrebno 3-4 puta (to je 3 mjeseca). Ne brinite zbog ginekoloških pregleda. Ako je s ženom sve u redu, tada se na stolici samo 1 put gleda za trudnoću, a zatim - prije i za vrijeme poroda.

Što osjeća buduća majka u prvim danima trudnoće

Čudno, on praktički ne osjeća ništa i ne primjećuje promjene u svom stanju. Samo mali broj žena u ranim fazama može razviti toksikozu u obliku mučnine i povraćanja. Ostatak može primijetiti samo poteškoće sa spavanjem, česti umor i sklonost nerazumnim promjenama raspoloženja. U nekim slučajevima tjelesna temperatura lagano raste. Pažljive žene mogu primijetiti povećanje libida, povećanje količine bistrog ili bjelkastog vaginalnog iscjetka. Doslovno od prvih dana trudnoće, grudi budućih majki počinju se pripremati za naknadno hranjenje, s tim u vezi, postoji bolnost mliječnih žlijezda, povećanje osjetljivosti bradavica. Ponekad djevojke u ranim danima trudnoće zaboli trbuh u donjem dijelu, a to nije uvijek opasno. Više o tome pročitajte u nastavku..

Koji bi simptomi trebali upozoriti

Sve buduće majke moraju imati na umu da je prvo tromjesečje vrlo opasno vrijeme kada čak i naizgled sitnica može izazvati smrzavanje fetusa ili spontani pobačaj. Stoga morate pažljivo pratiti svoje zdravlje..

Glavni simptomi prijetećeg ili već početnog pobačaja su krvavi ili razmazujući vaginalni iscjedak i grčevi u donjem dijelu trbuha, u maternici. Ali u slučaju zamrznute trudnoće, ne mogu se primijetiti simptomi. Je li to iznenadni prestanak toksikoze. Mliječne žlijezde mogu postati jednako bezbolne kao i prije začeća. I liječnik na ginekološkom pregledu primjećuje da maternica prestaje rasti ili njezina veličina ne odgovara očekivanom datumu. U ovom slučaju, u prvim danima trudnoće, liječnici upućuju ženu da daruje krv zbog prisutnosti horionskog gonadotropina. Ako je to puno manje od norme za određeno razdoblje, tada obično ženu prati ultrazvučni pregled. U razdoblju od 5-6 tjedana ili više, srce embrija već kuca, a ako aparat ne bilježi kontrakcije srčanih mišića, to znači da je plod prestao da se razvija. U takvim se slučajevima očekuje spontani pobačaj u inozemstvu neko vrijeme, a ako se ne dogodi, vrši se umjetni pobačaj. U Rusiji i zemljama ZND-a, žena sa zamrznutom trudnoćom odmah se šalje da "očisti" maternicu. Međutim, ponekad se u dijagnozama javljaju pogreške. Stoga, ako ste planirali, željeli zadržati ovo dijete, ima smisla dvostruko provjeriti dijagnozu (napraviti ultrazvučni pregled kod drugog stručnjaka, na drugom stroju, ponovo donirati krv u drugom laboratoriju). Pogreške se događaju zbog pogrešnog vremena koje su postavili liječnici. To se, na primjer, može dogoditi zbog kasne ovulacije.

Svaka žena u ormariću s lijekovima trebala bi imati No-Shpy tablete i rektalne čepiće Papaverin. Ova 2 lijeka mogu se koristiti u ranim danima trudnoće ako je potrebno - bolovi i grčevi u maternici. Ali imajte na umu da ovi lijekovi samo ublažavaju grč, ali ne liječe, stoga, da biste normalizirali stanje, trebate se posavjetovati s liječnikom. Neugodne senzacije nastaju zbog povećanog tonusa maternice. Ako brzo prođe i ne pojavljuje se redovito, teško da prijeti pobačaj..

Neka vaša trudnoća - prvi i posljednji dani budu jednako lagani i ugodni.

Prvi dani trudnoće

Trudnoća za svaku ženu uvijek teče individualno, što je izravno ovisno o načinu života koji je bio svojstven budućoj majci prije trudnoće, njezinoj dobi, zdravstvenom stanju, pa čak i karakteru. Planirana trudnoća za ženu obično ne postane nešto neočekivano, već je, naprotiv, dugo očekivani poklon. U ovom je slučaju žena spremna na sve što može pratiti prve dane trudnoće i sve naredne tjedne i mjesece rađanja djeteta..

U slučaju kada vijest o trudnoći sustigne ženu, "poput gromova iz nebesa", ona mora potpuno i potpuno promijeniti svoj način života. Ponašanje majke, njezina odgovornost i ispravan stav prema razvoju novog života u njezinoj maternici uvelike će ovisiti o tome kako će trudnoća proteći i koliko će njezino buduće dijete biti pripremljeno za susret s novim svijetom. Prvi dani trudnoće (kao i cijelo prvo tromjesečje) najvažnije su, najvažnije vrijeme za normalan razvoj djeteta. U tom se razdoblju aktivno odvija formiranje fetusa, najosjetljiviji je na bilo koji "podražaj" koji utječe na majčino tijelo i ulazi izvana, budući da se u prvom tromjesečju odvija glavno polaganje budućih organa i sustava dječjeg tijela.

Svi procesi koji se odvijaju tijekom trudnoće nužno će utjecati na buduću majku - na nekoga više, na nekoga manje. Dakle, od porodilja možete čuti potpuno različita sjećanja povezana s prvim danima "zanimljive situacije". Neki od njih tvrde da su od prvoga dana znali da čekaju dijete (vjerojatno one majki koje su se za to pripremale i željele trudnoću), a neki kažu da su za trudnoću saznali tek nakon iznenadne nesvjestice ili mučnine koja se pojavila niotkuda.

Što god bilo, ali već od trenutka kada se dogodi oplodnja, odnosno jajašce se preseli u maternicu, gdje se pričvrsti, žena u većini slučajeva primjećuje značajne promjene u tijelu i svom stanju u cjelini. Već prvi dani trudnoće mogu obavijestiti ženu da će u bliskoj budućnosti postati sretna majka. A sve se to događa zbog promjena koje počinju od trenutka oplodnje, jasno su vidljive i opipljive u prvim fazama i nastavljaju se tijekom cijele trudnoće.

U prvim danima trudnoće, zbog adaptacije ženskog tijela na novo stanje, buduća majka počinje osjećati slabost, koju dodatno prati vječno „pospano“ stanje. Liječnici to smatraju normom i u ovom slučaju savjetuju trudnici da se više odmara i spava najmanje 9-10 sati dnevno.