Kako odabrati kolica za bebu

Jedna od glavnih akvizicija pri rođenju djeteta su kolica. Vrlo je važno posvetiti maksimalnu pozornost njezinom izboru, jer će prvi dječji prijevoz postati vjerni pratitelj zajedničkih šetnji mrvica s roditeljima. Sezona je također bitna. Ako biste za zimu trebali kupiti najsigurnije i najprohodnije modele, koja kolica biste trebali odabrati za novorođenče u proljeće? Prije svega, trebali biste pažljivije pogledati lagana i upravljiva invalidska kolica. Istodobno, nagle promjene temperature i nepredvidivo vrijeme u proljeće zahtijevaju pažljivu pažnju na zaštiti modela od hladnoće i kiše. Stoga su cjeloljetna kolica za novorođenčad teško pogodna za hirovito proljeće. Koja su savršena kolica proljeće ljeto?

Kolica za novorođenčad u proljeće: vrste i značajke

U proljeće majke žele biti okružene vedrom, veselom atmosferom sa svojom bebom u šetnji. Stoga roditelji odabiru proljetnih kolica posvećuju veliku pažnju dizajnu buduće akvizicije. Točno, emocionalni stav je od velike važnosti za šetnje u polusezoni. Međutim, ni u kojem slučaju ne biste smjeli kompromitirati njegovu funkcionalnost zbog ljepote kolica. Model bi, prije svega, trebao biti udoban i prikladan za dijete, a tek onda - sve ostalo.

Stručnjaci savjetuju da na proljeće paze na takva kolica za novorođenčad:

 1. Kolijevke za dječja kolica. Takvi su modeli izvrsni za bebe čiji je rođendan pao na proljeće ili kasnu zimu. Dovoljno prostrana kolijevka omogućit će vam da dijete stavite u zimsko odijelo ili omotnicu. Glatka dna pridonijet će organskom razvoju mišićno-koštanog sustava dojenčeta. Veliki broj dodataka i mogućnost transformacije kolijevke učinit će djetetov boravak ugodnim i u proljetnom hladnom vremenu i u ljetnim vrućinama. Napokon, najvjerojatnije ćete bebu morati valjati u šetnjama do jeseni, kada dođe vrijeme za kupnju jesenskih kolica. U svojim recenzijama proljetnih kolica za novorođenčad, majke primjećuju visok položaj bebe u odnosu na još uvijek nezagrijanu zemlju i praktičnost servisiranja bebe.
 2. Kolica-transformatori. Nije najbolja opcija za novorođenčad u proljeće. Prvo, naslon, kada se potpuno izvuče, ne pruža savršeno ravnu površinu, koja je toliko potrebna osjetljivim bebinim leđima. I drugo, dizajn transformatora ne štiti bebu previše dobro od proljetnih vjetrova. Roditelji prednost modela smatraju pristupačnom cijenom. U mnogim kolicima moguće je preurediti ručku kako bi se pomaknula prema majci ili u smjeru vožnje, a da bebu ne izvadite.
 3. Kolica 2 u 1 i 3 u 1. Ovi su modeli izvrsni za proljetnu bebu. Kolica za proljeće ljeto 2 u 1 imaju zajedničku šasiju, kolijevku i blok za hodanje. Modeli 3 u 1 dodatno su opremljeni autosjedalicom kategorije 0+. U proljeće i ljeto dijete se može nositi u kolijevci zaštićenoj od vjetra i oborina, a na jesen, kada dijete navrši šest mjeseci, presvucite se u blok za hodanje. Vrijedno je pažljivo ga pogledati, hoće li to biti prikladno šestomjesečnom mališanu u njemu, hoće li puhati vjetar ili će padati kiša. Autosjedalica će vam omogućiti da s bebom putujete na piknike ljeti i u jesen. Vrlo je povoljno, dovoljno je uzeti šasiju presavijenu u prtljažnik i po dolasku ugraditi autosjedalicu u kojoj se na njoj vozila beba.
 4. Kolica za proljeće. Većina ovih modela ne preporučuje se za uporabu odmah nakon rođenja. Prvo, nemaju dovoljan kut naslona za ravnu površinu od 180 °. I drugo, čak ni najbolja „šetnja“ neće pružiti bebi savršenu zaštitu od vjetra i oborina u rano proljeće. Međutim, postoje modeli koji su sasvim prikladni za tople dane krajem travnja i svibnja. Imaju veliki kut otvaranja i opremljeni su dodatnom oblogom za novorođenčad.

Pa, koja su novorođena kolica najbolja za proljeće? Na temelju savjeta dječjih stručnjaka i povratnih informacija majki možemo zaključiti: kolica su kolijevke i modeli 2 u 1. Sadrže pouzdane i zaštićene kolijevke za rano proljeće i ljeto. Tada ćete morati kupiti pouzdanu šetnju za jesen do kolica za novorođenče, a u model 2 u 1 morat ćete instalirati blok za hodanje. Kabriolet kolica i modeli za hodanje nisu toliko pogodni za proljetnu bebu.

Uspješna kolica proljeće-ljeto: značajke dizajna

Posebni su zahtjevi za kolica za bebe čiji rođendan pada na proljeće. Dječji stručnjaci i iskusni roditelji savjetuju uzimajući u obzir sljedeće karakteristike:

 1. Težina modela. Ako je zimi najbolje odabrati teška, stabilna kolica, tada za proljeće takvi modeli nisu potrebni. Sasvim je moguće kupiti lagana, proljetna kolica, koja će biti prikladno da mama sama izvede u šetnju bez pomoći.
 2. Preklopna opcija. Proljeće i ljeto vrijeme su za izlete, pa je dobro razmotriti mogućnost izlaska na selo. Da biste to učinili, trebate pripaziti na kolica koja mogu kompaktno preklopiti šasiju. U tom se slučaju može staviti u prtljažnik automobila. Kolica za oprugu 3 u 1 također uključuju autosjedalicu koja se lako može postaviti na okvir. Stoga ni kolijevku ili blok za hodanje ne možete ponijeti sa sobom.
 3. Amortizacija. Vrlo važna komponenta bilo kolica za novorođenče u proljeće, jer nakon zime ceste u našoj zemlji uvijek nisu u najboljem stanju. Stoga je vrlo važno odabrati model u kojem se beba ne bi previše tresla tijekom šetnji..
 4. Upravljivost. Za česte proljetne šetnje po lijepom vremenu možete odabrati model s tri kotača. Puno je ugodniji od svog kolege na četiri kotača, a ujedno je i puno lakši. Kotače je najbolje odabrati s malim promjerom i pune (lijevane). Oni su prikladniji i ne mogu se probušiti, za razliku od napuhavanja.
 5. Zaštita od oborina i vjetra. Budući da je vrijeme u proljeće vrlo nepredvidljivo, svakako biste trebali predvidjeti iznenađenja. Kolijevka proljetnih kolica mora biti dobro izolirana i izrađena od vodoodbojnog materijala.
 6. Udobnost u bilo kojem vremenu. Budući da će roditelji bebu valjati ne samo u hladnom proljeću, već i u vrućem ljetu, važno je osigurati mogućnost provjetravanja kolijevke. Dobro je ako na dnu imaju male posebne rupice i prozor s mrežicom na kapuljači.

Ne znam koja kolica odabrati za novorođenče u proljeće - pažljivije pogledajte modele koji će imati većinu gore navedenih parametara. Razmotrite svaki važan dio proljetnog dječjeg prijevoza posebno..

Značajke okvira za kolica za novorođenče u proljeće

Mnogi roditelji pogrešno vjeruju da proljetna kolica za novorođenčad ne moraju biti prilagođena teškim uvjetima. Uopće nije tako! Ako se dijete rodi u rano proljeće, tada će prve šetnje tek pasti kišovitog ožujka i travnja, a ako su na kraju, šetnje će zasigurno zabilježiti pogoršanje vremena u rujnu i listopadu. Stoga zahtjevi za šasijom moraju biti primjereni:

 1. Broj kotača. Modeli s tri kotača laki su za manevriranje, prikladni za putovanja u supermarkete i trgovine, ali nisu toliko stabilni kao modeli s četiri kotača. Oni su pak stabilniji, prikladno je pozvati rubnjake, rampe, smotati stepenice u njima. Proljetna kolica s dvostrukim kotačićima stabilnija su, ali između njih se može nakupiti otpalo lišće, blato i snijeg, nakon čega kretanje može biti otežano.
 2. Mogućnost skretanja. Vrlo je povoljno kada se prednji kotači malog promjera mogu okretati oko svoje osi, zahvaljujući tome, slični su modeli mnogo upravljiviji od svojih kolega. Međutim, u ovom slučaju neće biti tako ugodno voziti se u blatu ili otopljenom snijegu u proljeće. Alternativa bi bila mogućnost zaključavanja okretnih kotača u jednom smjeru.
 3. Veličina kotača. Stručnjaci kažu da što je veći promjer kotača, to su kolica stabilnija i prohodnija, a manja, prikladnija i upravljivija. Najbolje je dobiti nešto između, primjerice, modela u kojem su prednji kotači mali i zakretni, a stražnji kotači većeg promjera i učvršćeni u jednom smjeru.
 4. Materijal kotača. Ako vaša pješačka ruta u proljeće prolazi zemljanim cestama ili problematičnim dijelovima asfalta, tada su bolji veliki kotači na napuhavanje. Oni će postati pouzdani amortizer, a beba se neće toliko tresti. Međutim, ova opcija ima veliki nedostatak: kotači se mogu probiti. Modeli od lijevanog lijeva iz plastike nemaju taj nedostatak, ali nemaju dovoljnu apsorpciju udara. Bolje je bebu kotrljati po njima po savršeno ravnim stazama. Pjenasti gumeni kotači postat će "zlatna sredina": oni se ne mogu probiti, a takve opcije imaju dovoljnu amortizaciju.

Važan parametar za sva novorođena kolica je širina okvira. Modeli s parametrom od 57-59 cm bit će uključeni u većinu dizala i neće stvarati probleme mladim roditeljima. Posebno je važno detaljnije pogledati ovaj parametar u modelima s tri kotača..

Značajke nosiljke za proljetno-ljetna kolica za novorođenčad

Većina mališana voli spavati na otvorenom. Međutim, zdrav dječji san ima mnogo protivnika: užareno sunce, vjetar, kiša, insekti, začepljenost. Stoga bi kolijevka kolica za proljeće i ljeto trebala imati sljedeće parametre:

 1. Dimenzije. Ako je datum rođenja djeteta bio krajem zime, početkom proljeća, sigurno će otići u šetnju u zimskom kombinezonu ili omotnici. Stoga bi površina kolijevke trebala biti dovoljna da se beba ne osjeća skučeno..
 2. Prozor za ventilaciju nape. Zahvaljujući njemu, beba se može opskrbiti svježim zrakom, a neće se pregrijati ni u začepljen ljetni ili proljetni dan. Prisutnost mreže spriječit će insekte i pupolje topole da uđu u kolijevku.
 3. Veličina nape. Što je veći, to je bolji. Prema riječima roditelja, velika kapuljača može zaštititi dijete od sunca i od jake kiše, pa čak i mokrog martovskog snijega. Alternativno, možete odabrati model s velikim štitnikom za sunce.
 4. Ventilacija. Pouzdan lijek za začepljenje u kolijevci, mnogi modeli imaju posebne rupe na dnu. U nekim se kolijevkama te rupe mogu pokriti ako je potrebno..
 5. Zaštita od vlage. Posebna impregnacija omogućit će mami da trči kući s kolicima u slučaju nepredvidive proljetne kiše. Klincu će uvijek biti ugodno i ugodno u bilo kojem vremenu.
 6. Unutarnji materijal za presvlake. Dobro je odabrati kolijevku s odvojivim unutarnjim dijelom od prirodnog pamuka. Dijete će se u njemu osjećati ugodno i neće biti vruće, dok se presvlaka uvijek može ukloniti i oprati.

Događa se da će za lijepog vremena bebi biti zanimljivo istraživati ​​okolinu u šetnji. Za njegovu udobnost možete koristiti posebno podizanje unazad. Omogućit će vam odgoj djeteta i spuštanje ako uspava.

Kolica za novorođenče za proljeće: važni dodaci

Tako da šetnje na svježem zraku donose samo radost, neće biti suvišno voditi računa o dostupnosti potrebnog dodatnog pribora. U nekim su modelima oni uključeni, u nekima će se morati dodatno kupiti. Međutim, recenzije mama tvrde da ove predmete svakako vrijedi prošetati:

 1. Mreža za komarce. Pouzdana zaštita od komaraca, muha, topolovih dlačica i prašine s ceste.
 2. Suncobran. Štiti od štetnog ultraljubičastog zračenja i istodobno omogućuje slobodan protok zraka do mrvica.
 3. Kabanica. Osobito je korisno u proljeće i ljeto, kada iznenadne kiše i grmljavine nisu rijetke.
 4. Držač šalice. Prikladan dodatak koji majci omogućuje potrebnu količinu tekućine u njenoj prisutnosti. To će definitivno pozitivno utjecati na laktaciju..
 5. Torba za majku. U šetnji, posebno daleko od kuće, mama uvijek mora imati toliko stvari na zalihama: pelene, pelene, salvete, telefon i omiljenu knjigu. Sve je to vrlo prikladno nositi u posebnoj torbi pričvršćenoj na kolica.
 6. Džepovi. Korisno za sve potrebne sitnice.

Vrlo je korisno ako su uključeni barem neki od ovih predmeta. Za dodatke za poznate marke kolica morat ćete platiti "uredan" iznos.

Dječja kolica za proljeće: kolijevka, šetnja, transformator?

Koja kolica kupiti ako je dijete rođeno u proljeće

Ako se dijete rodi u jesen ili zimi, obično se ne postavlja pitanje koja kolica treba kupiti: naravno, kolijevka! No, za proljetnu i ljetnu bebu sve nije tako jednostavno: možda će im odgovarati visokokvalitetna kolica koja će se ljeti rasklopiti u ležeći položaj, a do zime će postati punopravna sjedeća "šetnja" za odrasle mrvice. Kažemo vam na što treba obratiti pažnju prilikom kupnje kolica u proljeće.

Ako se dijete rodi u proljeće: kolica za novorođenče

Kolica za nošenje su najčešća verzija kolica za bebe od 0 do 7-8 mjeseci. U takvom vozilu beba većinu vremena spava. Ravno dno, prostrani ležaj, visok položaj za sjedenje, pouzdana šasija, udobna ručka, prohodni kotači glavne su prednosti koje majci omogućuju lako upravljanje kolicima, a bebi dovoljno spavanja tijekom šetnje.

Kakva bi trebala biti kolica za novorođenče ako se dijete rodi u proljeće?

Prije svega, lagana i upravljiva. Prije kupnje obavezno odnesite svoj uzorak u trgovinu. Podignite kolica naslanjajući se jedan po jedan na stražnji i prednji kotač, kao da se povlačite ili vozite pločnikom, a zatim pokušajte okretati kolica.

Za proljetne modele, za razliku od zimskih, veliki kotači na napuhavanje nisu toliko važni, jer ga nećete voziti po snijegu, a što je veličina kotača manja, to su kolica općenito pokretnija. Ipak, veliki kotači pružaju bebi maksimalnu udobnost na stjenovitim, pjeskovitim i neravnim cestama, a također joj znatno olakšavaju svladavanje rubnika i proljetnih lokvi..

Za šetnju gradskim ulicama u proljeće možete odabrati kolica s lijevanim (ne napuhavajućim) kotačićima. Puno je lakši i upravljiviji, štoviše, takve se gume ne mogu probušiti.

Budući da je u proljeće na cestama obično više prljavštine nego zimi, dobro dođu posebni pokrivači kotača - njima neće trebati brisati kotače svaki put nakon šetnje.

Što se tiče kolijevke, ona mora pouzdano zaštititi dijete od vjetra i kiše, pa je bolje dati kolijevku izrađenu od materijala otpornog na vjetar s posebnom vodoodbojnom impregnacijom. Boja tkanine može biti bilo koja, ali presvijetle boje najlakše su zaprljane.

Odaberite krevetić s dubokom kapuljačom, tada vam proljetno vrijeme sigurno neće pokvariti šetnju. Napomena: za pojedine modele kolica nape imaju male prozore izrađene od prozirnog materijala, mogu propuštati zrake sunca i ometati usnulu bebu.

Ne biste trebali uzimati jako izoliranu kolijevku sa širokim ležajem, jer je dizajnirana za zimske mrazeve i voluminozne dječje kombinezone. Vrlo uska dječja krevetić također nije prikladna: bebi treba dovoljno prostora za slobodno kretanje nogu i ruku ili ugodno spavanje ispruženo.

U proljeće je vrijeme promjenjivo, a kako bi djetetu bilo ugodno u kolicima i na hladnom i po vrućini, moderni modeli proljetno-ljetnih kolica imaju poseban sustav ventilacije - male rupe na dnu kolijevke. Po potrebi se mogu samostalno otvarati i zatvarati.

Kolica za stariju djecu

Kolica su dizajnirana za starije bebe koje već znaju sjediti. Djeca nakon 7-8 mjeseci počinju aktivno istraživati ​​svijet; ne žele stalno ležati. Ova su kolica puno lakša od dječjih kolica, kompaktna su i jednostavno se preklapaju za transport. Spavanje u njima je također moguće, ali nije tako ugodno kao u kolijevkama, što se mora uzeti u obzir prilikom kupnje.

Jedna od sorti kolica su takozvana dječja kolica, koja su toliko zbijena u sklopljenom obliku da doista nalikuju na štap. Ova su kolica idealna za putovanja i razonodu; vrlo su lagani i upravljivi te se uklapaju u prtljažnik bilo kojeg automobila. Zapamtite, međutim, štapovi za hodanje nisu predviđeni za duge šetnje i spavanje. Bolje ih je koristiti na pozitivnim temperaturama u proljeće i ljeto, a po hladnom vremenu neće moći zaštititi bebu od lošeg vremena.

Dobro je ako je odabrani model kolica opremljen zaštitnim pokrivačem za noge i kišnim ogrtačem. Veliki plus bit će klizna tenda ili vizir, koji će zaštititi bebu od aktivnog sunca. Prostrana košarica za stvari također će vam dobro doći; snijeg će se otopiti, beba će se htjeti igrati lopaticom i kantom, za što ima mjesta u košarici, kao i za proizvode kupljene putem.

Kabriolet kolica

Kabrioletna kolica prikladna su opcija za štedljive roditelje. Prvo se kolica koriste kao dječja krevetić, a kasnije, kada beba odraste, pretvara se u kolica.

Uz ekonomičnost, prednosti ovog modela su i dobre terenske sposobnosti i kompaktnije dimenzije u odnosu na klasičnu kolijevku; kad se sklopi kod kuće, neće zauzimati puno prostora i bez problema će stati u dizalo. Još jedan plus je i omotnica za nošenje: prikladno je prošetati s bebom do klinike i posjetiti je.

Ovi modeli također imaju nedostatke. Prvo, za šetnju su prilično teški i glomazni. Drugo, dno kolijevke u transformatorima je neravno, što je loše za stvaranje pravilnog držanja kod beba. Osim toga, jeftine modele može biti teško preklopiti i rasklopiti..

Modularni sustavi

Takva se kolica nazivaju i univerzalna, kolica "2 u 1" ili "3 u 1". Često ih brkaju s kabriolet kolicima. Modularni sustavi ne rade prema principu pretvaranja jednog modela u drugi, već imaju univerzalno kućište na koje je ugrađena kolijevka, blok za hodanje ili autosjedalica.

Kao i svi moderni modeli, modularna kolica opremljena su pouzdanim amortizerima, velikim kotačima s dobrom upravljivošću i puno dodatne opreme koja olakšava život roditeljima. Ovo je prikladna i relativno ekonomična opcija: uostalom, zapravo dugo stječete nekoliko stvari.

Ali i ovdje postoje neke nijanse: na primjer, blok za hodanje je previsok i težak. Stoga mnogi roditelji naknadno kupuju dodatnu "laganu verziju", na primjer, kolica s trskom.

Kolica cijele sezone

Cjelogodišnja kolica su kolica koja se mogu koristiti i zimi i ljeti. Nema loših vremenskih uvjeta za takva kolica! Ljeti se njime može upravljati s minimalnim brojem konfiguracija, a zimi se vrijedi malo "dotjerati". Kapuljača kolica za sve vremenske prilike spušta se gotovo do samih djetetovih nogu, štiteći bebu od lošeg vremena.

Savjeti za odabir kolica za novorođenu bebu

Rođenje djeteta je čudo, to je sreća, to je trijumf ljubavi. Odmah nakon svog rođenja, mali čovjek postaje središte svemira za svoju mamu i tatu. I, naravno, žele da njihove mrvice imaju najbolje. Ne zato što je toliko važno da novopečeni roditelji u nečijim očima izgledaju izglednije. Ali zato što su zabrinuti za zdravlje i udobnost svog voljenog djeteta. Pogodnost i sigurnost djetetovog kretanja ne brinu mamu i tatu ni manje ni više nego što staviti djetetu ili čime ga hraniti. Kako odabrati kolica za novorođenče, što treba uzeti u obzir i pružiti?

Što trebate znati pri odabiru kolica za bebu od rođenja

Kolica su sredstvo za prijevoz djece. A dizajniran je tako da će beba biti u njemu tijekom šetnji na svježem zraku i drugih kretanja izvan kuće dok ne napune 3 godine.

Sada mnogi roditelji radije ne razmišljaju do sada i odabiru kolica za novorođenče do 3 godine "na jednu zimu", a zatim se prebace na pokretnije i lakše mogućnosti hodanja.

Zahtjevi za kolica za novorođenčad i ona za bebe koja već znaju sjediti i hodati vrlo su različiti. I to morate znati kad kupujete kolica za svoje dijete..

Činjenica je da bebe još nisu u mogućnosti samostalno podupirati leđa i glavu. I do 6 mjeseci, ni u kojem slučaju ne bi smjeli biti u uspravnom, sjedilačkom, pa čak i polu sjedećem položaju dulje vrijeme.

Stoga su kolica za novorođenče kolijevka s krutim i apsolutno ravnim vodoravnim dnom i visokim stranama, izrađena od ekološki prihvatljivih materijala i imaju ventilacijski sustav. Kad dijete već može samostalno sjediti, tada će mu učenje kolica tijekom šetnji biti puno zanimljivije u kolicima.

Dizajneri dječjih kolica pobrinuli su se i za praktičnost kretanja blizanaca

I tu se postavlja prirodno pitanje. Morate li doista kupiti dvije dječje kočije? Neki roditelji to rade. A ovo je, moglo bi se reći, idealna opcija. Napokon, svaka od kolica najbolje će zadovoljiti zahtjeve za određenu vrstu ovih dječjih vozila.

Kao alternativu kupnji dva kolica - kolijevke i kolica - proizvođači dječjih kolica nude mamama i tatama mogućnost da razmotre transformirajuća kolica ili univerzalne modularne sustave (2 u 1, 3 u 1). U takvim se kolicima beba može prevoziti od rođenja do 3 godine. Istina, zbog činjenice da su dizajneri morali riješiti problem kombiniranja svojstava nekoliko funkcionalno različitih modela u jednoj cjelini, oni imaju i niz neospornih prednosti i neke nedostatke.

Za početak morate odlučiti koje će vam opcije u dječjim kolicima biti najvažnije prilikom odabira i kupnje..

Kada kupujete kolica za svoju bebu, trebali biste pažljivo razmotriti, na primjer, njenu težinu i dimenzije. Pogotovo ako živite u višespratnici

Koje zahtjeve treba slijediti?

Sigurnost, zaštita od nepovoljnih vremenskih uvjeta

- Pronalazak bebe u kolicima, prije svega, mora biti siguran, a ne naštetiti njegovom zdravlju.

- Ako se radi o krevetiću, provjerite je li ojačan okvirom, ima ventilacijski sustav i je li čvrsto pričvršćen na šasiju.

- Prisutnost sigurnosnih pojaseva u kolicima je preduvjet.

- Sredstvo za prijevoz djeteta treba dopuniti dodatnim priborom koji će zaštititi bebu od snijega, kiše, vjetra, hladnoće.

- Materijali od kojih su kolica izrađena moraju biti u skladu sa svim sanitarnim standardima koji se na njih odnose. Oni. biti ekološki prihvatljivi, prirodni ili se približiti prirodnim po svojim svojstvima.

Težina kolica

Kolica za novorođenčad su dovoljno teška. Teški su najmanje 12 kg, a neki i puno više. Ako živite u privatnoj kući, problem težine kolica za vas nije toliko akutan kao za one koji žive u visokim zgradama. Također će morati unaprijed razmisliti o mogućnostima podizanja bebe i njegovog vozila na njihov pod. I kakve god da se pokažu ove mogućnosti, definitivno je bolje ako kolica ne teže puno.

Zimi kolica moraju biti pravilno izolirana. Obratite pažnju i na njegovu stabilnost i prohodnost.

Ukupne dimenzije

Prije nego što odete u trgovinu po kolica za svoju bebu, pažljivo izmjerite sve otvore vrata koja morate prevladati kada idete u šetnju s bebom. A također dobro obratite pažnju na vrata dizala, ako ih ima. Najčešće u liftu ne prolaze invalidska kolica. To se posebno odnosi na transformatorska kolica i modele s tri kotača koji imaju široku stražnju osovinu. Da bi im pružili stabilnost, programeri su stražnju šasiju napravili šire i snažnije nego u modelima s četiri kotača..

Usput. Ako je stražnja osovina kolica 50-55 cm, tada će se ići do gotovo svakog dizala, ako je 60 cm - ne do bilo kojeg, a širina je 70 cm - ovo je prilika za procjenu prednosti i nedostataka kupnje, jer se vrata koja se otvaraju (do ulaza u trgovinu) biti ce tesko.

Prohodnost

Prohodnost kolica bit će veća što su točkići veći i širi. Najprohodnija kolica - sa širokom bazom i neokretnim (!) Kotačima, na primjer, klasična kolijevka ili transformator. Oni će proći kroz snijeg, kroz blato i na bilo kojem reljefu ceste. Oni su svojevrsni tenkovi koji se ničega ne boje. Osim toga, takvi su modeli teški, što je također važno, jer invalidskim kolicima daje dodatnu stabilnost na cesti pri vožnji po nagibu.

Dječja kolica transformatori i dalje su popularna, unatoč svojoj veličini, slaboj upravljivosti i težini, upravo zbog činjenice da su to gotovo terenska vozila, terenska vozila i po demokratskoj cijeni

No, trokutasta kolica često padaju na bok tijekom oštrog zavoja ili nagiba ceste, pa nisu prikladna za sve.

Upravljivost

No, upravljivije kočije, naprotiv, lagane su i s okretnim kotačima. Riječ je o najsuvremenijim modelima 2 u 1 ili 3 u 1 na aluminijskom okviru (lakši je od čelika), kao i o gotovo svim modernim kolicima od trske i knjige. Njihovi prednji kotači okreću se za 360 stupnjeva. Kolica s tri kotača također su prilično upravljiva, prednji kotač je gotovo uvijek zakretan. Sva 4 kotača mogu biti i zakretna, ali ovo je egzotičnije.

Radi upravljivosti, kolica moraju imati okretne kotače

Njegova mala težina također pojednostavljuje upravljanje kolicima, pa mnogi roditelji kolica ne kupuju od kolijevke, već od "šetnje" odjednom, ali one koja se striktno odvija prema horizontali. Nosač se postavlja unutar rasklopljenih kolica ili se stavlja omotnica s bebom.

Danas su takva ultra lagana upravljiva kolica na vrhuncu popularnosti, ali prikladna su samo za ravne gradske pločnike.

Amortizacija

Amortizacija, koja jamči da se dijete neće tresti na pločnicima i kamenčićima, bolja je za dječja vozila s kotačima na napuhavanje velikog promjera (budući da se sami upijaju) i remenom (najbolja opcija) ili oprugom (danas najčešća opcija) amortizeri.

Jastuk za pojaseve mekši je od jastuka za oprugu, ali općenito je skuplji

Savjet! Bolje imati amortizere na sva 4 kotača, a ne samo na jednom prednjem paru.

Izgled i praktičnost

Boje dječjih kolica ne bi trebale biti previše svijetle ili svijetle. I ovaj se zahtjev radije odnosi ne na praktičnu stranu problema, već na praktičnost njegovog malog putnika. Materijali svijetle boje reflektiraju sunčevu svjetlost i zasljepljuju oči. Previše svijetle boje kolica mogu odvratiti pažnju djeteta, sprječavajući ga da spava ili gleda svijet oko sebe, razvijajući se i poboljšavajući u procesu takvog promišljanja. Kolica u toplim pastelnim bojama savršeno ispunjavaju ove zahtjeve..

Kolica za proljetnu i ljetnu bebu odabrana su u svijetlim bojama, izrađena od prozračnih materijala i uvijek s mrežastem prozorčićem u kapuljači

Prisutnost i veličina prtljažnika, torbe za mamu, džepovi na samoj kolijevci

Okupiti se s malenom u šetnji, koliko mamaca treba svašta potrebnog ponijeti sa sobom. Štoviše, ne bi škodilo pogledati supermarket u povratku. Vrlo je prikladno kada kolica imaju posebne kovčege, kao i sve vrste pretinaca, džepova i torbica. Zapravo, majka fizički ne može nositi torbe u rukama jer su zauzete pokretanjem dječjeg vozila.

Obratite posebnu pažnju u kojoj klimatskoj zoni živite. Doista, pod različitim vremenskim uvjetima, za kolica se postavljaju različiti zahtjevi za novorođenče. Ako zimi mora zaštititi dijete od snijega i mraza, onda je ljeti njezin zadatak zaštititi dijete od izravne sunčeve svjetlosti..

U proljeće i jesen morat ćete razmotriti dodatni pribor za kolica poput kišnog pokrivača i zaštitne pregače

Kako se snalaziti u godišnjim dobima

Zimi

Kada kupujete kolica za zimske šetnje, odaberite privjeske i izolaciju za njih, koje kasnije, kad se promijene godišnja doba, možete bez problema ukloniti. Vjetrootporna kolijevka od tamne plastike s dobrom podlogom od poliestera idealna je za zimu, ali ljeti će to postati vaš veliki problem. Obratite pažnju i na dimenzije kolijevke, jer će dijete biti u toploj odjeći, a također i u omotnici. Dodatni prostor u kolicima neće ni na koji način ometati kada za hladnog vremena želite bebu zamotati u omotnicu ili je prekriti toplom dekom.

 • zimi su potrebna prohodna kolica s velikim kotačima;
 • često krznena omotnica dolazi s kolicima;
 • tijekom vožnje po snijegu, okretni kotači moraju biti učvršćeni tako da idu samo ravno;
 • kolica s ljuljačkom ili okretnom kolijevkom najbolji su spasitelji zimskih vjetrova: bebu jednostavno okrenete leđima vjetru.

Ljeti

Za ljetne šetnje odaberite kolica s obimnom kapuljačom, ispod kojih će zrak dobro cirkulirati. Među dodatnim ljetnim dodacima, važno mjesto zauzima mreža protiv komaraca i kišobran od sunca ili kiše.

 • pletene kolijevke "dišu", ali gluhe plastične ne;
 • u nape bi trebao biti mrežasti prozor za ventilaciju;
 • Tkanine za kolica moraju biti otporne na UV zrake;
 • nikad ne prekrivajte kolica od sunca pelenom, opasno je!

U jesen i proljeće

U vansezonskoj sezoni vodite računa o vodonepropusnoj zaštitnoj pregači i kišnom ogrtaču za svoja kolica. Što se tiče vrsta i tipova kolica za novorođenčad, svako od njih izvan sezone ima i prednosti i nedostatke. Primjerice, s malim laganim kolicima možete se lako sakriti od kiše koja je pretekla tijekom šetnje trgovinom ili kafićem, kompaktne kolijevke s velikim kotačima idealne su za jesenske izlete u prirodu, a u velikoj i toploj kolijevci lako možete hodati satima (ili doći do klinike) čak i po kiši i vjetru.

 • pokriti kolica kišnim ogrtačem ne samo po kišnoj oluji, već i po jakom vjetru;
 • kotači s malim promjerom ne voze se u blatu, kao ni u snijegu;
 • imajte na umu da će ručka za ljuljanje pomoći djetetu okrenuti leđima na pritisak vjetra i kiše;
 • ako nema ručke za prelazak, napa bi se trebala spustiti gotovo do odbojnika kako bi zatvorila bebu;
 • provjerite da prtljažnik kolica nije prenizak i da ga je lako očistiti;
 • prtljažnik najprikladniji za vrijeme - zatvoren.

Vrste i vrste dječjih kolica

Što je model prikladniji i moderniji, to je skuplji. Marka igra važnu ulogu u određivanju cijena. Kolica poznatih proizvođača razlikuju se po kvaliteti, ali su skuplja od onih koje proizvode manje poznate tvrtke..

S obzirom na estetske karakteristike, moderna dječja kolica mogu zadovoljiti ukus i najzahtjevnijih kupaca. Naravno, trebali biste procijeniti njihov izgled i odabrati model koji vas vizualno privlači. No, ipak je važnije usredotočiti se više na tehničku stranu problema..

Fotogalerija: koja su to kolica za bebe

Klasične nosiljke

Savršeno pogodno za šetnju s djecom u prvim mjesecima života u bilo koje doba godine. Uz to se mogu koristiti i kao kolijevka. Imaju tvrdo, ravno dno i podesivu kapuljaču. U kompletu s dodatnim dodacima (zaštitna pregača, baloner, zimska krzna omotnica, torba za prtljagu, mreža protiv komaraca). Kotačići kolijevki obično su veliki, na napuhavanje. To osigurava meku apsorpciju udara, stabilnost i flotaciju. Ali od toga se gubi upravljivost.

Loše je što kad dijete odraste, postane mu neugodno sjediti u takvim kolicima. Moramo kao alternativu potražiti mogućnost hodanja.

Kolica za kolijevku dizajnirana su za novorođenčad od prvih dana života do trenutka kada ne mogu samostalno sjediti

Kabriolet kolica

Pripadaju tipu kolica. Ali, zahvaljujući svojim dizajnerskim značajkama, transformatorska kolica mogu se koristiti od prvih dana djetetova života. Napokon, oni se lako preinače iz mogućnosti spavanja u onu koja hoda, i obrnuto. Dovršeni su na isti način kao kolijevke, sa svim potrebnim priborom za ugodniji boravak djeteta u njima po bilo kojem vremenu. A položaj ručke možete promijeniti ovisno o okolnostima (sunce sja na bebino lice, puše vjetar itd.). Imaju pouzdane sigurnosne pojaseve. Težite, u usporedbi s drugim vrstama kolica, malo (do 15 kg).

Ali kotači su im mali. Što utječe na amortizaciju i sposobnost terena. A za cijenu - ovo je potpuno demokratska opcija.

Kabriolet kolica savršena su za novorođenčad i stariju malu djecu

Univerzalna kolica (modularni sustavi "2 u 1" i "3 u 1")

Kombinira pouzdanost i praktičnost dječje krevetića i mobilnost kolica. Imaju jedno kućište i nekoliko priključnih modula. U prvim mjesecima života dijete se može nositi u kolijevci. Zatim se kolijevka uklanja i na istoj šasiji postavlja sjedalo za kolica. Univerzalna kolica "3 u 1" također su opremljena autosjedalicom za dojenčad. Ostali parametri ovise o tehničkim karakteristikama kolica.

Vrlo je prikladno da jedna kupnja u potpunosti i u potpunosti rješava problem kretanja djeteta na bilo kojoj udaljenosti. No, cijena takve akvizicije nije nimalo mala.

Univerzalni modularni sustavi prikladni su za upotrebu, ali ni njihove cijene ne mogu se nazvati niskim

Kolica s tri kotača

Još jedan moderni trend su kolica na tri kotača. Moderan, funkcionalan, udoban. Terenska sposobnost sportskih modela je gotovo sto posto. Manevriranost osigurava zakretni prednji kotač ili, ako nije zakretni, ukupna struktura okvira i veliki promjer zbog dizajna šasije. Kolica na trokutastoj bazi mogu se proizvesti i u formatu prostrane univerzalne "šetnje", koja se može preklopiti u vodoravni položaj, i u obliku modularnog sustava s prijenosnim blokovima. Prednji kotač može biti dvostruki, stražnji, u pravilu, pojedinačni. Dobar model s tri kotača izvrsna je opcija i za gradske nogostupe i za off road bez nagiba. Prvi modeli s tri kotača imali su niz nedostataka, najznačajniji je to što su se prevrnuli i prevrnuli na jednu stranu prilikom vožnje po bočno nagnutoj cesti ili kada je beba nadmašila odbojnik. Moderne mogućnosti mnogo su promišljenije, vrijedi reći da su sportska kolica za trčanje ili vožnju pješčanom plažom izrađena s točno jednim velikim kotačem ispred. Sposobnost trčanja, stabilnost i apsorpcija udara u triciklima ostavljaju mnogo želja.

Važno! Ako je prednji kotač promjera manjeg od stražnjeg, onda ovo nisu sportska, već gradska kolica. Ako je i mali kotačić okretni, tada će vožnja po neravnim površinama biti neugodna, uz to postoji opasnost od prevrtanja i pada.

Za novorođenčad su kolica s malim prednjim kotačem rizična opcija

Da biste prevladali uspone i padove s ivičnjaka i stuba, kolica s jednim kotačem sprijeda podržavat će samo vaše ruke, jer onog trenutka kada prenesete težinu na prednji kotač, on će biti neuravnotežen, kao kad kotač kotačite na jednom kotaču. U sportskim modelima ovaj je problem riješen zbog činjenice da je prednji kotač gurnut prema naprijed, napravljen velikim i - u nekim slučajevima - bez rotacije.

Dječja kolica izbor su aktivnih roditelja

Detaljnije o tome kako se navedene vrste kolica međusobno razlikuju, kao i o njihovim prednostima i nedostacima, možete naučiti iz tablice.