Kako pravilno kupati bebe?

Kupanje beba važan je ritual koji, ako se pravilno izvede, usrećuje roditelje. Kako? Ispravno organizirani postupci s vodom doprinose dobrom djetetovom snu, što znači da će i odrasli bolje spavati. Napokon, koja je bit večernjeg kupanja novorođenčadi? Umorite bebu, nakon čega jede s apetitom i čvrsto zaspi.

Zašto je kupanje toliko važno?

Problem svih majki je taj što njihove bake / majke malo iskrivljuju činjenice o majčinstvu. Dakle, od starijih žena često čujemo da nakon rođenja djeteta nema dovoljno vremena za bilo što, muž ide na gužvu i možete zaboraviti na zdrav san. Ali ako pronađete pravi pristup odgoju djeteta, svaka mlada majka imat će vremena opustiti se, obavljati kućanske poslove, odgajati dijete, obratiti pažnju na svog supruga i svog voljenog. A jedna od komponenti tako sretnog majčinstva je kupanje bebe..

Treba imati na umu da dijete trebate kupati samo u velikoj kupki. Tako se beba može slobodno kretati rukama i nogama, voda se u velikoj kupki sporije hladi, takvo kupanje pomaže bebi da troši puno energije. Još jedna vrlo važna stvar je da kada je dijete potpuno uronjeno u vodu, iz koje je vidljiva samo njegova glava, na bebina prsa vrši se pritisak vode, što mijenja tehniku ​​disanja. Napokon, svi znaju da je sve raditi pod vodom otprilike 6 puta lakše. Standardnim udisanjem mišići osobe djeluju učinkovitije. Stoga, kada je djetetovo tijelo potpuno uronjeno u vodu, udahne uobičajeno, ali pluća se potpunije otvore. To pomaže uklanjanju prašine i sitnih čestica iz respiratornog trakta, koje su se nakupile u njima tijekom dana. Ali najvažnije je da će se dijete tijekom kupanja umoriti, ogladniti i smrznuti, nakon čega će jesti s apetitom i zaspati dugih 8 sati.

Koliko je važna kvaliteta vode?

Prilikom pripreme za roditelje važno je unaprijed razmisliti o tome kako vodu za svoje dijete učiniti čišćom i sigurnijom. Nije racionalno kuhati ogromnu količinu vode, pa je najbolja opcija instalirati posebne filtere na vodovod.

Ako dijete pije vodu dok se kupa izravno iz kupke, trebali biste ga piti prije vodenih postupaka, tada će problem biti riješen. U svakom slučaju, tijekom plivanja neće biti moguće zaštititi bebu od gutanja vode. Stoga je bolje unaprijed se pobrinuti za njegovo pročišćavanje pomoću alternativnih metoda..

Mogu li djeca roniti?

Ronjenje kao dio kupanja bezopasan je i siguran postupak. Osobitost dječjeg organizma je da mala djeca imaju aktivni refleks koji uzrokuje grč dišnih putova kad voda uđe u njih. Odnosno, dijete se ne može ugušiti od vode, jer su dišni putovi začepljeni zbog ovog grča. Ako beba ne zaroni u roku od dva mjeseca nakon rođenja, rizik od gušenja raste, jer refleks postupno blijedi.

S djetetom je potrebno roniti gotovo od rođenja, kada pupčana rana zacijeli. To bi trebalo učiniti u velikoj kadi, gdje ima dovoljno mjesta za takve postupke. Ako se roditelji boje eksperimentirati s ronjenjem, bolje je to ne činiti - bilo koji postupak zahtijeva povjerenje u kretanje. Morate naučiti roniti na sljedeći način: držeći bebu ispod pazuha, trebate glasno izgovoriti „Zaronite!“, Zatim uronite bebu s glavom pod vodu i odmah je iznesite na površinu. U početku će beba plakati, ali nakon tjedan ili dva ronjenje za bebu više neće biti novost. Razvit će uvjetovani refleks, a beba će zadržati dah kada zapovijed „Zaroni!“, Nakon čega će mirno i sa zadovoljstvom izdržati ovaj postupak.

Treba li kupati dijete u bilju?

Kupanje u začinskom bilju prije je potreba roditelja, a ne djeteta, jer se i beba može kupati u običnoj vodi iz slavine. Uz to, biljke se koriste za dermatološke probleme, a ako ih mrvice nemaju, tada ne nastaje ni potreba za ljekovitim biljem. Međutim, ako i dalje odabirete koju biljnu tinkturu koristiti za kupku za bebe, onda je bolje dati prednost nizu. Infuzija se od nje pravi prema slijedećem receptu:

 • preporuča se pripremu infuzije ujutro, tako da ima vremena za infuziju do večeri;
 • čaša serije mora se preliti kipućom vodom u količini od 1 litre i začepiti poklopcem;
 • prije upotrebe, infuzija se filtrira kroz gazu izravno u kupku napunjenu toplom vodom;
 • infuzija niza djece koja se kupaju mogu biti i do dva mjeseca.

Liječnik Komarovsky snažno obeshrabruje kupanje djece u kalijevom permanganatu, jer je niska koncentracija beskorisna, a visoko koncentrirana otopina uzrokuje opekline sluznice i kože.

Kada i kako kupati novorođenče?

Dijete koje je tek dovedeno iz bolnice trebalo bi se kupati prema sljedećim pravilima:

 1. U maloj kupki dijete se može okupati odmah nakon bolnice.
 2. Dok pupčana rana ne zacijeli, kupanje treba provoditi u prokuhanoj vodi.
 3. Optimalna temperatura vode za početak kupanja je 33-34 0 ° C za veliku kupku i 36 ° C za malu kupku..
 4. Bolje je izmjeriti temperaturu vode fototermometrom..
 5. Kupanje treba trajati najmanje 15 minuta.
 6. Možete smanjiti temperaturu vode za kupanje tjedno za 1 0 C..

Ako bebi uđe voda u uši, nemojte paničariti - sama će se izliti iz ušnih kanala. Da biste plivanje učinili ugodnim ne samo za bebu, već i za roditelje, možete koristiti posebne prstenove na napuhavanje za bebe ili kape s pjenom koje bebu održavaju na površini.

Dijete morate kupati svakodnevno. Nakon kupanja važno je tretirati bebinu kožu: ako je suha, navlažite je posebnim proizvodom, ako je prevlažna, pojavi se osip od pelena, tretirajte je dječjim prahom ili kremom. Ako je dijete bolesno, ima visoku tjelesnu temperaturu, tada se ne preporučuje kupanje djeteta. Ako se dijete već oporavlja, plivanje može i treba biti. Samo temperaturu vode treba povećati za nekoliko stupnjeva.

Odgajati zdravo dijete, a pritom ostati sretno i puno energije je stvarno. Dovoljno je promijeniti pristup brizi o djeci, i svi će biti zadovoljni..

Samo kupanje.

Podsjećam vas - vrata kupaonice su otvorena.

Prvo sjediti na stolcu vjerojatno se ne isplati. Kad to shvatite - molim vas.

Dakle, spuštamo bebu u vodu, sve u svemu, tako da samo lice gleda iz vode. Dijete možete držati samo za glavu - mali prst ispod vrata, a ostatak prstiju - ispod stražnjeg dijela glave. Što je glava više uronjena, to je bolje i u redu je ako voda uđe u oči, sve dok su nos i usta na površini. Odmah možete primijetiti sljedeće: tijelo, koje uopće ne držite, ne tone na dno, već, naprotiv, pluta gore. U ovom slučaju, prsa i trbuh, u pravilu, strše iz vode. Stoga je, s druge strane, potrebno regulirati uronjenje trupa tako da su i prsa i trbuh potpuno pod vodom. Skrećem vam pažnju - nema opasnosti da voda uđe u uši [1]!

Nakon što je beba u velikoj kupki, odmah ćete shvatiti temeljnu razliku između ove mogućnosti kupanja i namakanja u dječjoj kupki. Vidjet ćete kako se dijete lako kreće bez ikakvog rizika da udari u zidove kupke.

Pažljivo promatrajte djetetovo ponašanje - ako nije aktivno, laže mirno, zijeva, tada mu je ova voda topla, a samim tim i loša. Podržavajući glavu, premjestite bebu u vodi s jedne strane kade na drugu. Nema smisla eksperimentirati posebno prvi put - svi sudionici procesa kupanja i dalje se moraju naviknuti i prilagoditi se, ali roditeljima je to puno teže nego djetetu. U principu su tri poze sasvim dovoljne za kućno kupanje - jedna je gore opisana, druga pliva na trbuhu (dijete je preokrenuto, brada mu je između palca i kažiprsta raširena), a treća sjedi. Ispada da dijete može sjediti u velikoj kadi već u neonatalnom razdoblju! Daljnji postupci roditelja ne zahtijevaju nikakva posebna znanja - samo zdrav razum. Napokon, očito je da će nakon 15 minuta temperatura vode u kupaonici pasti za jedan ili dva stupnja, a ta će temperatura djetetu biti poznata sljedeći put kad zapliva. Ako se bojite brzo spustiti temperaturu, učinite sljedeće: počnite na 34 ° C, a nakon dva do tri dana početnu temperaturu vode smanjite za 1 ° C. Moramo osigurati da je dijete aktivno u kadi. Ono što ćete dobiti ovisi ne samo o vama, već u velikoj mjeri i o djetetu. Svaka beba ima osobine regulacije tjelesne temperature svojstvene samo njemu i jednostavno je nemoguće predvidjeti minimalnu temperaturu vode: jedno se smiješi na 23 ° C, drugo vrišti na 30 ° C.

Mjerila vremena i temperature su sljedeća:

- na početku kupanja - 34 ° S, 15 minuta;

- do dobi od jednog mjeseca - 30-32 ° C, 20-25 minuta;

- za dva mjeseca - 28-30 ° S, 30 minuta.

Naglašavam da su to smjernice. Ako beba dva mjeseca mirno pliva na 24 ° C, to je vrlo dobro i nimalo zastrašujuće. Ali to ne znači da je toliko poseban. Činjenica je da to može svatko! Samo što je ovo dijete imalo sreće sa svojim roditeljima. Potonji su lišeni predrasuda, a razina zdravog razuma je iznad prosjeka. Svatko je zainteresiran za produljenje vremena kupanja i smanjenje temperature vode što je više moguće. Što se dijete više umara, to je roditeljima osigurana mirnija noć..

I još neke informacije i neke preporuke. U toliko knjiga o plivanju i plivanju za djecu detaljno je opisan postupak ronjenja. Toliko detaljno da mnogi roditelji to smatraju nužnim. A budući da ne mogu nadvladati vlastiti strah, radije uopće ne kupaju dijete u velikoj kupki. Ako se jako bojite, nemojte roniti. Ali bolje je kupati se bez ronjenja nego ismijavati sebe i bebu ispirući je u maloj kupki..

Zapravo, nema ništa loše u ronjenju - novorođenče ima vrlo izražen refleks koji sprečava ulazak vode u respiratorni trakt. Ako dva do tri mjeseca ne zaronite, ovaj refleks nestaje i možete se zagušiti. Ali, na sreću, sam postupak kupanja u velikoj kupki nemoguć je bez činjenice da vam dijete u nekom trenutku ne sklizne s ruke i ne potopi potpuno pod vodu. Ne boj se! Čak je i dobro - pokupite ga, posadite, neka viče, kašlje, kašlje. Istodobno se iskašljava i kihne svu prašinu koja se tijekom dana nakupila u gornjim dišnim putovima. Smiri se - nastavi plivati. Ipak, situacija kada roditelji namjerno organiziraju ronjenje je poželjnija. To bi trebalo učiniti s bebom u položaju na leđima. Izgovorite glasno riječ "zaronite" i vodite dijete nekoliko sekundi pod vodom. Vrlo brzo će razviti uvjetovani refleks, a samo riječ "zaroniti" bit će dovoljna da beba samostalno zadrži dah.

Sasvim namjerno vas ne pokušavam zavarati detaljima o tehnici kupanja: kako je neophodno držati dijete, kako se okretati, kako saditi itd. Sve ćete to brzo naučiti ako slijedite gore opisane principe.

Jedino što će vam najvjerojatnije trebati je kapa koja podupire djetetovu glavu. Čemu služi? Prije svega, kako bi postupak kupanja bio ugodniji za roditelje. Očito je: vrlo je teško sjediti ili stajati savijeni 30-40 minuta. A dijete ne možete učiniti zdravim zbog pojave išijasa kod njegovog oca. Stoga je u dobi od oko dva mjeseca potrebno napraviti posebnu kapu, a kako se to radi, sada ćemo reći.

- obični tanki pamučni šešir (kapa);

- komad tanke tkanine otprilike polovice veličine pelene;

- dva bloka polistirena, čija optimalna veličina odgovara veličini uobičajene kutije cigareta [2].

Prvo se pjena obloži krpom, a zatim učvrsti na poklopcu, kao što je prikazano na slici. Obratite pažnju - gornji rub blokova trebao bi se uzdizati iznad djetetove glave. Dijete u takvom šeširu izaziva osjećaj emocija, nalik nježnoj i plemenitoj Čeburaški.

Postupak kupanja u kapi ne razlikuje se od gore opisanog za položaj djeteta na leđima. Tijekom tjedna, postupno uklanjajući ruku koja podupire dijete, naučit ćete ga da ostane na vodi i moći ćete mirno čitati novine dok plivate. Plivajući samostalno, djeca često odgurnu stopala od ruba kade i brzo plivaju na suprotni kraj, udarajući glavom. Stoga sam vam skrenuo pozornost na činjenicu da bi se blokovi pjene trebali dizati iznad glave, štiteći dijete od udaraca odozgo i sa strane. Moguće je da dođete do originalnijeg dizajna. Za zdravlje.

Počevši od navršenih dva mjeseca, igračke je vrlo dobro vješati na tanke konope iznad kupaonice, tako da ih dijete, dok pliva, gleda, malo kasnije dodirne ih ručicama.

Mjesec dana kupanja u kapi sasvim je dovoljno da se skine: dijete je već naučilo kako pravilno držati glavu, moći će plivati ​​samostalno. Ne ide - nemojte.

Ne želimo ga naučiti plivati. Trebamo samo jedno - da je dijete određeno vrijeme bilo u hladnoj vodi, jer je redovito izlaganje hladnoći najučinkovitije za poticanje djetetove vitalnosti i njegove sposobnosti da se odupre zaraznim bolestima.

Naravno, bit će vrlo dobro ako dijete nauči plivati. Polugodišnja beba koja izranja s osmijehom na licu nezaboravan je prizor. Ali vrlo je malo roditelja koji svojoj djeci mogu pružiti stalno plivanje. U kućnoj kupki sve ronjenje prestaje nakon što dijete počne sjediti. Ambulantni bazen je druga stvar, ali kad ga prestanete koristiti, vaše će vještine brzo nestati. Stoga ponavljam: da li se može plivati ​​u djetinjstvu ili nije, nije pitanje principa. Određuje se dostupnošću slobodnog vremena s roditeljima i dobrobiti obitelji. Riješite to sami, ako se samo osjećate ugodno.

Najvjerojatnije je vaša obitelj obična obitelj. I nema sredstava za pojedinačni bazen i instruktora plivanja. Do šest do sedam mjeseci kućna kupka trebala bi biti dovoljna za vas i vašu bebu. A nakon toga jednostavno ćemo promijeniti način kupanja - u kadu stavimo malo svježe vode, na dno kreveta stavimo gumenu prostirku, bacamo lijepe igračke, a dijete će se igrati s njima, sjedeći ili puzeći, dok uspostavlja kontakt s vodom koji očvrsne.

U svakom slučaju i bez obzira na dob, potrebno je povremeno kombinirati kupanje s umivanjem. Za dojenčad je sasvim dovoljno jednom u dva ili tri tjedna, ali za puzanje po stanu, možda će to biti potrebno za jedan dan.

Pranje djeteta koje se kupa u punoj kupki provodi se na sljedeći način. Prije kraja kupanja morate uzeti plastičnu kantu i napuniti je vodom - najlakši je način izvaditi je ravno iz kupke. Tada se, uz pomoć dječjeg sapuna (šampona), dijete sapunom peni u vodu, moguće je nekoliko puta, a krpe za umivanje uopće nisu potrebne (majčine su ruke puno ljepše). To je sve. Jedan roditelj podiže dijete, držeći ga ispod pazuha, a drugi natoči kantu vode odozgo.

Budući da već govorimo o kraju kupanja, valja napomenuti: potrebno je na svaki mogući način osigurati da trajanje postupka traje najmanje 15 minuta. Moguće je da će beba biti hirovita, a vi nećete moći utvrditi što želi. Pokušajte, eksperimentirajte. Promijenite temperaturu vode i položaj djeteta u vodi, aktivnije ga premjestite u kadu, možda je gladno i sljedeći put kada trebate promijeniti vrijeme kupanja (kupanje ne sat vremena prije jela, već sat vremena nakon jela).

Vjerujte mi: ne možete predvidjeti sve moguće probleme. No, da bi se riješila velika većina ovih problema, specijalno obrazovanje nije potrebno.

Tako je, na primjer, sin mojih prijatelja u dobi od četiri mjeseca postavio za pravilo kakanje u kadi [3]. Bilo je to zimi i nije bilo tople vode. Stoga smo se pripremili unaprijed, aktivno zagrijavajući vodu na sve moguće načine. A on je minutu nakon zarona. Pa, ništa, izvukao se - obukao gaće s gumicama i držao kantu tople vode spremnu za ispiranje.

Imajte na umu da ako dijete "treba" plivati ​​20 minuta, a ono se nastavi ponašati - ne plače, trza se itd. - tada nema potrebe za žurbom. Ali čim su neki sudionici procesa vrlo umorni, završavamo.

U vezi s djetetovim plačem u kadi, dopustit ću si, međutim, dva praktična savjeta.

 1. Situacija s temperaturom vode često se razvija na takav način da dijete točno i sa zadovoljstvom podnosi određenu temperaturu - na primjer, 28 ° C. Ali odmah nakon potapanja u vodu, oštar kontrast temperatura izaziva negativne emocije i morate se smiriti oko pet minuta. Možete učiniti sljedeće: pripremite kupku s djetetom prihvatljivom temperaturom, recimo 32 ° C, a nakon sigurnog i mirnog uranjanja prisilite brzinu vodenog hlađenja. Na primjer, pripazite da hladna voda neprestano u tankom mlazu teče u kadu. Ova se tehnika može koristiti jednostavno kao komponenta postupaka otvrdnjavanja - za aktiviranje hladnih učinaka.
 2. Bez očitog razloga dijete u kadi sustavno viče. Prije kupanja nije vikao, ali u kupaonici viče! Zašto? Definitivnog odgovora nema. Roditeljske akcije trebale bi biti usmjerene na pronalaženje optimalnih uvjeta za određeno dijete koji prate proces kupanja. Opcije:
 • promijenite doba dana. Kupati se, na primjer, ne kasno navečer, već predvečer, ili ujutro ili popodne;
 • promijenite vrijeme u odnosu na hranu. Kupati se, na primjer, ne sat vremena prije jela, već sat vremena nakon jela;
 • promijenite temperaturu vode - u pravilu govorimo o tome da voda bude toplija;
 • pokušajte plivati ​​s mamom - to jest, prethodno oprana mama bude uronjena u kadu, nakon čega se tamo doda dijete...

[1] Uklonit ćemo višak vode nakon kupanja, a redoviti kontakt s vodom za uši nije opasan, pod uvjetom, naravno, ako početak kontakta i navika na njega pada na novorođenče. Osim toga, morate znati da se ušni kanal neprestano stvara u ušnom kanalu čija je uloga čišćenje uha od prašine i prljavštine. Vlaženjem sumpora sprječavamo njegovo prekomjerno nakupljanje i održavamo odgovarajuću čistoću.

[2] Veličine komada pjene mogu biti različite - što su manje, što dijete prirodnije pluta po vodi, to je veće, to je lakše i lakše za sve - i za bebu i za roditelje.

[3] Žao mi je zbog neknjiževne riječi "kaka", ali izraz "izvršiti čin defekacije", po mom mišljenju, također nije baš prikladan za četveromjesečnu bebu.

Što trebate znati o kupanju novorođenčeta: pravila i savjeti Komarovskog

Kupanje novorođenčeta noćna je mora mnogih mladih roditelja. Doživljavamo tisuće strahova: dijete se izvija iz ruku, kako ga ne bi ozlijedilo prilikom pranja (ali ne i pranja), koje temperature treba biti voda da se dijete ne smrzne i ne opeče. Ne može svaka mlada majka uključiti roditelje ili bake u postupak pranja bebe, a neke uopće ne vjeruju starijoj generaciji, vjerujući da su njihove vještine relikt prošlosti, a sada je sve potpuno drugačije. Danas ćemo vam reći o tome kako pravilno kupati novorođenče, koji su uređaji potrebni, čega se treba bojati, a čega ne. I na kraju, predlažemo da se upoznate s preporukama liječnika Komarovskog, kojeg mnogi vole.

Što bi trebala biti dječja kupka?

Očekujući rođenje djeteta, sve što nam dođe pod ruku kupujemo u dječjim trgovinama. I u većini slučajeva mnoge stvari ostaju nepotrebne, a mi razumijemo da smo potrošili novac. Dakle, pitanje o kupnji kupke za novorođenče ostaje relevantno.

Kupka je prikladna za roditelje jer se može instalirati na bilo kojoj visini kako bi udobno oprala vaše voljeno dijete. Ali to je samo prvi put, otprilike mjesec ili dva, dok dijete ne shvati da je zanimljivije ne samo plivati, već prskati i plivati. A onda će roditelji početi patiti: da zadrže bebu, uhvate, ne dopuštajući mu da isklizne, trljajte tonu vode s poda.

Mišljenje mnogih "iskusnih" roditelja je sljedeće: ne trošite novac na kupku, ovo je beskorisna stvar!

Ali o čemu? U početku se novorođenče može kupati u običnom sudoperu, začepivši odvod čepom. Na dno stavite ručnik kako dojenče ne bi skliznulo i uživajte u pranju. U prvom mjesecu života kupanje novorođenčeta uobičajeni je higijenski postupak, a volumen umivaonika bit će sasvim dovoljan.

Ali već nakon mjesec dana možete bebu oprati već u uobičajenoj kupaonici, puštajući je da slobodno prska u vodi. Kupite sigurnosni prsten na napuhavanje koji vam omogućuje da oslobodite ruke bez brige o životu svog djeteta.

Da li je moguće kupati novorođenče sve dok pupčana rana ne zacijeli?

Ovdje je toliko ljudi - toliko mišljenja, čak ni pedijatri ne mogu doći do konsenzusa. Neki vjeruju da bebu ne možete oprati dok joj se pupak ne osuši i kora se ne odlijepi. U to vrijeme preporučuje se kupanje zamijeniti brisanjem mokrim maramicama.

Drugi tvrde da novorođenče možete okupati sa nezacijeljenom ranom. Samo trebate dodati malo kalijevog permanganata u vodu kako biste je dezinficirali..

Da, pupak zacjeljuje samo 10-14 dana nakon rođenja djeteta, i jednostavno je neprihvatljivo uskratiti mu zadovoljstvo u postupcima kupanja. Počnite se kupati u dobi od 4-5 dana, prokuhajte vodu, dodajte kalijev permanganat i sve će biti u redu! Ne bojte se da možete dobiti infekciju, pupak je dobro zatvoren, a mangan će isušiti koru.

Mnogi i dalje kuhaju vodu i dodaju mangan do šest mjeseci, neki i do mjesec dana. Ne biste trebali trošiti energiju uzalud, prestanite kipjeti čim djetetov pupak potpuno zacijeli. A mangan više nije potreban. Ako ste stvarno zabrinuti za dodavanje uvarka kamilice ili celandina u kupaonicu.

Vlažne maramice ne mogu dobro očistiti bebinu kožu, pa se kupajte s 4-5 dana, to će spriječiti kožne probleme - suhoću, iritaciju i upale (pogotovo ako beba gotovo uvijek nosi pelenu).

Što vam treba prilikom plivanja?

Za postupak pranja novorođenčeta morate se pripremiti unaprijed. Bit će potrebne sljedeće stvari:

 • termometar za vodu;
 • dječji deterdženti, losion za kupanje (mogu se koristiti krema ili ulje);
 • meka spužva za pranje;
 • pelena ili ručnik koji treba položiti na dno;
 • ručnik za novorođenče s kapuljačom ili obični ručnik za kupanje, u njega će biti moguće zamotati bebu, kao u pelenu (s glavom);
 • igračke su korisne samo s navršenih mjesec dana.

Temperatura vode za kupanje novorođenčeta

Voda za kupanje za novorođenče ne bi trebala biti ista kao za odraslu osobu. Bebina je koža osjetljivija, a ugodna temperatura za vas bit će kipuća voda za bebu.

Mnogi roditelji ne koriste termometar i reguliraju temperaturu vode umačući ruku u nju. Ali to je preteško i ne uspijevaju svi postići savršen rezultat..

Preporuča se kupanje započeti na temperaturi od 36 stupnjeva, spustiti ga za 1 stupanj za drugo pranje, još 1-2 za treće pranje i tako dok ne dosegnete 28 stupnjeva.

Priprema za kupanje

Za odrasle je samo da se pripreme za kupaonicu, uzevši sa sobom ručnik i čistu posteljinu. Ali kupanje beba je sasvim druga priča! Pravila pripreme su sljedeća:

 1. Ne biste trebali stavljati dijete u krevetić odmah nakon kupanja, trebate mu dati više prostora, zato stavite pelenu na krevet, gdje će se novorođenče odmarati nakon pranja. Evo i možete leći s njim, pogladiti ga po trbuhu.
 2. U kupaonici ne smije biti zagušljivo i vruće, prozračite je, postigavši ​​temperaturu od +19 do +24 stupnja.
 3. Soba u koju dovedete dijete nakon kupanja treba biti topla, temperatura je ista kao u kupaonici. Zatvorite prozore i vrata kako biste izbjegli propuh.
 4. Svucite bebu, skinite pelenu, napravite opuštajuću masažu. 10 minuta beba bi trebala ležati gola.

Možete započeti postupak!

Kupanje novorođenčeta: pravila

Preporučljivo je da dvije osobe sudjeluju u kupanju djeteta (troje je previše, međusobno ćete se miješati). Jedan će držati novorođenče, drugi će opskrbiti deterdžentom, ručnikom nakon kupanja i tako dalje. Tijekom pranja pridržavajte se sljedećih pravila:

 1. Potrebno je dijete nositi u kupaonicu u peleni, barem dok ne navrši mjesec dana. I u njega ga lagano uronite u vodu. Tako ćete izbjeći oštar kontrast između temperatura zraka i vode, a beba se neće uplašiti. Zatim uklonite pelenu i izvadite.
 2. Držite bebu jednom rukom kao što biste je držali na prsima: glavom, ramenima, leđima i dnom na ruci od lakta do vrhova prstiju. I neka noge slobodno plutaju.
 3. Voda bi trebala prekriti bebu do vrata, prsa su potpuno pod vodom, inače će beba početi biti hirovita zbog kontrasta temperatura.

Možete i plivati ​​s mamom, to je sjajna ideja! Tako najdraži ljudi blisko međusobno komuniciraju, a beba ne doživljava stres, jer leži na maminom trbuhu.

Od navršenih dva mjeseca slobodno koristite ogrlicu za kupanje novorođenčadi, beba će se zabavljati prskajući u vodi. Stavite gumene igračke u vodu, beba će ih sa zanimanjem promatrati, pokušati ih uhvatiti. A kad dijete samopouzdano sjedi (otprilike od šest mjeseci), igračke će plivanje pretvoriti u živahnu igru ​​s prskanjem i cviljenjem!

Nanesite spužvu za čišćenje novorođenčadi i nježno isperite sljedeća područja:

 • sve nabore na tijelu;
 • iza ušiju, između prstiju;
 • ruke i noge, intimna mjesta;
 • glava.

Navlažite pamučne jastučiće i nježno obrišite bebino lice njima.

Izvadite bebu iz vode i odmah je zamotajte glavom u veliki ručnik.

Nakon kupanja

Položite dijete na pripremljeni krevet, držite ga nekoliko minuta u ručniku kako bi se dijete prilagodilo promjeni temperature. Zatim pomoću pamučnih jastučića ili suhih salveta osušite nabore, uši, nos očistite vatom. Podmažite kožu losionom, kremom ili dječjim uljem.

Dalje, trebate odjenuti bebu u klizače i prsluk, ali ni u kojem slučaju ne zamotajte je u pelenu, nakon vodenih postupaka, beba bi se trebala slobodno nadmetati. U peleni će mokra koža početi kiseliti, što će iritirati!

Završite kupanje novorođenčeta hranjenjem. Tijekom postupka beba je ogladnjela i čeka ukusno majčino mlijeko ili bočicu s mješavinom!

U koje vrijeme za kupanje novorođenčadi?

Sve ovisi o preferencijama roditelja, njihovom rasporedu. Ali ne možete oprati bebu popodne ili ujutro, bolje je odgoditi postupak za večer. Nakon kupanja, beba će jesti i mirno će spavati.

Preporučuje se oprati bebu u roku od 21 do 24 sata.

Koliko često kupati bebe?

Neki se roditelji boje svakodnevno kupati novorođenčad, jer je pedijatar rekao da se na koži nalazi zaštitni sloj koji se ispire. Ali neće svaki pedijatar objaviti detalje, ali preporuča se kupanje izvoditi na sljedeći način:

 1. Operite dijete u kupaonici svaki dan (jednom dnevno), ali deterdžentima samo 2-3 puta tjedno.
 2. Operite i obrišite kožu vlažnim maramicama tijekom dana, kada se dijete popiški, pokaka ili povrati.
 3. Večernji vodeni postupci isprati će svu prljavštinu primljenu tijekom dana, što se ne može postići jednostavnim trljanjem. Ako ne isperete dobro prljavštinu s kože (ovo je znoj, mlijeko, što), tada će započeti iritacija! Ali također nemojte često koristiti deterdžente, to će isušiti kožu..

Savjeti dr. Komarovskog za kupanje beba

Mnogi su se roditelji zaljubili u Evgenija Olegoviča i sa zadovoljstvom slušaju njegove preporuke. Komarovsky ima svoje mišljenje o kupanju novorođenčadi:

 1. Nemojte koristiti dječju kupku, počnite odmah kupati bebu u uobičajenoj kupki. Tako ima veću slobodu kretanja, voda se ne hladi brzo.
 2. Prije postupka očistite kadu soda bikarbonom. Nemojte kuhati vodu, dijete bi trebalo razviti imunitet.
 3. Što se tiče temperature vode za kupanje za novorođenčad, Komarovsky kaže: "Što hladnije to bolje!" Zašto? Dakle, beba se aktivnije kreće, srce mu bolje radi, otvrdne. Liječnik savjetuje da se počnete kupati na +35 stupnjeva, a zatim svaki dan snizite temperaturu za 2 stupnja dok oznaka ne bude +24.
 4. Ne zatvarajte vrata u kupaonici, to će izbjeći nagli pad temperature kada odvedete bebu u sobu.
 5. Ne trebate prati bebu "najmanje 15 minuta", kako savjetuju mnogi pedijatri. Dijete će vam reći kad se umori od postupka.
 6. Vrijedno je ukloniti novorođenče iz vode kada temperatura tekućine padne za 2 stupnja.

Pa, tu ćemo završiti ovaj članak. Nadamo se da materijal nije bio samo koristan za vas, već i zanimljiv.!

Doktor Komarovski. Kupanje novorođenčeta.

U tom se procesu mogu razlikovati dva područja - epizodni tretman djeteta nakon što zadovolji svoje prirodne potrebe i higijenska kupka.

Zajedničke kupke moguće su tek nakon što pupak potpuno zacijeli.

Prokuhana voda nije potrebna za zdravu kožu. Za liječenje djeteta koje je umrljalo sebe i pelenu, uvijek je optimalna tekuća voda s temperaturom od 36-37 stupnjeva, sasvim je prihvatljivo izravno iz slavine, pogotovo ako vaš stan ima takvu slavinu, a u njoj ima vode. Opet ističem: pripazite da voda ne uđe u nezarasli pupak.

U normalnim uvjetima za postojanje novorođenčeta - čist hladan zrak, sprečavanje pregrijavanja zbog viška odjeće - pupčana rana pravilnom njegom potpuno zacjeljuje do 10-14 dana života. Do ovog trenutka dijete ne treba opće kupke. Podržana je higijena tijela spužvom djetetove kože mekom spužvom navlaženom toplom vodom. U nedostatku pregrijavanja, iscjedak s kože je beznačajan, a prva dva tjedna života uopće možete bez sapuna. Ako se pojavi takva potreba, - samo "Detskoe" i temeljito isperite.

Nakon pranja - ne brišite, već se smočite!

Treba napomenuti da je pravilno organizirano kupanje jedan od najučinkovitijih načina održavanja djetetova zdravlja..

KUPANJE

Mnogi odrasli ujaci i tetke ne vide temeljnu razliku između kupanja i pranja. Naravno, poštujem higijenu. Ali kupanje bebe uopće nije potrebno, ili bolje rečeno, ne samo da bi bilo čisto..

A autor vam toplo savjetuje da poslušate njegove preporuke kako biste kasnije izbjegli brojne probleme..

Dakle, pravilno organizirano kupanje omogućuje:

 • učiniti dijete čistim;
 • osigurati otvrdnjavanje;
 • spriječiti vrlo velik broj bolesti - prije svega kožne i zarazne, te alergijske
 • natjerajte dijete da se kreće i troši energiju, a samim tim i bolje se razvijajte, bolje jedite, bolje spavajte
 • da roditelji i dijete imaju svakodnevno zadovoljstvo
 • i mnogo više (detalji u nastavku)

Vjerojatno ste čuli da postoje brojne tehnike za podučavanje dojenčeta plivanju. Autor protiv toga nema ozbiljnih argumenata (oni, zapravo, ne postoje). Ali moram naglasiti da ljudska beba, opet, s gledišta prirode, nije u potpunosti dizajnirana za ronjenje i plivanje. Pečat je, naravno, proračunat, ali čovjek nije. Stoga zadatak podučavanja plivanja ne smatram obveznim..

GDJE I ŠTA KUPITI

U uobičajenom životu, u većini obitelji, ovo se pitanje rješava na sljedeći način: odabire se jedna od soba stana u kojoj se uz pomoć grijalice namjerno stvara nepodnošljivo zagušljiva atmosfera. Vrlo često ova soba postaje kuhinja u kojoj su uključeni plinski plamenici. Na stol ili stolice ugrađuje se posebna dječja kupka, na dno se postavlja posebna dječja pelena, beba se spušta u vodu uz najveće mjere opreza, a zatim može brzo uslijediti temeljitim sušenjem i zamatanjem. Kupanje u takvim uvjetima još jednom dokazuje da je beba u stanju izdržati svako nasilje..

 • Optimalna kupaonica - kupaonica.
 • Najbolje mjesto za kupanje je velika kada (uobičajena, za odrasle, od lijevanog željeza itd.)

Zašto velika kupka

Velika kada djetetu omogućuje kretanje rukama, nogama i glavom, a da uopće ne ograničava pokrete - logično je da će kada biti potpuno napunjena vodom.

U velikoj kupki voda se sporije hladi, omogućujući roditeljima da se ne trzaju oko toga i ne stoje s čajnikom u rukama, bacajući pogled na termometar svakih 30 sekundi.

Dobro znate da je mnoge stvari lakše učiniti u vodi - plivate u morima i rijekama. Uzmimo na primjer veliki kamen. Na kopnu ga nećete otkinuti sa zemlje, ali u vodi - lako. Za to je zaslužan vrlo drevni grčki Arhimed, koji je "izmislio" zakon o tome kako nešto pritišće i izbacuje na tijelo uronjeno u vodu. U vodi je lakše ne samo dizati utege, već i disati - u slučaju, naravno, kada je sve pod vodom, osim glave.

Respiratorni mišići rade kao i obično, ali njihova snaga se povećava. Tako se pluća bolje šire, a prašina i nečistoća koja se tijekom dana taloži u bronhima uklanjaju se iz tijela. I to je jednostavno sjajno. Napokon, najvjerojatnije živite ne u šumi - to znači da je s prašinom i nečistoćom koja je u zraku dijete u kontaktu cijeli dan.

Aktivnim kretanjem u velikoj kupki, beba ima priliku trošiti energiju i umoriti se, dakle, poboljšavaju joj se san i apetit. Uz to se treniraju mišići i srce. A ako dijete dobro spava, onda njegova majka dobro spava, dok ima, prvo, mlijeko, drugo, snagu za razne kućanske poslove i, treće, želju za tim stvarima.

Po mom mišljenju, gore navedeno je sasvim dovoljno da uvjeri one koji sumnjaju u prednost velike kupke.

Stoga, prijeđimo s teorije na praksu.

KUPAONICA I PRIPREMA KUPAONICE

Prije svega, na podu, ako koliko (pločice, mramor) stvarno trebate gumenu prostirku.

U kupaonici treba postaviti nisku stolicu, na kojoj će sjediti glavni kupač. Uz to je poželjno imati policu - na nju ćemo staviti sat kako bismo se kretali kroz trajanje kupke. Posebnu pažnju treba obratiti na vrata, ali ne u onom smislu u kojem ste vjerojatno razmišljali - kažu, da se čvrsto zatvore. Situacija je potpuno drugačija. Oštra promjena vlažnosti zraka neprirodna je za ljudsko tijelo. Iznošenje bebe iz parne kupelji na suhi zrak u dnevnoj sobi može uzrokovati probleme (na primjer, s ušima). Stoga je vrlo važno ne zatvarati vrata kupaonice tijekom plivanja! I ona (vrata) moraju biti pravilno pripremljena kako se ne bi spontano zatvorila. To nije vrlo velika poteškoća) neće biti moguće prilagoditi šarke - zamijeniti stolicu ili vezati ručku za nešto u hodniku).

Sama kupaonica treba biti temeljito sređena - temeljito očišćena. Najbolji i najsigurniji lijek za to je redovita soda bikarbona (ne savjetujem vam upotrebu drugih sredstava za čišćenje). Nakon čišćenja - temeljito isperite, prvi put je dobro izliti nekoliko kanta kipuće vode. Naknadno je dovoljno jednom tjedno aktivno čistiti kadu, a ako je tijekom dana nijedna odrasla osoba nije koristila za pranje ili pranje, tada je dovoljno isprati tekućom vodom iz tuša.

Nije potrebno kombinirati sušenje odjeće s kupanjem..

Priprema vode

Ne treba kuhati vodu.

Apsolutno nijedna! I u redu je ako dijete tijekom kupanja pijucka nekoliko puta. Vi sami, pretpostavljam, pijuckate iz rijeke.

Nema smisla dodavati kalij permanganat (kalijev permanganat) u vodu. Prave dezinfekcije gotovo da nema, a ako uđe u oči, moguće su kemijske opekline.

Najoptimalnija opcija je infuzija niza (takva biljka). Prodaje se u ljekarnama i bazarima. Treba vam puno, a prilično je lako izračunati koliko. Prvo, naglašavamo da prije nego što dijete navrši dva mjeseca starosti, u vodu se uopće ne smije ništa dodavati. Crta se ne može staviti u kneževinu, ali zašto učiniti nešto bez čega možete? Iako je jednom tjedno sasvim razumno. Drugo, trebate čašu bilja za jedno kupanje dnevno. Dalje, izračunajte sami.

Slijed se kuha na sljedeći način: čaša trave ulijeva se u običnu litarsku posudu i prelije kipućom vodom. Staklenka se zatvori poklopcem i za 3-4 sata proizvod je gotov. Ali najbolje je to učiniti ujutro, 10-12 sati prije večernjeg plivanja..

Nakon što se kupka napuni, prelijte infuziju kroz gazu; možete još nekoliko puta uliti vodu u staklenku, isprati i ponovno uliti.

Temperatura vode

Posebno pitanje koje brine sve bez iznimke. Njegovo rješavanje zahtijeva prevladavanje nekih psiholoških barijera, ali zdrav razum pomoći će i u ovom slučaju..

Prije svega, ne treba zaboraviti da se regulacija tjelesne temperature kod djeteta razlikuje od one kod odrasle osobe. Stoga se ne trebate voditi vlastitim osjećajima, već reakcijama djeteta.Ukratko, ako su vam ruke hladne, to ne znači da je bebi hladno..

Najbolje je izmjeriti temperaturu vode alkoholnim termometrom, koji se stavi u zaštitno plastično kućište. Takav termometar može biti u kadi tijekom cijelog vremena kupanja, omogućujući vam stalno praćenje temperature vode. Najpouzdaniji (u pogledu pouzdanosti očitanja) termometri prodaju se u foto trgovinama. I vrlo je poželjno osigurati da termometar koji ste kupili ne leži.

Temperatura prve kupke mora udovoljavati sljedećim zahtjevima:

 • Može ga dijete prenijeti bez štete po vlastito zdravlje;
 • Mogu tolerirati roditelji, a bez validola bake bez živčanog stresa;
 • Treba ugoditi svima koji su uključeni u proces kupanja.

Prvi zadatak s ovog popisa najlakše je riješiti. Dijete bez puno rizika (točnije, bez ikakvog rizika) može se uroniti u kadu s temperaturom vode od 26 do 37 stupnjeva.

Dakle, nema se čega bojati za dijete. No, prije rješavanja drugih problema, još uvijek morate odlučiti koja je temperatura vode idealna za kupanje?

Voda ne smije dopustiti djetetu da se opusti. Učinak hladnoće na koži naglo povećava protok krvi u mišićima, povećava njihov tonus. Srce djeluje aktivnije, biološki aktivne tvari otpuštaju se u krv, potičući metabolizam i povećavajući otpornost na infekcije.

Dijete u vodi s temperaturom iznad 35 stupnjeva nema nikakav poticaj za kretanje i razvoj. Naterati ga da odskoči rukama i nogama je teško. Ali takva kupka, u pravilu, ne uzrokuje neugodne senzacije kod bebe - iako je mladunče, on je čovjek i po prirodi je lijena osoba. I u vodi demonstrira blaženstvo svim svojim izgledom, izazivajući uzajamno blaženstvo u mnoštvu prisutne rodbine.

Ali kupanje u toploj vodi ne daje apsolutno ništa zdravlju! Možda je bolje oprati (isprati prljavštinu) u takvoj vodi, ali ne možete plivati ​​zbog zdravlja u navedenim temperaturnim uvjetima!

Istodobno, kad je uronjeno u vodu s temperaturom ispod 30 stupnjeva, dijete često ima negativne emocije, ne da mu je bilo hladno, nikako. Ali ne želi micati rukama i nogama kako bi se ugrijali i počinje ogorčeno. A zajedno s njim i bake su ogorčene... Pa, nije potrebno početak kupanja pretvoriti u test za sve članove obitelji - to vrlo brzo može razviti negativan refleks u djeteta na samo jednu vrstu kupaonice. A dijete koje vrišti u kadi dovodi do povišenog krvnog tlaka kod baka, koje također treba voljeti i štititi..

Optimalna temperatura za početak plivanja je 33 - 34 stupnja.

Ova temperatura malo koristi, ali je ugodna. Omogućuje voljenje postupka kupanja. Važno je samo jedno: ne zadržavajte se dugo u takvom temperaturnom režimu..

Postoji mnogo knjiga koje detaljno opisuju kako smanjiti temperaturu vode i produžiti vrijeme kupanja. Ako stvarno želite - tražite, čitajte, pravite bilješke. Ali sve se tablice i grafikoni u pravilu mogu svesti na nekoliko jednostavnih pravila, a mi samo težimo jednostavnosti.

Postoje samo 3 takva pravila:

 1. Bez nasilja - užitak za sve.
 2. Što je temperatura vode niža, to bolje.
 3. Što je duže u vodi, to je bolje, ali više od 40 minuta nema smisla.

O načinu primjene ovih pravila razgovarat ćemo malo kasnije..

ORGANIZACIJA POSTUPKA I PRIPREMA DJETETA

Prvo kupanje u velikoj kupki provodi se nakon zarastanja pupkovine - u dobi od 10-14 dana.

Kupanje treba obavljati svakodnevno!

Bez obzira koliko vas teško koštalo. Vjerujte mi, bolje je provesti 1 sat dnevno na kupanju nego mjesecima lutajući po bolnicama. Jasno je da topla voda može nestati u kući ili je uopće nema - "imamo toliko stvari". Ali morate se jako, jako potruditi - donesite, zagrijte, - možda ne za potpuno punu kupku, barem pola.

Posebno je pitanje kada (u koje doba dana) se kupati? Valja napomenuti da su neka djeca - nema ih puno (ne više od 10%) nakon kupanja uzbuđena: ne žele spavati, nestašna su, cvile, trzaju nogama itd. itd. Trebate ih kupati ujutro ili popodne, kako im ne biste dogovarali koncerte noću. Srećom, takvih je "umjetnika" malo, a da budem iskren, uopće ih nema. Samo što je voda koju roditelji smatraju dobrom topla za dijete - odmaralo se za vrijeme kupanja, opustilo se, a onda je počelo pjevati.

Idealno vrijeme za kupanje je prije zadnjeg hranjenja, tj. Od 23 sata do ponoći. Ako sve napravite ispravno, dijete će se jako umoriti, malo smrznuti, jako ogladnjeti, nakon kupanja, jesti će i spavati bez buđenja (!) 5-6 sati, iako sam upoznao djecu koja su u dobi od mjesec dana spavala 6-8 sati noću bez ikakve želje za komunikacijom s mamom.

Možete li zamisliti mamu koja prvih mjeseci djetetova života spava 5-8 sati zaredom noću? Ne možeš. Pa, postanite ovo sami... Trebam li opet objasniti značenje mirnog noćnog sna za ženu koja doji??!

Priprema djeteta za kupanje sastoji se u davanju masaže i gimnastike. Napokon, jasno je da je kupanje teret za tijelo. I prije toga je dobro napraviti malo zagrijavanja. Odmah vas obavještavam da uopće nije potrebno završavati tečajeve masaže. Shvatite principe i sve će biti sjajno. A ako nešto zbunite, to će koštati: nije baš dobra masaža bolja od odsutnosti vrlo dobre masaže.

Vremenom masaža i gimnastika zajedno traju oko 20-30 minuta (10-15 minuta za svaki postupak). Strogi redoslijed: prvo masaža, zatim gimnastika.

Mjesto postupaka je stol za presvlačenje. Golo dijete stavljamo na leđa i započinjemo masažu koja se sastoji od dvije faze - milovanja i gnječenja

Obično roditelji dijele odgovornosti - dok jedan priprema dijete (masaža i gimnastika), drugi priprema kupku (pere, ulijeva vodu, dodaje infuziju slijeda, mjeri temperaturu, postavlja sat, visoku stolicu, priprema pelenu namijenjenu brisanju). Nažalost, imati oba roditelja nije uvijek moguće, ali s pravom organizacijom jedna osoba može se nositi s tim. Prvo pripremamo kupku - temperatura vode je za jedan do dva stupnja viša od planirane (ispravak zbog činjenice da se hladi za pola sata, potrebno za masažu i gimnastiku), nakon čega preuzimamo dijete.

Kako pravilno kupati djecu: 10 savjeta dr. Komarovskog

Mnogi roditelji ne znaju razliku između kupanja djeteta i pranja. Ali zapravo djecu trebate kupati ne samo da bi ih održavali čistima. Kako i zašto trebate kupati dijete kako biste usrećili cijelu obitelj.

Prema poznatom pedijatru Jevgeniju Olegoviču Komarovskom, kupanje djeteta do trenutka kad je samo počelo puzati po stanu više je razvoj i kaljenje nego higijenski postupak..

Prema njegovim riječima, pravilno organizirano kupanje djeteta osigurava zdrav san i omogućava roditeljima da spavaju noću. Stoga svoju bebu morate prije svega okupati kako bi vaše roditeljstvo bilo ugodno i sretno u prvoj godini djetetova života..

Kada početi kupati bebu?

Zajedničke kupke s uronjenjem po mogućnosti ne bi trebalo provoditi dok pupčana rana ne zacijeli. Do ovog trenutka dovoljno je navlažiti krpu toplom vodom i obrisati dijete ili, ako je potrebno, oprati bebu.

Ne trebate kupiti dječju kupku i kupati je u zagušljivoj kuhinji s upaljenim plinskim plamenicima, kaže Komarovsky. Bolje je dijete odmah okupati u velikoj kupaonici..

Brojne su prednosti ovog kupanja. Prvo, dijete je prostranije u velikoj kupaonici i može što više pokretati ruke i noge, a drugo, voda se u njemu sporije hladi, zbog čega će kupanje biti dugo (20-40 minuta) i dijete će moći potrošiti dovoljno energije.

Preporučljivo je bebu okupati prije posljednjeg hranjenja. Nakon plivanja beba će dobro jesti i čvrsto spavati do jutra, što će roditeljima pružiti priliku da se i odmore.

Priprema za kupanje

Prema Evgeniju Olegoviču, nije potrebno dijete kupati u prokuhanoj vodi. A kako bi voda bila dovoljno čista, čak i u fazi planiranja djeteta, trebali biste se pobrinuti za instaliranje dobrog sustava filtriranja u svoj stan ili kuću..

Ne bojte se ako voda uđe u nos ili usta vašeg djeteta i ne dopustite mu da pije vodu u kupaonici. To je možda zato što je samo žedno, zato dajte djetetu piće prije kupanja ili držite bocu vode pri ruci. Također, ne trebate djetetu zatvarati uši, bolje ih je osušiti nakon kupanja pamučnom turundom.

Koja je temperatura u vodi za kupanje djeteta?

U početku, prema pedijatru, dijete treba kupati u vodi od 33-34 stupnja u velikoj kupaonici i 36 stupnjeva u maloj, gdje su djetetovi pokreti ograničeni. Da bi točno odredio temperaturu vode, liječnik preporučuje upotrebu fototermometra.

Postepeno treba smanjivati ​​temperaturu vode (za oko jedan stupanj tjedno) kako bi bila dovoljno hladna i mrvica mogla trošiti energiju. Do dobi od šest mjeseci djetetova temperatura vode može se smanjiti na 26-27 stupnjeva. Ako je voda previše topla, neće se ugasiti i može prouzročiti prekomjerno uzbuđenje živčanog sustava..

Trebam li dodati nešto u dječju kupku?

Najbolja stvar, prema Komarovskom, je kupanje djeteta u običnoj vodi iz slavine. Ili upotrijebite infuziju ljekovitog bilja, na primjer, seriju. Vrlo je jednostavno pripremiti ga. Tijekom dnevnog spavanja djeteta potrebno je uzeti litarsku teglu, tamo staviti čašu suhe ljekarničke serije i preliti kipućom vodom. Navečer procijedite infuziju kroz gazu i ulijte u kupaonicu. Liječnik preporučuje kupanje djeteta u infuziji do 2-3 mjeseca.

Liječnik ne savjetuje dodavanje kalijevog permanganata u vodu radi dezinfekcije vode. Činjenica je da se lagana otopina kalijevog permanganata neće nositi s ovom funkcijom, a koncentrirana otopina izgorjet će kožu mrvica.

Također, prema njegovim riječima, trebate što manje koristiti razne deterdžente. To će dovesti do suhoće djetetove kože i dermatitisa..


Kako pravilno kupati svoje dijete?

Prema pedijatru, uz pravilno kupanje, beba bi trebala biti potpuno uronjena u vodu, samo bi glava trebala biti na površini. To je temeljna točka, jer kada su prsa potpuno pod vodom, ona potpuno mijenja tehniku ​​disanja. Pod vodom, uz uobičajeno udisanje, djetetovi mišići rade mnogo učinkovitije, pluća mu se šire i tijelo jača. Ova metoda disanja čisti dišni sustav i izvrsna je prevencija respiratornih bolesti..

Da bi vam bilo ugodnije, kupite (ili napravite) kapu za plivanje s pjenastim plovcima koji će zadržati djetetovu glavu na površini. Poželjno je da se količina pjene može postupno smanjivati. To će pomoći djetetu da ostane na vodi..

Doktor Komarovsky ukazao je na uobičajene pogreške novopečenim roditeljima: trebate kupati bebu i pravilno se kupati

Rođenje djeteta nameće roditeljima ogromnu odgovornost s kojom se boje da se ne nose. Pogotovo ako je riječ o prvorođencu. Stoga se obitelji redovito svađaju oko toga što je bolje, sigurnije i korisnije za malog čovjeka. Ponekad čak i takve jednostavne stvari kao što je higijena uzrokuju cijele rasprave u obitelji..

I danas uredništvo "Tako jednostavno!" reći će vam koliko često kupati novorođenu bebu i koje nijanse treba uzeti u obzir tijekom postupaka s vodom. U ovom slučaju pozvat ćemo se na mišljenje mjerodavnog pedijatra Jevgenija Olegoviča Komarovskog. Ispada da sve doista nije tako jednostavno kako se čini na prvi pogled..

Kako kupati novorođenu bebu

Dijete se rađa ili potpuno ćelavo ili rijetke kose. Štite ga, toplo zamotavaju, stavljaju mu kapu na glavu. A kad dođe vrijeme za kupanje, roditelji se uplaše: „Zašto bi uopće oprao kosu, ne zaprlja se? A koža je tamo tako tanka. Bolje kasnije, kad odraste ".

"Zapravo, djetetovu glavu treba oprati kako bi se isprala ne toliko prljavština koliko znoj i iscjedak s kože", kaže dr. Komarovsky.

Pedijatar je siguran da je redovna higijenska njega vlasišta neophodna od prvih tjedana života. Osim toga, takav postupak naviknut će dijete na higijenu, što će ublažiti bijes prilikom kupanja u starijoj dobi..

Učestalost šamponiranja ne ovisi samo o stupnju onečišćenja (razumljivo, ako je dijete stavilo ruku u kutiju s mačjim leglom, a zatim je obrisalo o glavu, a zatim je hitno oprala), već i o individualnim karakteristikama dlake. Dakle, za grubu i gustu kosu dovoljno je prati kosu dva puta tjedno, za kosu srednje debljine dovoljno je pranje tri puta tjedno.

Roditelji često ne razumiju u potpunosti kako pravilno prati kosu djeteta. Iako je to prilično jednostavno, prema dr. Komarovskom.

Kako oprati kosu djetetu

Sada deterdžent morate isprati što temeljitije. Da biste to učinili, kosu djeteta možete zalijevati toplom tekućom vodom iz vrča, ako se kupanje odvija u maloj kupki, ili upotrijebite glavu za tuširanje, ako govorimo o velikoj kupki.

Glavna značajka kupanja djeteta su roditeljski strahovi. Boje se uplašiti dijete, boje se oštetiti kožu ili učiniti nešto loše. Zapravo, s higijenskim mjerama nema ništa loše, a one će bebu pratiti cijeli život. Neka se navikne.

Prema dr. Komarovskom, ne biste trebali koristiti nikakve deterdžente do prvih 5-6 tjedana. Iznimke su dopuštene samo ako je dijete jako prljavo - namazano mliječnom kašom ili obilno znojeno.

Ogromna je pogreška kada roditelji djetetu daju šampon za higijenske postupke. Činjenica je da se proizvodi za djecu i odrasle radikalno razlikuju kako u sastavu tako i u tehnologiji proizvodnje..

"Čak i jedno pranje šamponom za odrasle može imati strašne posljedice", upozorava pedijatar.

Dobar dječji šampon ne nadražuje oči, pH neutralan, bez sapuna i konzervansa. I što je najvažnije - dječji šampon ima certifikat za upotrebu od prvih dana života.

“Također je važno pravilno pristupiti sušenju dječje kose. Odrasli su navikli bijesno trljati glavu ručnikom nakon tuširanja, ali to se ne smije raditi s mekom dječjom kosom ", naglašava dr. Komarovsky..

Prema njemu, trebali biste koristiti visokokvalitetne ručnike koji brzo upijaju vlagu. Trebali bi lagano upijati bebinu kosu, ali ni u kojem slučaju ne trljati.

Ranije je dr. Komarovsky već progovorio kome zapravo trebaju dječje pelene. Objasnio je i zašto djetetu treba baka. Uvijek je zanimljivo upoznati se sa stajalištem tako iskusnog pedijatra, zar ne?

Što mislite o kupanju malog djeteta? Podijelite svoje iskustvo u komentarima, možda nam je nešto promaklo.

 • Podijeli na Facebooku