Vrste i popis najboljih smjesa bez mliječnih proizvoda za djecu

Suština primjene formula bez mlijeka za djecu prve godine života je sprječavanje pojave alergijskih reakcija kada im je dijete sklono. Ovi proizvodi ne sadrže laktozu i proteine ​​kravljeg mlijeka. Uvijek se koriste na preporuku pedijatra kao preventivna ili terapijska hrana za bebe. Takva prehrana smanjuje opterećenje djetetovog tijela i pomaže da znakovi alergije nestanu..

Sastav smjesa bez mliječnih proizvoda

Prehrana za dojenčad bez kravljeg mlijeka nosi oznaku "BL", a na engleskom jeziku - LF.

U prehrani bez laktoze, laktozu zamjenjuje drugi protein. Mogu postojati takve mogućnosti:

 1. Kalcijev kazeinat. Ovaj se spoj dobiva razdvajanjem proteina i obradom kalcijevim hidroksidom.
 2. Proteini sirutke su jako hidrolizirani. Može se dobiti razgradnjom redovitog mliječnog proteina na njegove pojedinačne komponente. Ovaj postupak smanjuje alergenost proizvoda za djecu..
 3. Kazein hidrolizat. Za njegovu proizvodnju uzima se kazein koji se otapa u vodi. Tako se dobiva suspenzija koja je podložna proteolitičkoj hidrolizi..
 4. Izolat proteina soje. Dobiva se od soje. Ovaj protein sadrži sve aminokiseline, osim metionina. Dodaje se u formulu radi dodavanja vrijednosti proizvodu.
 5. Smjesa sintetičkih aminokiselina. Takva prehrana pošteđena je čak i malih dijelova proteina..

Uz zamjenu laktoze, u mlijeku za dojenčad prisutni su i ugljikohidrati:

 • glukoza;
 • bezglutenski hidrolizirani škrob;
 • saharoza;
 • maltodekstrin.

Kao i u mliječnim proizvodima za dječju hranu, mliječna mast zamjenjuje se biljnom, a prisutni su i vitamini, minerali i druge korisne komponente.

Kad imenuje?

Pedijatrima se prepisuje hrana bez laktoze za djecu mlađu od godinu dana zbog intolerancije na laktozu (galaktozemija) ili nedostatka. Ta stanja znače nasljednu nesposobnost tijela da proizvede enzim koji razgrađuje laktozu ili nedostatak. Zbog intolerancije na laktozu javljaju se razne alergijske manifestacije..

Nakon prigovora roditelja, stručnjak ih upućuje na dijagnozu i na temelju rezultata utvrđuje djetetovo zdravlje. S potpunom nemogućnošću probave mliječne komponente, ona se odmah prebacuje u smjese bez laktoze, a do kraja života bit će prisiljen pridržavati se prehrane bez laktoze.

U slučaju nedostatka enzima, liječnik odlučuje o prehrambenoj taktici, uzimajući u obzir kakvu vrstu hranjenja dijete ima.

Sve formule koje sadrže zamjene za kravlje mlijeko mogu se uključiti u prehranu djeteta od rođenja. U tu svrhu uvode se proizvodi koji sadrže kazein hidrolizat ili sintetičke aminokiseline. Iznimka su smjese od soje - preporučuju se za uporabu nakon šest mjeseci starosti. Proizvodi na bazi soje mogu biti alergični na proteine ​​soje.

Vrste mliječnih mliječnih proizvoda bez mlijeka

Proizvodi bez mlijeka podijeljeni su u 3 velike vrste:

 1. Bez mliječnih proizvoda bez laktoze. Posebnost ovih mješavina je što nisu ukusne bez mlijeka, jer laktoza daje malu slatkoću koja se nalazi u uobičajenim nadomjescima za majčino mlijeko za dojenčad. Stoga proizvođači dodaju gore navedene ugljikohidrate.
 2. Bez mlijeka na soji. Smjese na izolatu soje po sastavu su slične uobičajenim adaptiranim smjesama, nema samo metionina. Dodaje se dodatno. Roditelji se ne trebaju brinuti zbog upotrebe genetski modificirane soje, jer vlada kontrolira proizvodnju dječje hrane.
 3. Na kozjem mlijeku. Danas se vjeruje da je kozje mlijeko po sastavu puno bliže ženskom nego kravljem. Ova smjesa ima lakše probavljive bjelančevine pa je djetetovo tijelo lakše probavljivo. Ali postoje djeca koja s alergijskom reakcijom na bjelančevine kravljeg mlijeka imaju i negativnu tjelesnu reakciju na kozu. Iako je ovo mlijeko više masnoće, bebe se lakše probavljaju u probavnom sustavu..

Glavno što bi roditelji trebali upamtiti jest da se neće odrediti s odabirom smjese za svoje mrvice, već bi to trebao učiniti stručnjak nakon što pojedinačno primi rezultate pregleda i obilježja alergijskih reakcija.

Popis najboljih proizvoda

Svaki se roditelj trudi svom djetetu pružiti najvišu kvalitetu, posebno u pogledu prehrane. Ali koje su najbolje smjese za mrvice?

Svaki od postojećih proizvoda ima i nedostataka i prednosti:

 1. Bellakt ne sadrži laktozu. Proizvod je namijenjen bebama s nedostatkom laktoze i kolikama, proljevom. Ima omjer proteina sirutke i kazeina - 60/40, uključen je maltodekstrin.
 2. Celia ne sadrži laktozu. Hrana se preporučuje dojenčadi s galaktosemijom, akutnim gastroenteritisom, proljevom. Udio proteina sirutke u odnosu na kazein je 60/40, postoji maltodekstrin.
 3. Nutrilon Premium. Protein u obliku kazeina, dodan glukozni sirup. Za bebe s intolerancijom na laktozu.
 4. "Bakina košarica" ​​bez laktoze. Formula je namijenjena djeci s galaktosemijom. Proteini - kazein, postoji glukozni sirup i maltodekstrin.
 5. "Nan" ne sadrži laktozu. Proizvod je stvoren za bebe od 1 godine života s nedostatkom laktoze i oštećenom apsorpcijom nekih hranjivih sastojaka iz tankog crijeva. Udio proteina sirutke u odnosu na kazein iznosi 60/40, uključuje maltodekstrin.

Prikazana hrana bez kravljeg mlijeka prilično je raznolika, stoga se tijekom odabira vode prema sastavu, zemlji podrijetla i cijeni proizvoda.

Suptilnosti hranjenja djeteta prehranom bez mliječnih proizvoda

Svi roditelji djece s galaktozemijom ili nedostatkom laktoze trebali bi znati pravilno koristiti formulu bez mliječnih proizvoda. Nemoguće je davati ovaj proizvod samostalno bez preporuke liječnika, čak i ako se koristi za profilaksu. Ako beba ima visok stupanj osjetljivosti na alergijske reakcije, tada bi pedijatar trebao znati za to. Odlučit će prema vlastitom nahođenju hoće li se terapijski ili preventivno hraniti.

Prijelaz s konvencionalno prilagođene smjese na proizvod bez mliječnih proizvoda trebao bi biti postupan.

Hipoalergena hrana se prvo doda u 30 ml u drugom hranjenju. Svaki put se njegova doza postupno povećava. Prvo, u potpunosti zamijenite drugo i posljednje hranjenje, a na kraju i sve ostalo.

Nemojte kombinirati hipoalergene s prilagođenim smjesama. Proces hranjenja novorođenčadi je sljedeći: prvo uobičajena hrana, a zatim medicinska prehrana. Nakon 14 dana moći ćete primijetiti prve promjene.

Morate biti pažljivi prema svom djetetu i pratiti postoji li alergijska reakcija na proizvod bez mliječnih proizvoda. Zvuči čudno, ali takva reakcija dječjeg tijela nije rijetka..

Za i protiv specijalizirane prehrane za alergičare

Prednosti proizvoda bez mliječnih proizvoda su njegov terapeutski i profilaktički učinak kod nedostatka laktoze ili galaktozemije.

Jednostavno ga podnosi malo tijelo s nedostatkom ili odsutnošću enzima koji pomaže u probavi laktoze.

Mane uključuju činjenicu da su troškovi takve hrane mnogo veći od tradicionalnih smjesa. Čak i ove hipoalergenske namirnice mogu kod beba izazvati alergijske reakcije. To se posebno odnosi na prehranu na soji.

Preventivne hipoalergenske smjese

Danas na tržištu postoji širok izbor hipoalergenskih smjesa kako bi se spriječili neželjeni uvjeti. Propisuju ih pedijatri u slučaju znakova alergije ili sklonosti ka tome..

Ovi proizvodi za dječju hranu izrađeni su od djelomično hidroliziranih bjelančevina kravljeg mlijeka.

Nakon takvog postupka, probavljivost smjese se povećava, a kao rezultat toga povećava se vjerojatnost odsutnosti alergijske reakcije iz dječjeg tijela. Ali u slučaju ranije pojave znakova atopije na proteinima kravljeg mlijeka, takvi proizvodi neće raditi. Stoga se hrana u svrhu prevencije ne koristi za umjerene ili teške alergije. Profilaktičke smjese označene su GA, što znači da je ova hrana slabo alergena.

Ako roditelji primijete da djetetovu prehranu treba ispraviti, trebali bi potražiti savjet od lokalnog pedijatra, ali ni u kojem slučaju ne eksperimentirati samostalno. Nakon kontaktiranja liječnika, liječnik će dijagnosticirati i reći vam koji će proizvodi biti optimalni za bebu.

Koje su najbolje smjese za bebe s alergijama i atopijskim dermatitisom

Hipoalergena formula za bebe najbolji je izbor za umjetno hranjenje.

Uzroci alergijskih manifestacija u dojenčadi

Za bebu nema ništa bolje od majčinog mlijeka. Maksimalno je prilagođen djetetovom tijelu, sadrži sve potrebne prehrambene sastojke, zaštitna imunološka tijela. Stoga dijete na umjetnom hranjenju može izazvati alergijsku reakciju na različite njemu strane komponente hrane: protein kazein kravljeg mlijeka, proteine ​​soje i gluten u sastavu prehrambenih smjesa.

Kad se prvi znakovi osipa pojave kod bebe, odmah se trebate obratiti liječniku kako biste saznali uzrok i ispravnu prehranu.

Važnu ulogu igra patologija probavnog sustava, nasljedne i stečene bolesti, u kojima je poremećen proces cijepanja i asimilacije hrane, kada njezine komponente postaju alergeni. Na alergiju su najosjetljivije nedonoščad, koja još uvijek ima slabo razvijen probavni sustav.

Sastav i vrste hipoalergenskih smjesa

Veliki broj različitih smjesa preporučenih za alergije razlikuje se na sljedeće načine:

 • sastav - na kravljem mlijeku s proteinskim hidratima, na kozjem mlijeku, soji bez mlijeka;
 • svrha - ljekovita; preventivno i terapijsko-profilaktičko;
 • oblik oslobađanja - suh, tekući koncentrirani i tekući, spreman za upotrebu.

Osobitost sastava smjesa je u tome što ne sadrže alergen, a to je najčešće kazein. Zamjenjuje se hidrolizatima, proteinima sirutke ili kozjeg mlijeka. Zajednički svim vrstama je skup svih vitamina i mikroelemenata neophodnih za razvoj djeteta. Pitanje koji je od njih najbolji i najprikladniji za određenu bebu mora se riješiti s liječnikom..

Najpopularniji hipoalergenski mješavine

Popis smjesa je ogroman, razlikuju se ne samo u sastavu i namjeni, već i u zemlji podrijetla, cijeni. Odabir među takvom raznolikošću nije jednostavan. Većina mama kao najvažniji kriterij smatra kako se proizvod pokazao. To je osnova za najvišu ocjenu smjesa u pogledu sastava..

Popis hipoalergenskih smjesa je ogroman, izbor mora napraviti liječnik.

Mješavina soje

Koriste se za netoleranciju na mliječne bjelančevine, među top 5 najboljih ubrajaju se: Bellakt soja (Bjelorusija), Detolact soja (Ukrajina), Nan soja (Švicarska), Nutrilon soja (Holandija), Humana (Njemačka ).

Smjese za hidrolizu

Prikazani djeci s intolerancijom na soju, sadrže hidrolizate kazeina i proteine ​​sirutke, preporučuju se kod atopijskog dermatitisa. U velikoj su potražnji: Nutrilak Peptide MCT i Unimilk (Rusija), Nutrilon Pepti Allergy (Holandija), Alfare (Švicarska), Nutramigen (SAD).

Hidralizirane formule - nova generacija dječje hrane, što je bliža majčinom mlijeku.

S proteinima kozjeg mlijeka

Formule od kozjeg mlijeka spas su za bebe s netolerancijom na proteine ​​soje i kravlje mlijeko. Pozitivne kritike imaju: "Nannie Classic" (Novi Zeland), "MD Mil Kozochka" (Švicarska), "Cabrita" (Holandija), "Mamako Premium" (Rusija).

Ako ste alergični na kazein, formula s kozjim mlijekom dobra je opcija.

Koji su kriteriji za odabir i kako primijeniti smjesu dojenčadi?

Izbor smjese je u nadležnosti pedijatra, a u skupini smjesa koju on preporučuje slijedeća pravila:

 • pridržavati se dobne ljestvice, naznačeno je na pakiranju;
 • obratite pažnju na sastav, ne smije sadržavati alergen;
 • poštujte datum isteka;
 • pomno pratiti promjene u djetetovom stanju, njegovu reakciju, obratiti se liječniku, uzeti testove.

Uvođenje nove formule trebalo bi biti postupno, počevši s 30-40 ml u drugom hranjenju, a ako je dijete to dobro podnosilo, postupno povećavajte dozu, zamjenjujući prethodni proizvod.

Odabir prave formule za vaše dijete sklono alergijama nije lako, ali je moguće zahvaljujući velikom asortimanu različitih proizvođača. Glavni savjetnik u ovom pitanju trebao bi biti liječnik..

Ocjena najbolje hipoalergijske smjese za dojenčad

Ako je vaše dijete sklono alergijama, tada je poželjno u njegovu prehranu uvesti hipoalergenske smjese, jer su one obično bez mliječnih proizvoda i sadrže proteinski hidrolizat. Na tržištu postoji ogroman raspon takve dječje hrane, a roditeljima je ponekad vrlo teško napraviti pravi izbor. Pročitajte kako se različite vrste hipoalergenskih proizvoda međusobno razlikuju, koja su njihova svojstva. Pomoći će vam da donesete ispravnu odluku..

Što je hipoalergijska smjesa

Svaka mamica želi dijete hraniti samo majčinim mlijekom, ali to iz različitih razloga ponekad nije moguće. U takvoj situaciji u pomoć dolazi posebna dječja hrana. Međutim, ako je dijete alergično na njega, to mlade roditelje ostavlja u šoku. Ne biste trebali paničariti, jer su moderni proizvođači uzeli u obzir ovu situaciju i objavili hipoalergene formule za novorođenčad..

Po čemu se takva hrana razlikuje od obične hrane? Hipoalergena formula za novorođenčad u svom sastavu ima i druge komponente, u pravilu u njoj nema prirodnih mliječnih napitaka. Posebno je dizajniran tako da, kada mrvice uđu u tijelo, ne izaziva alergijske reakcije i može se koristiti za liječenje, tijekom remisije i za prevenciju. Postoji nekoliko vrsta hipoalergene hrane:

 1. Formula bez mlijeka za bebe. Pogodno za djecu koja apsolutno ne podnose kravlje mlijeko. Sadrži proteine ​​soje.
 2. Nisko i bez laktoze. Dizajniran za djecu s intolerancijom na laktozu. Koristi se kod proljeva i crijevnih infekcija.
 3. Prilagođeni proteini. Dizajnirano za malu djecu s teškim alergijama na mlijeko, cističnom fibrozom, nedonoščadi i bebama koje se slabo debljaju.
 4. Mliječni proizvodi bez fenilalanina. Dizajnirano za djecu s fenilketonurijom.
 5. Bez glutena. Za bebe koje imaju potpunu netoleranciju na žitarice.

Mješavine su dostupne u sljedećim oblicima:

 1. Suho. Prašak s ekonomičnom potrošnjom i dugim vijekom trajanja. Razrijeđena vodom u omjerima navedenim na pakiranju.
 2. Tekućina koncentrirana. Razrijeđen vodom jedan do jedan, ne čuva se dugo.
 3. Spreman. Takvu hranu treba samo zagrijati.
 • smeđa riža
 • Kako očistiti perilicu limunskom kiselinom
 • Softver za praćenje telefona. Kako odrediti lokaciju brojem na mreži i špijunskom softveru

Ljekovite hipoalergenske smjese

Imenuje ga specijalist (alergolog ili pedijatar) ako dijete ima alergiju na hranu ili druge poremećaje. Oni se temelje na kravljem mlijeku s visokim stupnjem hidrolize (razgradnje) proteinskog supstrata. Medicinske smjese za djecu s alergijama sadrže vitamine, elemente u tragovima i minerale. Propisani su za:

 • alergije na hranu laganog, srednjeg, teškog tijeka;
 • problemi s probavom i apsorpcijom (mogu biti uzrokovani operacijama na crijevima, kroničnim proljevom, insuficijencijom gušterače, cističnom fibrozom i drugim stanjima);
 • hipotrofija;
 • teški sindrom crijevne apsorpcije.

Ljekovite smjese mogu biti:

 1. Serum. Sadrži peptide dobivene tijekom razgradnje proteina sirutke. Ovi proizvodi imaju visoku biološku vrijednost..
 2. Kazein. Sa splitskim kazeinskim peptidima.
 3. Soja.

Preventivne hipoalergenske smjese

Hrana za djecu koja imaju povećani rizik od alergija (na primjer, jer je imaju jedan ili oba roditelja). Profilaktička hipoalergijska mješavina sadrži djelomično hidrolizirane mliječne bjelančevine, koje je lakše probaviti u cjelini. Takva hrana propisana je za:

 • povećani rizik od alergija;
 • prva manifestacija reakcije na kravlje mlijeko;
 • dugotrajna remisija nakon alergije.

Nan hipoalergen

Ovaj se proizvođač dobro nametnuo na tržištu dječje hrane. Hipoalergena smjesa Nan smatra se preventivnom, ali i pogodnom za blage alergije. Ima sljedeće značajke:

 • cijena: 320-690 rubalja za 400 g;
 • sastav: djelomično hidrolizirani protein sirutke, laktoza, polinezasićene masne kiseline, lakto- i bifidobakterije, maltodekstrin (u proizvodu Nan-2);
 • za koju dob: Nan-1 od rođenja do šest mjeseci, Nan-2 od 6 mjeseci do godine, Nan-3 od 12 mjeseci;
 • plusevi: otapa se vrlo brzo, ugodnog okusa, praktički nema gorčine karakteristične za hipoalergenu prehranu, prisutnost masnih kiselina, siguran sastav, prikladno pakiranje s mjernom žlicom, ekonomična potrošnja;
 • kontra: skupi, mogući zatvor i zeleno pražnjenje crijeva.

Nutrilon hipoalergen

Proizvođač dječje hrane proizvodi nekoliko vrsta proizvoda za djecu s povećanom osjetljivošću na hranu. Hipoalergena formula Nutrilon vrlo je slična sastavu majčinog mlijeka i prikladna je za prevenciju bolesti. Ima sljedeće karakteristike:

 • cijena: 400 g košta 650-800 rubalja;
 • sastav: djelomično hidrolizirani mliječni proteini, masne kiseline, laktoza, palmino ulje, prebiotici, sojin lecitin, vitamini, minerali, taurin;
 • za koju dob: Nutrilon br. 1 od 0 do 6 mjeseci, br. 2 - od šest mjeseci;
 • plusevi: prebiotici proizvode snažan imunitet, masne kiseline pridonose normalnom razvoju središnjeg živčanog sustava, mozga, vizualne funkcije, prehrana sprečava crijevne infekcije; prikladno pakiranje;
 • kontra: skupo, ponekad uzrokuje poremećaje stolice.

Similac hipoalergen

Proizvodi ove marke proizvode se u Španjolskoj. Hipoalergijska smjesa Similak ima mnogo pozitivnih ocjena roditelja koji su je koristili, ali nije prikladna za neke bebe. Popis njegovih glavnih karakteristika:

 • cijena: 615-770 rubalja;
 • sastav: djelomični proteinski hidrolizat, vitamini, laktoza, minerali, lutein, biljna ulja, nukleotidi, masne kiseline, prebiotici, maltodekstrin;
 • za koju dob: br. 1 - do šest mjeseci, br. 2 - od 6 mjeseci do godine;
 • plusevi: smanjuje rizik od nadimanja, pospješuje puni razvoj mozga, održava normalnu crijevnu mikrofloru, dobro utječe na stvaranje živčanog sustava, u sastavu nema palminog ulja;
 • kontra: nije prikladno za neku djecu i uzrokuje crijevne tegobe.

Hipoalergena

Nestlé proizvodi. Smjesa Nestogena je hipoalergenskog sastava, što je bliža ženskom majčinom mlijeku. Mnogi roditelji preferiraju ovu marku zbog pristupačne cijene, dobrog sastava. Međutim, postoje i negativne kritike majki koje ukazuju da takva hrana nije odgovarala njihovom djetetu. Opis:

 • cijena: 270-490 rubalja;
 • sastav: proteinski hidrolizat, prebiotici, maltodekstrin, vitamini, minerali;
 • za koju dob: od rođenja;
 • pluses: ugodan miris, slatki okus, brzo razvodi, pristupačna cijena, obilje korisnih komponenata u sastavu osigurava puni razvoj djetetovog tijela;
 • kontra: nezgodno pakiranje, hrana nije prikladna za sve, za neke izaziva jak zatvor i bolove u trbuhu.
 • Petominutni crni ribiz za zimu
 • Kiseli krastavac za blago slane krastavce
 • Anaprilin - što pomaže

Nutrilak hipoalergen

Treba odmah napomenuti da su recenzije o ovom proizvodu dvosmislene. Hipoalergijska smjesa Nutrilak ima gorak okus mnogo jači od svojih kolega, pa je neka djeca glatko odbijaju jesti. Glavne karakteristike snage:

 • cijena: 200-410 rubalja;
 • sastav: malo laktoze, maltodekstrin, djelomično podijeljeni protein sirutke, prebiotici, omega-3-6 arahnoidne i dokozaheksaenske masne kiseline, nukleotidi, probiotici, vitamini, lutein, bez palminog ulja;
 • za koju dob: br. 1 - 0-6 mjeseci, br. 2 - preko šest mjeseci;
 • pluses: niska cijena, komponente smjese imaju pozitivan učinak na mozak, živčani sustav, koštano i mišićno tkivo djeteta;
 • kontra: ponekad nije prikladan, gorak okus i neugodan miris.

Bellakt hipoalergen

Proizvodi bjeloruske tvrtke. Hipoalergijska mješavina Bellakt već je dugo na tržištu i uspjela je steći masu obožavatelja među roditeljima.

 • cijena: 240-450 rubalja;
 • sastav: maltodekstrin, prebiotici, djelomično hidrolizirani proteini sirutke, biljna ulja, minerali, vitamini, aminokiseline, nukleotidi;
 • za koju dob: br. 1 do šest mjeseci, br. 2 od 6 do 12 mjeseci;
 • pluses: niska cijena, bez konzervansa, bojila, pojačivača okusa, lako probavljiv, ne iritira crijeva, pomaže u rješavanju kolika, potiče zdrav rast i razvoj djeteta.
 • kontra: neka djeca imaju netoleranciju na komponente ove smjese.

Friso hipoalergen

Proizvod se smatra profilaktičkim jer sadrži djelomično hidrolizirane mliječne bjelančevine. Prema brojnim recenzijama roditelja, hipoalergijska smjesa Friso smatra se jednim od najboljih mulja na tržištu, iako pripada segmentu visokih cijena. Značajke:

 • cijena: 620-850 rubalja;
 • sastav: djelomično hidrolizirani proteini kravljeg mlijeka, masne kiseline, nukleotidi, prebiotici, hranjive tvari, elementi u tragovima, minerali, vitamini, kalcij, laktoza, biljna ulja, kalij, maltodekstrin, taurin, karnitin, kolin.
 • za koju dob: br. 1 do šest mjeseci, br. 2 do godinu dana;
 • pluses: preventivan je i razvija glatku toleranciju na kravlje mlijeko, potiče pravilan razvoj mozga, organa vida, povećava imunitet, poboljšava crijevnu mikrofloru, vrlo povoljno ekonomično pakiranje na kojem se nalazi fotografija s detaljnim opisom sastava;
 • kontra: u vrlo rijetkim slučajevima nije prikladno za djecu, ali to je zbog okusa, a ne komponenata.

Beba je hipoalergična

U liniji dječje hrane ove tvrtke nalazi se fermentirani mliječni proizvod pogodan za osjetljive mrvice, ali ne možemo a da ne upozorimo da su kritike o njemu previše dvosmislene. Neke bebe dobro prihvaćaju ovaj prah, dok druge samo povećavaju alergiju na njega. Hipoalergijska smjesa Baby ima sljedeće značajke:

 • cijena: 430-650 rubalja;
 • sastav: laktoza, vitamini, elementi u tragovima, djelomični hidrolizat mliječnih bjelančevina, masne kiseline, škrob, hranjive tvari, elementi u tragovima, biljna ulja%
 • za koju dob: od rođenja do jedne godine;
 • plusevi: ukusno, lako se otapa, pomaže djetetu da brzo raste i razvija se.
 • kontra: visoka cijena, nije pogodna za mnoge.

Kako odabrati hipoalergenu smjesu

Ako primijetite znakove alergije kod svoje bebe ili znate da ona to ima sklonost, tada bi najrazumnija odluka bila posjetiti liječnika. Poželjno je da odaberete hipoalergenu smjesu pod njegovim vodstvom i nadzorom, pogotovo ako se s tim problemom susrećete prvi put. Proizvode možete kupiti u običnim supermarketima, ljekarnama ili naručiti u katalogu internetske trgovine s dostavom. Postoji nekoliko savjeta koje biste svakako trebali koristiti pri kupnji određene hrane:

 1. Potrebna vam je hidrolizirana adaptirana mliječna hrana za dojenčad označena s "HA" ili "HA".
 2. Poželjno nije formulirano s kokosovim oljem, repicom ili palminim uljem.
 3. Obavezno provjerite datum proizvodnje i rok trajanja.
 4. Unosite svaku novu smjesu u bebinu prehranu postupno, promatrajući njegovu reakciju. Vodite poseban dnevnik hrane i zapisujte sve što je povezano s hranjenjem. Zapišite koja je hipoalergenska smjesa bolja po vašem mišljenju, napravite usporednu analizu.
 5. Ne mijenjajte smjese prečesto, tijelo se mora prilagoditi svakom proizvodu, a to zahtijeva vrijeme.
 6. Odaberite proizvod za hranjenje prema dobi vaše bebe. U pravilu, djeca od rođenja do šest mjeseci trebaju uzimati okvire s oznakom "1", preko 6 mjeseci - s "2", nakon godinu dana - "3". Ako je dijete prerano ili preslabo, kupuju mu formule s oznakom "0" ili "Pre", ali samo nakon dogovora s liječnikom. U svakoj je dobi potreba za hranjivim sastojcima u mrvicama različita.
 7. Prilikom kupnje ne oslanjajte se na cijenu, već na sastav. Elitne smjese i mješavine za masovno tržište mogu sadržavati potpuno iste komponente. Proučite preglede drugih mama i ocjene kako biste razumjeli što je ovaj ili onaj proizvod. Jeftina hrana također može biti dobre kvalitete.

Video: hipoalergijska formula za bebe

Recenzije

Miroslava, 29 godina Nikad nije bilo problema s prehranom mog sina, ali s mojom je kćerkom postalo teško od prvih dana. Nije bilo majčinog mlijeka. Alergija je prešla na običnu hranu i soja za djecu nam je pomogla. Dok smo išli na ovaj izbor, isprobali smo ogroman broj proizvoda, ali ni najskuplji nisu pomogli. I na dijeti sa sojom, alergija je odmah počela nestajati.

Ekaterina, 24 godine Naš sin ima sklonost alergijama, pa je pedijatar odmah preporučio odabir posebnih smjesa. Isprobani Baby, Nestozhen, oboje nisu odgovarali. Dijete je plakalo od jednog mirisa. Odlučili smo ga zamijeniti Frisom, iako nije jeftin. Napokon je naša beba počela jesti s apetitom, a cijela je obitelj s olakšanjem izdahnula.

Aleksandra, 32 godine Sama sam hranila kćer do šest mjeseci i sve je bilo u redu, a onda je mlijeko nestalo. Kupio sam uobičajenu hranu za Nutrilak, a nakon par dana uzimanja, moji su se obrazi poškropili. Pomogla je smjesa bez kravljeg proteina Similac koju je preporučio pedijatar. Alergija je počela postupno nestajati, međutim, bilo je teško naviknuti moju kćer na takvu prehranu zbog gorčine okusa.

Elizaveta, 26 godina Mojem sinu su prikladne samo aminokiselinske smjese za djecu s alergijom na Nutrilon. Pokušali smo s mnogim drugima, ali sa svakim nešto nije u redu: osip ne nestaje, tada počinju problemi sa stolicom. Odlučili smo se zaustaviti na aminokiselini Nutrilon, jer zdravlje našeg djeteta nije nešto za eksperimentiranje.

Hipoalergena formula za novorođenčad

Prema statistikama, u Rusiji se godišnje povećava broj novorođenčadi koja pate od alergijskih reakcija. Kada se pojave simptomi, pomoći će hipoalergene formule za novorođenčad, pružajući bebi odgovarajuću prehranu. Odgovorni pristup odabiru smjese određuje razvoj djeteta, kao i olakšava tijek bolesti.

Hipoalergena formula za hranjenje djece

Vrste hipoalergenske formule za novorođenčad

Pri rođenju djeteta cijeni se dojenje koje zadovoljava tjelesne potrebe za vitaminima i bitnim elementima. Ali ponekad majka ne može dojiti dijete i pribjegava mliječnoj formuli.

Prijelaz na mješovito i umjetno hranjenje često prati prehrambeni poremećaji u dojenčadi, razvoj atopijskog dermatitisa zbog neodgovarajućih mliječnih formula. Alergija kod djeteta na smjesu iziskuje upotrebu hipoalergenskih spojeva koji normaliziraju probavni proces, uklanjaju pojačano stvaranje plinova i kolike.

Ljekovite mješavine biljnih proteina

Razlike između ljekovitih smjesa - sastav, specifično djelovanje. Formule ne uključuju bjelančevine punomasnog mlijeka i prikladne su za dijete s visokim do umjerenim alergijama. Hrana se lako probavlja, pomaže u brzom dobivanju tjelesne težine, ne dijeli se prema dobi.

Na bilješku. Pedijatri savjetuju upotrebu preventivnih smjesa u slučaju remisije nakon 6 mjeseci.

Mješavine sirutke i kozjeg mlijeka

Formule bez laktaze ili sirutke karakteriziraju dobra probava i uporaba za djecu s probavnim problemima. Smjesa je propisana za dojenčad s intolerancijom na šećer i laktozu, OCI (akutna crijevna infekcija). Kontraindicirano kod nedostatka laktaze.

Pogodno za bebe s netolerancijom na sojine i kravlje proteine, hranu na kozjem mlijeku. Sastav ima visoku hranjivu vrijednost, sadrži potrebnu količinu životinjskih bjelančevina, potrebnih za zdrav razvoj novorođenčeta. Takve smjese su dobro obrađene, odgovorne su za normalizaciju probavnog trakta i stolice..

Hidrolizirane proteinske mješavine

Prehrana na bazi hidroliziranih bjelančevina propisana je za novorođenčad s malom težinom, dojenčad s teškim alergijama na hranu, s djelomičnom probavljivošću.

Mnogo je korisnih komponenata u adaptiranom mlijeku za dojenčad:

 • laktoza - tvori crijevnu mikrofloru;
 • dekstrinmaltoza - povećava apsorpciju kalcija;
 • Omega-3/6 (polinezasićene masne kiseline) - razvijaju kognitivne funkcije, mozak;
 • inositol - štiti dišni sustav;
 • taurin - osigurava rad srčanog mišića.

Ugljikohidrati, minerali, vitamini, kao i nukleotidi za pojačavanje imuniteta, palmino ulje uključeno je u sastav koji je blizu majčinog majčinog mlijeka.

Ako trebate hipoalergenu formulu za novorođenčad, popis će vam pomoći da se krećete kroz asortiman proizvoda:

 • Bebelac Pepti-Junior i Nutrilak;
 • Alfare i Peptamen (Nestle);
 • Friso pep AC i Nutrilon;
 • Peptikat i Humana Ha;
 • Nan Ha i Pregestimil.

Profilaktičke smjese

Karakteristična značajka profilaktičkih smjesa za dojenčad s alergijama je struktura proteina. Kako bi se olakšala probava, protein se razgrađuje na manje molekule. U težim slučajevima, prehrana neće imati koristi, pomoći će tijekom remisije, s manjim manifestacijama alergija.

Smjese proizvode mnoge tvrtke, ali označavanje se ne razlikuje: HA - niskoalergijska, hipoalergijska - HA. Među skladbama postoje djelomično (2) ili u potpunosti (1) adaptirane.

Potpuno prilagođene profilaktičke smjese

Prema povratnim informacijama korisnika, najbolje hipoalergene formule za novorođenčad uključuju:

 1. Nan Ha. Sadrži proteinski kompleks OptiPro za rast djeteta, obogaćen bifidobakterijama za poboljšanje mikroflore. Nukleotidi pomažu u razvoju živčanog sustava, masne kiseline pomažu u jačanju imunološkog sustava. Proizvedeno za djecu do šest mjeseci i do 12 mjeseci, kao i do 18 mjeseci (pod brojem 3) i od jedne i pol godine (označeno sa 4).
 1. Similac (opat). Ne sadrži palmino ulje. Similac je zasićen prebioticima, masnim kiselinama, luteinom za razvoj organa vida.
 1. Humana Ha. Vrh je ocjene. Oslobađanje se provodi u obliku tekućine koja je spremna za upotrebu od rođenja i praha: broj 1 - do 6 mjeseci, 2 - do 10 mjeseci, 3 - od 10 mjeseci.

Niz nealergijskih dječjih namirnica

Mlade majke zanimaju hipoalergene formule za novorođenčad, koja je bolja.

Dobra adaptirana hrana za dojenčad prema pedijatrima i stručnjacima

ImePrednostiMinuse
NutrilacDizajnirano za malu djecu s intolerancijom na laktozu. Dugi vijek trajanja suhe smjese. Razvijene su razne kategorije formulacija: od 0, od 6 mjeseci, od 12 mjeseci.Povećava broj regurgitacija.
NutrilonJača imunitet, ispravlja probavu, bori se protiv negativnih manifestacija alergije, uključuje biološki vrijedne komponente.Zbog sadržaja palminog ulja proizvod je jeftin. Teško se miješa.
FrisolacAnalog je Nutrilona. Sadrži probiotike, nukleotide, masne kiseline. Nježan okus. Pogodno za bebe male težine.Neproračunska opcija. Palminim uljem.
Hipp kombiotskiSadrži laktozu, škrob, prebiotike, gluten. Dizajnirano za djecu: 1 - do šest mjeseci, 2 - od 6 mjeseci, 3 - od 10 mjeseci. Izvrsna topljivost u tekućinama.Nije prikladno za mrvice mlađe od 3 mjeseca, uzrokuje zatvor, djetetu je potrebno dati vodu.
Celia ExpertNiska cijena uz dobru kvalitetu. Izrađuje se u 3 koraka: od rođenja, od 6 mjeseci, od 1 do 3 godine. Uklanja kolike, pojačano stvaranje plina odgovorno je za skladan razvoj.Sadrži palmino, biljno ulje, uljane repice.
BellaktSmjesa bez okusa, laktoze, soje, škroba, pogodna za bebe od 0 do šest mjeseci s jakim alergijama. Pristupačna cijena.Teško je pronaći u trgovinama.
NestogenLinija mliječne hrane švicarskog proizvođača: 1 - s laktobacilima i prebioticima, 2 - fermentirani mliječni proizvod, 1, 3 - comfort plus, 4 - s malo laktoze. Kvalitetni utvrđeni sastav, koji je savršeno razveden, dijete voli, ukusno.Nezgodno pakiranje.
Dadilja BibicolNe iritira želudac, sadrži kozje mlijeko. Prihvatljivi trošak. Tijelo ga prenosi od 0 do šest mjeseci. Ugodan miris i okus.Potrebna liječnička konzultacija.

Na što paziti pri odabiru

Hipoalergena prehrana mrvica mora udovoljavati individualnim karakteristikama tijela. Naglasite sastav smjese.

Trenutno je linija adaptiranih mliječnih mlijeka nadopunjena proizvodom s kozjim mlijekom. Sastav je namijenjen bebama koje su utvrdile netoleranciju na proteine ​​kravljeg mlijeka. Reakcija kozjeg mlijeka s klorovodičnom kiselinom povoljno utječe na smanjenje broja regurgitacija.

Mliječna mješavina Cabrita

Ako je potrebno, koristi se smjesa bez mliječnih proizvoda, soja. Potrebno je razumjeti da će takva prehrana biti potrebna za bebe s intolerancijom na mlijeko, ona zamjenjuje proteine ​​u smjesi analozima soje.

Vijeće. Zabranjeno je kupiti takvu hranu bez prethodnog savjetovanja - 40% beba razvija alergijsku reakciju na kozje mlijeko i soju, intoleranciju na hranu.

Pri odabiru hrane prisutnost:

 • aminokiseline i hranjive tvari;
 • sol - nizak sadržaj;
 • taurin - za jačanje srčanog mišića.

Kako bismo pravilno odabrali smjesu i ne pogriješili, uzimaju se u obzir sljedeće točke:

 1. Dob. Dječje proizvode koristite u skladu s dobi naznačenom na pakiranju.
 2. Sastav. Trebat će pažljivo proučavanje sastava, glavna stvar je ne izazivati ​​alergiju.
 3. Datum izlaska. Pratite datum isteka proizvoda. Pri prelasku na novi proizvod nepraktično je kupovati smjese u velikim pakiranjima. Moguće su kolike, osip na koži, česta stolica - ovo je alergija kod djeteta na smjesu.
 4. Trošak. Nije važno koliko košta hrana. Ponekad se djetetu više sviđa jeftini proizvod, a skupo oglašeni proizvod uzrok je alergijske reakcije.

Da bi odabrali pravi sastav, ne oslanjaju se na savjete prijatelja, oglase ili odgovore na Internetu, uzimaju u obzir preporuke pedijatra.

Samo će pedijatar pravilno prepisati nutritivnu terapiju ako se pojave simptomi alergije. Koristite visoko hidroliziranu formulu dok alergijski simptomi ne nestanu.

Simptomi alergije na hranu u dojenčadi

Mlade majke trebaju znati kako izgleda alergija na adaptirano mlijeko u dojenčadi..

Pažnja! Kada doje bebe mogu pokazivati ​​znakove intolerancije na hranu. Razlog leži u prehrani majke koja doji. Za bebe na mješovitom hranjenju dodatak je alergen.

Ako je dojenče alergično na smjesu, simptomi će biti:

 • koža: blago crvenilo obraza, osip na tijelu;
 • Gastrointestinalni trakt: uznemirena stolica, refluks, kolike;
 • respiratorni organi: otežano disanje, kašalj, curenje iz nosa.

Manifestacija znakova događa se u kompleksu ili odvojeno. Poduzimanje neadekvatnih mjera opterećeno je liječenjem posljedica - disbioze.

Pojava simptoma intolerancije na hranu razlog je za kontaktiranje pedijatra i podvrgavanje pregledu. Korisno je identificirati alergen. Liječnik će pomoći u odabiru hipoalergenske hrane za novorođenčad.

Kako alergija kod dojenčadi izgleda na smjesu?

Mame zanima kako alergija kod dojenčadi izgleda na licu od smjese. Alergije kod beba pojavljuju se na licu u obliku dijateze (suhe, crvenkaste mrlje različitih veličina na čelu, obrazima, bradi), osipi, male vodenaste akne. Njihov izgled povezan je s uzimanjem hrane ili se javljaju neko vrijeme nakon kontakta s alergenom, nakon čega djelomično ili potpuno nestaju.

Simptomi se izražavaju neugodnim osjećajima: peckanjem, svrbežom, zatezanjem epiderme. Grebanje zahvaćene svrbežne kože lica dovodi do širenja osipa po tijelu, što izaziva stvaranje ranica, rana, polako zarastaju u dojenčadi.

Ispravan odabir sastava GA pomoći će riješiti se prehrambenih problema, spriječiti razvoj alergija i ojačati bebin imunitet.

Hipoalergena formula za djecu: ljestvica top 10

Specijalizirana adaptirana mliječna hrana za dojenčad s hipoalergenim djelovanjem namijenjena je prevenciji ili liječenju alergija na hranu. Da biste razumjeli koju smjesu odabrati za novorođenče, morate točno znati uzrok njegove netolerancije na hranu i identificirati alergen.

Nemoguće je pronaći najbolju formulu za novorođenčad, ispravnije je odabrati idealnu opciju za svoju bebu, uzimajući u obzir njegovu dob, intenzitet alergijskih reakcija i njihov uzrok..

 1. Klasifikacija hipoalergenskih smjesa
 2. Popis top 10 hipoalergenih mješavina
 3. Friso
 4. Nutrilon
 5. Nan (NAN)
 6. Similak
 7. Nenny
 8. Nestogen
 9. Nutrilak
 10. Dijete
 11. Bellakt
 12. Humana
 13. Što bi trebala sadržavati visokokvalitetna hipoalergijska hrana?
 14. Zaključak

Klasifikacija hipoalergenskih smjesa

Dječja hrana za novorođenčad, koju karakterizira hipoalergenski učinak, razlikuje se na temelju dobi djeteta, oblika oslobađanja, spoja koji zamjenjuje provokatora i intenziteta terapijskog učinka.

Dobna podjela ovih adaptiranih mliječnih mlijeka identična je dijeljenju uobičajene prehrane..

Smjese za alergičare razlikuju se po terapijskom učinku. Sirovine su profilaktičke i terapijske.

Ako se u prvom slučaju hrana koristi za zdravu djecu s jasnom genetskom predispozicijom na alergije, onda u drugom - samo za liječenje različitih alergijskih oblika.

Formule za alergičnu novorođenčad su:

 • bez mliječnih proizvoda, za bebe s potpunom intolerancijom na mlijeko;
 • bez laktoze, za malu djecu s intolerancijom na laktozu;
 • bez glutena, za bebe s alergijama na žitarice;
 • prilagođena za dojenčad s cističnom fibrozom, nedonoščad;
 • bez fenilalinina, za bebe s fenilketonurijom - nasljednom patologijom povezanom s kršenjem metabolizma kiseline.

Hipoalergene smjese proizvode se u raznim oblicima:

 1. U prahu. Ovo je najčešća vrsta hrane, odlikuje se dugim vijekom trajanja i raznim materijalima za pakiranje - kartonske kutije, limenke.
 2. Koncentrirano. Takav se koncentrat brzo otapa u vodi i djetetovo ga tijelo lakše apsorbira. Ali rok trajanja takvih proizvoda nije dug.

Na prodaji možete pronaći i piće gotovo za piće koje ne treba razrjeđivati ​​vodom te treba vremena za njegovu pripremu. Trebate samo zagrijati hranu u mikrovalnoj pećnici.

Popis top 10 hipoalergenih mješavina

Ova klasifikacija adaptiranih mliječnih mlijeka pomoći će vam da pronađete savršeni proizvod za svoju bebu..

Friso

Sirovine pomažu u suočavanju s kolikama i potiču bolje debljanje. Proizvod se temelji na hidroliziranim mliječnim proteinima.

Ova se hrana razlikuje u nekoliko sorti, od kojih se svaka razlikuje po svom sastavu i svojstvima. Serija Friso provodi antirefluksnu prehranu koja se bori protiv regurgitacije, a također proizvodi formule za djecu s alergijom na proteine ​​kravljeg mlijeka..

Smjesa se aktivno koristi u perinatalnim centrima i odjelima za rehabilitaciju, koristi se za njegu nedonoščadi.

Te se smjese brzo otapaju u vodi i ne stvaraju nepotrebne grudice..

Prednost: visoka kvaliteta po pristupačnoj cijeni.

Nedostatak: nedostatak suhih smjesa bifidobakterija u liniji.

Nutrilon

Prilagođena formula za hranjenje beba od rođenja do 3 godine.

Hrana sadrži brojne prebiotike, minerale, vitamine, nukleotide, koji djeci povećavaju imunološki status, poboljšavajući tjelesni rast. Prebiotički kompleks i djelomično podijeljeni protein smanjuju rizik od alergija i atopijskog dermatitisa.

Nutrilon proizvodi mliječne i fermentirane mliječne proizvode. Linija također sadrži hranu s aminokiselinama za djecu s ozbiljnom intolerancijom na hranu, vrstu Pre (za prerano rođenu novorođenčad) i Pepti Gastro (za mrvice s crijevnom netolerancijom).

Prednost: dostupnost.

Mane: specifičan okus i prisutnost kokosovog i palminog ulja u sastavu.

Nan (NAN)

Proizvod smanjuje štetne učinke alergena na dječje tijelo. Ova pojava je posljedica prisutnosti djelomično hidroliziranih bjelančevina.

Razlikuje se u uravnoteženom sastavu, čije komponente poboljšavaju intelektualnu formaciju, stanje očiju, kostiju i zuba. Prodaju se i suhe i tekuće (gotove) smjese.

Proizvođač proizvodi posebne učvršćivače za majčino mlijeko. Ako imate mlijeko s niskim udjelom masti s niskom hranjivom vrijednošću, ovaj će ga proizvod obogatiti vitaminima..

U liniji Nan također možete pronaći nekoliko serija smjesa, ali nema ih previše..

Prednosti: provjerena kvaliteta, pouzdanost.

Nedostatak: Precijenjeno.

Similak

Prehranu preporučuju pedijatri, ona obogaćuje djetetovo tijelo neophodnim vitaminima i pomaže u smanjenju kolika. Proizvodi se nekoliko vrsta smjese: Premium, Comfort, Isomil, Antireflux.

Korist: bez palminog ulja.

Nedostatak: proizvod nije prikladan za svako dijete.

Nenny

Dobra zamjena za prirodno majčino mlijeko. Ova se formula temelji na kozjem mlijeku, što je čini idealnom alternativom tradicionalnoj dječjoj hrani..

Kozje mlijeko je posebno korisno i ne izaziva alergijsku reakciju. Zbog toga je ovaj proizvod pogodan za svu djecu..

Pedijatri i neonatolozi klasificiraju Nennie kao visoko prilagodljivu formulu..

Prednosti: prirodan ugodan okus, visoka hranjiva vrijednost.

Nedostatak: visoka cijena.

Nestogen

Sastav proizvoda je što je moguće bliži majčinu mlijeku. Smjesa sadrži prebiotike, mineralne spojeve, vitamine. Proizvod karakterizira ugodan okus i dobra topivost u vrsti.

Prednosti: pristupačna cijena i bogat sastav.

Mane: nije prikladno za sve, nezgodno pakiranje.

Nutrilak

Sirovine sadrže malu količinu laktoze, prebiotike i probiotike, masne kiseline, djelomično probavljeni protein sirutke, lutein.

Smjesa povoljno utječe na stvaranje djetetovog živčanog, mišićnog, koštanog i intelektualnog sustava..

Prednosti: bez palminog ulja, niska cijena.

Mane: gorak okus i miris.

Dijete

Proizvođač proizvodi ne samo hipoalergenu smjesu, već i fermentirane mliječne proizvode. Sastav sirovina uključuje laktozu, elemente u tragovima, vitamine, biljna ulja, masne kiseline.

Prednosti: lako topljiv, ukusan.

Mane: neadekvatno preskupo.

Bellakt

Smjesa se proizvodi u Republici Bjelorusiji i uspjela se etablirati na potrošačkom tržištu. Sastav dječje hrane uključuje aminokiseline, hidrolizirane bjelančevine, nukleotide, vitamine, prebiotike.

Prednosti: pristupačna cijena, bez konzervansa i štetnih spojeva.

Nedostatak: netolerancija komponenata.

Humana

Hrana od soje namijenjena je hranjenju beba s intolerancijom na kravlje proteine ​​ili laktozu. Smjesa sadrži bitne elemente potrebne za skladan rast i razvoj.

Prednosti: Bez glutena, bez šećera.

Nedostatak: neobičan okus.

Što bi trebala sadržavati visokokvalitetna hipoalergijska hrana?

Uz djelomično razgrađene proteine, antialergenska smjesa treba sadržavati i druge korisne tvari..

 • bifidobakterije, laktobacili;
 • prebiotici, probiotici;
 • mineralni spojevi;
 • masna kiselina;
 • vitamini;
 • enzimski elementi;
 • aminokiseline;
 • biljna ulja.

I imajte na umu da se dijete već dugo navikava na hipoalergene proizvode: možda mu se to u početku ne sviđa, mogu se zabilježiti probavni problemi. Potrebno je vrijeme za prilagodbu.

Zaključak

Ako otkrijete znakove alergije kod svog djeteta ili znate za tendenciju ka tome, svakako posjetite pedijatra.

Liječnik će vam pomoći odabrati pravu hipoalergenu hranu, uzimajući u obzir individualne karakteristike djeteta. I nemojte se voditi odabirom samo cijene: ponekad se smjese koje su identične po sastavu značajno razlikuju u cijeni.

Hipoalergena formula za novorođenčad - kako odabrati i koja je bolja

Pročitajte također:

Izbornik za osmomjesečnu bebu hranjenu na bočicu: učinite i ne treba

Koliko novorođena beba treba jesti dnevno i za hranjenje

Zelena stolica kod beba hranjenih na bočicu

Pozdrav dragi prijatelji! Danas ćemo razgovarati o prvom obroku za male alergičare. Napokon, ona je ta koja im je u stanju dati snagu, učiniti ih tvrđima, ljepšima i još sretnijima ili, naprotiv, izazvati hrpu neugodnih posljedica u obliku alergijskih reakcija, zatvora, proljeva, povraćanja ili nadutosti..

Stoga se smjesa mora odabrati s velikom pažnjom, na temelju preporuka pedijatara. Prikupili smo ih u ovom članku. Dakle, hipoalergena formula za novorođenčad - što je bolje i prema kojim kriterijima je odabrati.

1. Hipoalergena smjesa - što je to i zašto

Prilagođena smjesa naziva se hipoalergenom, stvorena posebno za hranjenje djece koja su imala negativne reakcije na uvođenje uobičajene. Kakva je njihova priroda? Teško je odgovoriti jednoznačno, jer je svaka beba individualna.

Međutim, ne zaboravite da su gotovo sve adaptirane mliječne pripravke za bebe izrađene od sirutke ili kravljeg mlijeka. Bez sumnje, potonji je nevjerojatno koristan proizvod, ali samo za djecu sa zrelim probavnim sustavom. Onima koji još nisu u potpunosti formirali nedostaje enzima za razgradnju mliječnih proteina. Kao rezultat toga, oni prodiru u krvotok, kombiniraju se s alergenima i dovode do vrlo neugodnih posljedica..

A sami mliječni proteini već su alergeni. I ne samo novorođenčad, već i neke odrasle osobe to jednostavno ne mogu podnijeti. Inače, bjelanjak i gluten razlikuju se po istim "svojstvima", koja su također često uključena u većinu smjesa. Od njih proizvođači hipoalergijske hrane za bebe štite svoje male potrošače..

Imajte na umu da ne možete samostalno propisivati ​​takvu smjesu svojoj bebi. Štoviše, zbog osobitosti tehnološkog postupka nije najukusniji, već upravo suprotno. A u potpuno zdrave djece može uzrokovati nedostatak vitamina, polagano debljanje i druge probleme povezane s pothranjenošću..

Samo ga liječnik može preporučiti na temelju rezultata analize, koji ukazuju na to da je njegov pacijent mala alergična osoba. U nekim slučajevima to može učiniti i bez testova ako u obitelji postoje mrvice izraženih alergija, kako bi se spriječila pojava bilo kakvih alergijskih reakcija.

2. Vrste hipoalergenskih smjesa

Da biste odabrali pravu smjesu, morate razumjeti što su..

Na modernom su tržištu tri vrste takvih proizvoda:

 1. smjese izrađene od podijeljenog kravljeg mlijeka. U njima se protein razgrađuje unaprijed, uslijed čega se rizik od alergijske reakcije smanjuje na ništa. Ovisno o težini posljednjih mrvica, profilaktičke smjese ("Nan hipoalergenski", "Similak"), terapijske i profilaktičke ("Humana GA1", "Hipp GA") ili terapijske ("Nutrilon Pepti", "Frisopep", "Nutramigen" ). Naravno, međusobno se razlikuju upravo po stupnju razdvajanja i, sukladno tome, među njima možete odabrati idealnu opciju za bilo koju bebu;
 2. soja hipoalergenske smjese - propisane su pod uvjetom da ne podnose kravlje mlijeko. Nepotrebno je reći da to nužno moraju potvrditi rezultati odgovarajućih analiza. Takve smjese su lišene mliječnih proteina, glutena i laktoze - glavnih alergena. Istodobno, uključuju maltozu i biljna ulja, uključujući palmino ulje. Teško je reći koliku će korist ili štetu zapravo donijeti novorođenčetu, pa se u praksi propisuju samo djeci starijoj od 6 mjeseci. Prednosti sojinih mješavina su ogromna količina vitamina i minerala, jer se iz njih jednostavno manje apsorbiraju, a prisutnost fitoestrogena su prirodne antivirusne tvari. Te smjese uključuju: "Humana", "Nan soja", "Nutrilak soja";
 3. hipoalergenske smjese na bazi kozjeg mlijeka - možete ih hraniti mrvicama u slučaju netolerancije na kravlje mlijeko. Postoji mišljenje da je kozje mlijeko po svom sastavu bliže majčinom mlijeku. A najbolji dokaz za to je izvrsna probavljivost takvih smjesa. Štoviše, jačaju imunološki sustav i poboljšavaju probavu te imaju izvrstan ukus. Evo samo nekoliko njih na modernom tržištu. Proizvode se pod markama: "Nenny", "Mamako", "Kozochka".

Općenito, postoji puno hipoalergenskih smjesa. Koju će odabrati u svakom pojedinačnom slučaju, trebao bi odlučiti kvalificirani liječnik kako bi zaštitio bebu od još većih neugodnih posljedica.

3. Savjeti za odabir smjese


Prava hipoalergenska formula za dojenčad razlikuje se od uobičajene sljedećim karakteristikama:

 • količina proteina - u 1 litri gotovog proizvoda trebala bi biti unutar 12 - 14 g;
 • omjer proteina sirutke i kazeina - trebao bi biti u rasponu 60:40 - 80:20;
 • količina ugljikohidrata - idealno bi bilo da lik bude jednak 7 g po 1 litri;
 • kvaliteta masti - moraju biti lako probavljive.

Svi se ti podaci nalaze na pakiranju, pa ih uvijek možete provjeriti ako je potrebno..

4. Ocjena hipoalergenske formule za novorođenčad

 1. "Nan hipoalergenski" jedan je od najpopularnijih. Sadrži proteine, razgrađene na aminokiseline, pa gotovo nikad ne uzrokuje alergijske reakcije, nadutost ili probleme sa stolicom;
 2. "Similak je hipoalergen" - upravo je ona ta koja se često prepisuje djeci, u čijoj su obitelji postojale alergije. Stvoren je na bazi mliječnih bjelančevina i obogaćen prebioticima, masnim kiselinama, vitaminima i mikroelementima.
 3. "Nutrilon hipoalergijski" izrađen je na bazi kravljeg mlijeka i obogaćen s puno hranjivih sastojaka potrebnih za rast i razvoj djeteta. Međutim, sadrži palmino ulje, zbog čega ga mladi roditelji ponekad odbijaju..
 4. "Friso" - sadrži proteine ​​sirutke i kazeina, vitamin C, željezo i druge hranjive sastojke odgovorne za rast, debljanje i imunitet djeteta.
 5. "Dadilja" - stvorena od kozjeg mlijeka bez sintetičkih dodataka, palminog ulja i šećera. Omogućuje novorođenčadima da se brzo udebljaju, oslobađa ih problema sa stolicom, ne izaziva razvoj alergijskih reakcija.

Naravno, ovo nije cjelovit popis hipoalergenskih smjesa za najmlađe. Zapravo ih ima puno. I teško je reći koji će od njih u svakom slučaju biti najbolji. Napokon, ponekad se oni odabiru na više od mjesec dana.

5. Recenzije

Pogledajmo što mlade majke kažu o upotrebi raznih hipoalergenskih smjesa u dječjoj prehrani..

Angela:

Dugo je trebalo da se pokupi smjesa. Isprobali smo Nestogen, Nutrilon i neke druge, a Friso se pojavio.

Karina:

Moja kći je jela Nan GA. Došla sam prvi put, nije bilo osipa i problema sa stolicom.

Sveta:

Birali smo između Frisolaka, Similaka, Nan-a i Nutrilaka. Na posljednjem smo se zaustavili. Zasad je dobro, mmm.

Rita:

Alergolog nam je savjetovao Goat-a, svi ostali bili su strašne alergije. Bili smo prezadovoljni, sve je prošlo.

Video pregled različitih adaptiranih mliječnih mlijeka možete pogledati ovdje:

Suvremeni proizvođači pobrinuli su se da na policama ima dovoljno hipoalergenih formula za bebe. Ali samo liječnik zna kako pravilno odabrati jedan od njih. Zapamtite ovo!
Također podijelite ovaj članak na društvenim mrežama i pretplatite se na naša ažuriranja! Vidimo se uskoro!

Sada pročitajte:

Mix "Baby" za novorođenčad - sastav, blagodati, pregledi

Pozdrav dragi čitatelji! Jeste li osobno upoznati s adaptiranim mlijekom za novorođenčad? Na modernom...