Kako hraniti bebu sa 5 mjeseci

U ovoj fazi razvoja, glavna hrana malog čovjeka i dalje je mlijeko. Tijelo se brzo razvija, pa iz mlijeka ne dobiva dovoljno hranjivih sastojaka. Vrijeme je da djetetov jelovnik u dobi od 5 mjeseci raznovrsite povrćem i voćnim pireima, žitaricama. Ovo je vrijeme optimalno jer tijelo najbolje od svih prihvaća gastronomske inovacije.

Kada početi uvoditi komplementarnu hranu?

Do 4-5 mjeseci dijete se hrani isključivo mlijekom. Petomjesečno dijete potpuno je spremno percipirati i probaviti gušću hranu. Štoviše, pedijatri preporučuju da ne odgađaju uvođenje novih delicija, jer do 6 mjeseci u tijelu nedostaje vitamina, minerala i drugih komponenata.

Opća pravila za uvođenje raznolikosti u prehranu:

 1. Budući da postupak započinje minimalnom količinom neobične poslastice, mališanu ga treba ponuditi prije hranjenja mlijekom. Postupno će ga u potpunosti zamijeniti predložena delicija..
 2. Upoznavanje započinje s otprilike 0,5-1 žličice. Doza se povećava svaki dan. 7-10 dana potrebno je količinu uvedene delicije dovesti do preporučene norme za datu dob - 200 ml. Navikavanje na nepoznate proizvode koji pripadaju istoj skupini provodi se u roku od 5-7 dana. Oni. ako beba već jede povrće, tada se dodavanje sljedeće sorte može obaviti brže, ovo se načelo odnosi na žitarice i voće.
 3. Ovisnost o nepoznatoj hrani stvara se jednokomponentnim jelima.
 4. Budući da reakcija na novitet može biti nepovoljna, beba razvija alergiju ili poremećaj stolice, ujutro nudite dohranu kako biste mogli donijeti zaključke i poduzeti mjere tijekom dana.
 5. Ne možete promijeniti prehranu djeteta tijekom bolesti, također nekoliko dana prije i nakon cijepljenja.
 6. Važno je da se hrana priprema od organskih sastojaka. Stoga je sigurnije koristiti industrijske proizvode. Slijedite podatke navedene na pakiranju, odaberite prema dobi djeteta. U ovom slučaju postoji jamstvo da je hrana bezopasna, da ima potreban sastav i stupanj mljevenja, što je vrlo važno za petomjesečnu bebu..

Što se tiče povrćnih pirea, najcjelovitija u pogledu raznolikosti hranjivih sastojaka je mješavina tri vrste povrća. Peti mjesec razvoja djeteta zahtijeva oprez. Kao što je već spomenuto, uvođenje komplementarne hrane uvijek započinje obrocima od jednog sastojka. Stoga prvo ponudite djetetu pire od jednog povrća. Mnogi roditelji započinju s tikvicama, lako se probavlja i ne izaziva alergije. Nakon 7-10 dana u pire od tikvice dodajte malo kupusa. Pustite dijete da se navikava na dvosmjerni obrok još 7 dana. Zatim u smjesu dodajte sljedeće povrće. Donesite dio komplementarne hrane na 200 ml.

Koje se namirnice mogu uvrstiti u prehranu?

Brižni su roditelji zabrinuti zbog toga što beba može jesti.

Povrće je najbolja hrana za prvo poznanstvo. Nakon što se dijete na njih već naviklo, vrijeme je da se tijelo navikne na gušću hranu - kašu. Obrok od povrća uvode prva djeca koja imaju tendenciju zatvora ili dolazi do ubrzanog debljanja.

Kaša može biti i prvo jelo. Ona bi trebala biti ponuđena bebi koja je razvila anemiju, opaža se nestabilna stolica, ne udeblja se dovoljno. Tvornički izrađena kaša, obogaćena mikroelementima, popunit će nedostatak esencijalnih tvari. Zasićuju bebu dulje vrijeme od jela od povrća i voća, daju nalet energije za aktivnu fazu.

Voćne kaše također su pogodne za proširivanje jelovnika djeteta starog 5 mjeseci. No, odrasli su se u ovom slučaju često suočeni s činjenicom da je dijete, okusivši slatkoću voća, zahtijevalo, a sve ostalo jede nevoljko.

Popis odobrenih proizvoda:

 1. Povrće: tikva, brokula i cvjetača, krumpir, mrkva, buča.
 2. Voće: banana, kruška, jabuka.
 3. Kaša: heljda, riža, kukuruz od zobenih pahuljica itd..

Započnite sa žitaricama bez glutena i mlijeka. Komercijalno proizvedene žitarice razrjeđuju se vodom. Dopušteno je dodavati majčino mlijeko, juhu od povrća, smjesu za umjetno. Mliječne kaše sadrže mlijeko u prahu ili adaptiranu mliječnu smjesu, pa su prikladnije za umjetne ljude.
Ovo jelo možete kuhati sami, sve dok se hrana sjecka, na primjer, pomoću miješalice..

Jelovnik petomjesečnog muškarca može sadržavati sokove. Lako su probavljivi i sviđaju se djeci. No, treba imati na umu da imaju malo vitamina i minerala, pa pedijatri preporučuju uvođenje ove delicije djetetu nakon svih ostalih proizvoda, uklj. meso. Sokovi koji dodaju raznolikost djetetovoj prehrani uče ga jesti slatkiše, što je nepoželjno. Kao piće mrvicama možete ponuditi vodu, kompot od svježeg voća ili suhog voća, slabi čaj. Tekućinu nemojte ulijevati u bocu, već u šalicu, vrijeme je da naučite kako se koristi.

U dobi od pet mjeseci prosječni volumen jednog obroka je 200 ml.
Uzorak izbornika:

 • Doručak # 1: majčino mlijeko ili adaptirana mliječna hrana.
 • Doručak broj 2: kaša bez mliječnih proizvoda 150 ml, dodatno mlijeko.
 • Ručak: pire od povrća - 150 ml s dodatkom mlijeku ili 200 ml bez dodataka.
 • Popodnevni međuobrok: voćni pire - 60 ml, majčino mlijeko ili smjesa.
 • Večera: majčino mlijeko ili adaptirano mlijeko.

Djeca bi trebala primati isključivo svježe pripremljenu hranu!

Imajte na umu da su mnoge namirnice alergene, pa dobro pripazite na zdravlje svog djeteta. Ako se javi nuspojava, privremeno izuzmite sastojak koji ju je prouzročio.

Kefir je kontroverzni sastojak za petomjesečnu bebu zbog prisutnosti kalcija u njoj i nezrelosti djetetove crijevne mikroflore.
U prehranu možete dodati maslac i biljno ulje - ne više od 1 žličice. u danu.

Značajke dohrane djece na dojkama i umjetnog hranjenja

Prema istraživanju Svjetske zdravstvene organizacije, dojenčadi s dojenjem preporučuje se uvođenje novih sastojaka u prehranu nakon 6 mjeseci. No, mnogi pedijatri vjeruju da je ova opcija dobra ako je dijete rođeno na vrijeme, potpuno je zdravo i normalno se razvija. Istovremeno, majka bi također trebala biti zdrava, primati odgovarajuću prehranu i vitaminsko-mineralne dodatke. Inače, do dobi od 5 mjeseci rastućem tijelu nedostajat će hranjive tvari, mogu se razviti anemija i drugi nedostatni uvjeti. Stoga se pitanje komplementarne hrane mora rješavati pojedinačno..

U ovoj dobi mališan tek uči svijet. Nova jela možda nisu po njegovom ukusu. Ali roditelji moraju biti strpljivi i diverzificirati djetetovu prehranu, iako je to ponekad teško učiniti. Dogodi se da treba 15 ili više dana da se naviknete na nove osjećaje okusa. Važno je pravilno oblikovati navike okusa, jer samo uz raznovrsnu hranu rastući organizam može dobiti potrebne supstance.

Prehrana za bebe u dobi od 5 mjeseci, koja se već može davati?

Pozdrav dragi čitatelji. Dijete je imalo pet mjeseci, a u glavi moje majke pojavilo se pitanje, čime ga sad hraniti i treba li to već učiniti. Ispada da sve ovisi o vrsti hrane koju dijete jede. Ako je vaše dijete umjetno, tada mu je dozvoljeno da s navršenih četiri mjeseca uvodi proizvode kao komplementarnu hranu, ali ako je na majčinom mlijeku, tada je s proširenjem prehrane bolje pričekati još mjesec dana.

Za koga je vrijeme za hranjenje

Pet mjeseci je dob kada postupno možete proširiti uobičajenu vrstu prehrane mrvica. Međutim, ne moraju to raditi sva djeca trenutno. Shvatimo to.

Bebe koje jedu majčino mlijeko u tijelo unose dovoljno hranjivih sastojaka, ugljikohidrata, bjelančevina i masti. I preostaje vam mjesec dana prije nego što morate predstaviti novi proizvod. Neke majke vjeruju da beba nema dovoljno mlijeka ili žele prestati dojiti, misle da će povrće više koristiti djetetovom zdravlju. Međutim, majčino mlijeko je prijeko potrebno za razvoj malog čovjeka i nitko ga nije stvorio bolje od njega. Uz to, ne zaboravite na blagodati majčinog mlijeka:

 1. Jača imunitet bebe.
 2. Obogaćen svim vitaminima i mineralima neophodnim za pravilan rast i razvoj djeteta.
 3. Uvijek je idealna temperatura za hranjenje mrvica, uvijek svježa.
 4. U procesu sisanja beba trenira mišiće čeljusti.
 5. Mrvica koristi onoliko koliko bi trebala i ovdje se ne možete pogriješiti s dijelom. Kad se dijete napuni, ispljunut će bradavicu samo..

Što se tiče djece koja jedu adaptirane formule, za njih nema dovoljno takve hrane već sa 4 mjeseca. Stoga se u njihovu prehranu uvodi komplementarna hrana..

Uz to, u dobi od pet mjeseci unos hrane dopušten je i djeci koja piju majčino mlijeko, ali samo iz medicinskih razloga. To bi moglo biti:

 1. Teška premala težina (u skladu s dobnim rasponom).
 2. Odstupanja u razvoju, kako mentalna tako i fizička.
 3. Nedostatak minerala (npr. Željeza, kalcija) ili vitamina.
 4. Loša laktacija kod majke djeteta. Tada dijete definitivno nema dovoljno hrane..

Srećom, moja je beba dobro napredovala u razvoju, a budući da je dojena, odgodila sam postupak hranjenja do šeste godine života.

Bez obzira na to kakvo je dijete hranjenje, prije uvođenja dohrane, trebate se posavjetovati s dječjim liječnikom, reći mu o svojim strahovima i osjećajima. I zajedno ćete odlučiti je li beba spremna početi jesti još neke hrane ili ne..

Dijeta s dječjom hranom

Kad vas počne zanimati komplementarna hrana, postavlja se pitanje koliko puta hraniti bebu nakon 5 mjeseci. U ovoj dobi bebi je dovoljno pet obroka dnevno. Šesto, noćno hranjenje je dozvoljeno. Bebina prehrana sastojat će se od doručka, doručka broj 2, obroka za ručak, popodnevnog međuobroka i večere. Dopunska hrana trebala bi zauzimati trećinu ukupne količine hrane, ne više. Tijekom dana beba konzumira oko litre hrane, uključujući vodu i sok, ili kompot.

Kako pravilno hraniti bebu nakon 5 mjeseci.

Kad odlučite da je vrijeme da u prehranu svog mališana uvedete novu hranu, izuzetno je važno znati to učiniti ispravno. Potrebno je poštivati ​​sve norme kako bi cijeli postupak bio uspješan i bez posljedica.

Uvođenje komplementarne hrane

 1. Dajte novi proizvod samo ako je dijete dobrog zdravlja..
 2. Klinac može uzimati hranu tekuće konzistencije i apsolutno jednoličnu, bez svih vrsta grudica.
 3. Kuhajte jela samo jednokomponentno. Kašu kuhajte samo u vodi.
 4. Započnite novu hranu s 5 ml, ne više. Pazite na odgovor djetetova tijela. Ako sve bude u redu, nastavite s uvođenjem komplementarne hrane, povećavajući udio. Ako se pojave i najmanji simptomi odbijanja proizvoda, odmah otkažite dohranu. Možete pokušati ponovno nakon mjesec dana..
 5. Početak i završetak obroka samo s mješavinom, a ne s komplementarnom hranom.
 6. Razvijte rutinu za svoje dijete. Neka se sva njegova hranjenja odvijaju strogo po satu i svaki dan u isto vrijeme.
 7. Dajte djetetu samo toplu hranu.
 8. Sastojci za jelo za malu djecu trebali bi biti samo visokokvalitetne proizvodnje, bez nedostataka.

Što je zabranjeno

Postoje namirnice koje su strogo zabranjene za hranjenje djeteta u dobi od pet mjeseci. To su riba, meso, svježi sir, maslac, jaja, sol, šećer i još mnogo toga što će se uvesti u sljedećih mjeseci ili čak nakon godinu dana. Takva je hrana preteška za bebu. Njegovo ga tijelo možda neće apsorbirati. Pojavit će se poremećaji u probavnom sustavu. U ovoj dobi lakše je reći što možete: povrće, voćne kaše, žitarice bez glutena.

Piće

Beba može utažiti žeđ ne samo uz pomoć majčinog mlijeka ili adaptiranog mlijeka i vode. Sada su mu dostupni kompoti, juha od šipka (ali vrlo slaba), voćni sok (ako je domaći, onda ga je potrebno napola razrijediti vodom), žele, voda od grožđica. Glavna stvar je da su u sastav ovih pića uključeni samo voće i bobice koje su poznate za djetetovu probavu..

Kupljeno ili domaće

Naravno, uvijek je bolje jesti domaća jela. Tako možete biti sigurni u kvalitetu i svježinu proizvoda, njegovu sterilnost i odsutnost aditiva i boja. Ali nema uvijek dovoljno vremena i prilika. Uz to, postoje i namirnice (poput sokova ili kolačića za najmlađe), čiji točan postupak pripreme ne možete reproducirati kod kuće. Zato se ovom pitanju mora pristupiti odgovorno. Izvažite prednosti i nedostatke. Ako kuhate kod kuće, koristite kvalitetne, neiskvarene sastojke, posebnu vodu za bebe i izbjegavajte dodavanje šećera i soli. Ako se odlučite na kupnju proizvoda u trgovini, proučite naljepnicu, pogledajte datume valjanosti i sastav (ne kupujte s bojama, okusima i drugim dodacima).

Važno je zapamtiti da je vašoj bebi potreban izuzetno svjež obrok. Ako sami kuhate, hranite bebu samo na dan pripreme; nakon čuvanja u hladnjaku hrana gubi većinu hranjivih sastojaka. Ako koristite kupljene proizvode, otvorenu staklenku čuvajte ne više od jednog dana, a kuhanu napola pojedenu kašu djeteta bolje je izbaciti nego staviti u hladnjak radi naknadnog zagrijavanja.

Dakle, na vama je da odlučite koja je metoda bolja za ovo ili ono dopunsko hranjenje. Iako ih je dopušteno miješati, a djetetu davati ili trgovinu ili domaću hranu.

Što možete hraniti bebu sa 5 mjeseci

Raznolikost prihvatljive hrane izravno ovisi o djetetovoj prehrani. A ako će s dojenjem - dijete, najvjerojatnije, i dalje raditi bez dopunske hrane, onda na umjetnoj - već će proširiti prehranu, iako će i dalje biti prilično oskudno.

Bebe na majčinom mlijeku

Kao što znate, gotovo svi stručnjaci vjeruju da se bebama rano daju dodaci u dobi od pet mjeseci, majčino mlijeko im je dovoljno da pravilno rastu i razvijaju se. Međutim, ako iz jednog ili drugog razloga liječnik savjetuje bebi da uvodi nove proizvode tijekom tog razdoblja, nemojte se uznemiriti. U ovoj dobi, ako postoje različiti preduvjeti, bebi se mogu propisati povrće ili žitarice (bez glutena), ali samo jednokomponentne, bez dodanih šećera, soli i ulja.

U tom sam periodu sinu ponekad davao vodu sa grožđicama i ništa više. Nema novih proizvoda. No već s početkom šest mjeseci pokušao je povrtni pire.

Bebe hranjene na bočicu

Nažalost, ljudi još nisu naučili kako pripremiti savršeni analog majčinog mlijeka. Nijedna smjesa neće djetetu dati čitav kompleks tvari potrebnih za rast i razvoj, koji su u potpunosti prisutni u majčinom mlijeku..

Zato takve bebe trebaju uvođenje komplementarne hrane mnogo ranije. A kad napune pet mjeseci, već jedu pire od povrća, žitarice i voćne kaše. Pije se i sok i kompot, žele. Sa 5 mjeseci u njihovu prehranu možete polako uvoditi nemasno meso (puretina ili kunić). Jelo se priprema u obliku pire krumpira. Neke majke već dodaju fermentirane mliječne proizvode. Međutim, bolje je u tom razdoblju samo nastaviti širiti raznolikost žitarica, voća i povrća, početi pripremati prva dvokomponentna jela, juhe.

U člancima možete pročitati više o određenim proizvodima:

Prije širenja prehrane djeteta ili uvođenja novog proizvoda, uvijek je bolje posavjetovati se s liječnikom. Samo on može razumno procijeniti situaciju i razumjeti što beba već treba, a što još treba odgoditi. Zahvaljujući svojim ispravnim preporukama i osnovnim pravilima dohrane, beba će moći u dovoljnoj mjeri primiti hranjive sastojke potrebne za život. Dijete će moći rasti snažno i zdravo.

Uzorak izbornika

Za umjetnu djecu i one kojima je prikazano uvođenje komplementarne hrane od 4 mjeseca (iz medicinskih razloga), takva je svakodnevna prehrana moguća.

 1. 6 sati - adaptirano mlijeko (majčino mlijeko) - približno 200 ml.
 2. 10 sati ujutro - ponudite kašicu za bebe. Skuhano u vodi (oko 150 grama).
 3. Treći obrok je u 14:00. Pire (povrće) je vrlo pogodan za ovo hranjenje - oko 120 grama.
 4. Oko 18:00 djetetu se može dati voćni pire (150 grama).
 5. 22 sata - adaptirano mlijeko (majčino mlijeko).

Izbornik za dijete od 5 mjeseci na umjetnom i dojenjem: dijeta u tablicama

Pet mjeseci je dob kada roditelji zdrave bebe počinju planirati uvođenje komplementarne hrane u prehranu. Ako su do sada sve potrebe mrvica bile u potpunosti zadovoljene majčinim mlijekom ili prilagođenom mliječnom formulom, sada bi prehrana trebala postati raznolikija, udovoljiti potrebama rastućeg organizma i pružiti mu sva potrebna sredstva.

Uvođenje dohrane bebi koja se hrani na bočicu započinje s 4,5-5 mjeseci, a za dojenje - od 6 (vidi također: kako sastaviti prehranu bebe s bočicom sa 8 mjeseci?)

Bebina prehrana sa 5 mjeseci

Prema standardnoj shemi uvođenja komplementarne hrane u umjetne djece, prehrana se počinje širiti ranije nego kod djece koja su dojena, naime sa 5 mjeseci. U ovoj dobi njihov je probavni sustav već spreman za upoznavanje nove hrane..

Za razliku od HS, kod IV, ne dolazi do problema s nedovoljnom hranom, jer se količina smjese tijekom hranjenja može prilagoditi i, ako je potrebno, povećati. Kao rezultat, komplementarna hrana može se odgoditi na kasniji datum, pogotovo ako beba ne želi jesti ništa osim uobičajene mješavine..

Ako beba plače i nastavlja tražiti dojku, nakon što ju je u potpunosti pojela, to bi mogao biti signal da je vrijeme da se počne s uvođenjem prve dohrane (preporučujemo čitanje: kako i kada uvesti dohranu bebi s hranjenjem iz bočice?). Razgovarajte sa svojim pedijatrom.

Povrće kao prva hrana

Za zdravo dijete s normalnom težinom ili s mrvicama s prekomjernom težinom, pedijatri savjetuju započinjanje dohrane s 5 mjeseci pireom od povrća. Sadrže mnogo korisnih elemenata koji pomažu poboljšati probavni trakt..

Pire povrće može se prvo koristiti za dohranu.

Za prve uzorke bolje se odlučiti za tikvice ili bilo koju vrstu kupusa, osim bijelog kupusa. Zbog činjenice da ih dijete u početnoj fazi jede u malim količinama, poželjnije je zbog praktičnosti kupiti gotove jednokomponentne homogenizirane kašice u staklenkama.

Načelo unosa je standardno. Početni volumen predloženog pirea trebao bi biti pola žličice. U nedostatku negativne reakcije i ako je mrvica pojela čitav dio, sljedeći dan može se udvostručiti. Tako će se tijekom tjedan dana volumen postupno povećavati dok ne dosegne propisanih 150 grama. Nakon toga, povrće pire može zamijeniti jedno od prihranjivanja..

Nadalje, hranu možete obogatiti dvokomponentnim pireom koji se sastoji od povrća koje je bebi već poznato i koje mu ne uzrokuje probavne smetnje.

Tekuće žitarice odabiru se kao prva dopunska hrana u slučajevima kada dijete ima prekomjernu težinu. Osnovna pravila uvođenja ostaju nepromijenjena. Važno je da mrvicama prvo date kašu bez glutena. Ovaj protein može uzrokovati bolove u želucu i probavne probleme. Najbolje je započeti s heljdinom, rižinom ili kukuruznom kašom, griz i zobene pahuljice treba uvesti najranije 8-9 mjeseci.

Žitarice - druga dopunska hrana nakon povrtnog pirea

Također, ne biste smjeli kuhati kašu na mlijeku. Bez obzira koliko je ovaj proizvod koristan, dječje tijelo još ne proizvodi enzime koji razgrađuju škrob sadržan u mlijeku. Bolje je dijete uvoditi u mlijeko kasnije, ne prije 9 mjeseci starosti.

Bolje je dati prednost gotovim suhim žitaricama. Proizvode se uzimajući u obzir sve potrebe dječjeg tijela. Njihova se proizvodnja temelji na ekološki prihvatljivim sirovinama. Osim toga, imaju konstantan sastav, obogaćen vitaminima, prebioticima i drugim korisnim elementima..

Sokovi i voće

Nažalost, ni sokovi ni voće nisu prikladni kao prva dopunska hrana. Sokovi su najjači alergeni. Osim toga, mogu izazvati iritaciju crijevne sluznice. Vrijedno je dati im piti s 10-11 mjeseci, nakon što mrvica okusi kašu, povrćne kaše i meso.

Dječji jelovnik s 5 mjeseci još se ne razlikuje u širokom rasponu jela. To je normalna situacija, jer crijeva još nisu pripremljena za probavu teže hrane. Iz tog razloga prehrana petomjesečnog djeteta ne sadrži maslac i druge životinjske masti..

Također isključuje šećer, sol, začine, kolačiće, meso i ribu. Jedino što se u pire smije dodati malo biljnog ulja, majčinog mlijeka ili adaptiranog mlijeka..

Dijeta

Jedno od glavnih pitanja izgradnje dijete za mrvice u dobi od pet mjeseci je koliko puta i u kojoj količini treba hraniti. Te količine izravno ovise o vrsti hranjenja. Djeca koja se hrane umjetnim adaptiranim mlijekom trebaju manje hrane zbog višeg udjela kalorija.

Ispod su dvije tablice prehrambenih uzoraka za novorođenčad u dobi od 5 mjeseci dnevno za adaptirano mlijeko / miješano mlijeko i dojenje. Podaci o količini proizvoda u njima naznačeni su za već pripremljena jela.

Dojenje:

VrijemeJeloVolumen, gr.
6:00majčino mlijeko200
10:00kaša bez glutena, plus dodatak majčinom mlijeku50
14:00biljni pire s biljnim uljem, plus dopunsko majčino mlijeko50 (ulje do 2 ml)
18:00majčino mlijeko200
22:00majčino mlijeko200

Umjetno hranjenje:

VrijemeJeloKoličina, ml.
6:00prilagođena mješavina mlijeka200
10:00kaša bez glutena plus mješavina30 gr. - kaša, 100 ml - smjesa
14:00biljni pire s biljnim uljem, plus prihrana mješavinom30 gr. - kaša (ulje do 2 ml), 100 ml - smjesa
18:00prilagođena mješavina mlijeka200
22:00prilagođena mješavina mlijeka200

Dnevni unos hrane je 900 ml, što ne uključuje vodu, biljni čaj ili kompot. Daju se na zahtjev tijekom dana..

Prema grafikonima može se izvući opći zaključak: prehrana djeteta nakon 5 mjeseci sastoji se od pet hranjenja. Moguće je i šesto hranjenje noću, moguće povezano s djetetovom glađu.

Načela uvođenja komplementarne hrane

Da bi uvođenje dopunske hrane bilo što sigurnije za dijete, mora se pravilno hraniti, poštujući niz osnovnih principa:

 • započnite komplementarnu hranu s jednim proizvodom;
 • sljedeći nepoznati proizvod uvodi se samo u odsustvu alergija ili drugih negativnih manifestacija na prethodni;
 • 5-7 dana - vrijeme potrebno da se dijete navikne na novi proizvod;
 • uvode se pire od žitarica i povrća počevši od pola žličice;
 • svaki put nakon hranjenja djeteta potrebno je dodavati majčino mlijeko ili adaptirano mlijeko, ali to se ne smije raditi na silu;
 • vrijeme za isprobavanje novog proizvoda - jutro;
 • preporučljivo je voditi dnevnik o uvođenju dohrane s jelovnikom, količinama i djetetovom reakcijom (preporučujemo čitanje: meni za dohranu za djecu od 6 mjeseci).

Nakon započinjanja uvođenja komplementarne hrane s jednim proizvodom, prije svega, njegovu količinu treba dovesti na normu, a zatim dodati sljedeće proizvode. Koristeći kao primjer povrće pire, prvo možete započeti s tikvicama i povećavati joj volumen 6 dana, a tek onda dodati pola žličice brokule ili cvjetače. Zatim nastavite povećavati ukupni udio. Najbolja opcija je povrtni pire koji se sastoji od tri komponente. Nakon toga mogu se zamijeniti drugim vrstama povrća..

Primjer tjednog jelovnika

Ispod je tablica s približnim jelovnikom za bebu u dobi od 5-6 mjeseci. Predstavlja dijetu za djecu koja su već upoznata sa svim povrćem i žitaricama. Ako je potrebno, svako hranjenje prati naknadno prihranjivanje majčinim mlijekom ili prilagođenom mliječnom formulom.

Sve žitarice treba kuhati u vodi ili dodavati majčinom mlijeku ili smjesi koju dijete jede. Pireu možete dodati biljno ulje.

Izbornik za tjedan:

Dan u tjednuPrvi doručakDrugi doručak (kaša)Ručak (jednokomponentni povrtni pire)VečeraDruga večera
ponedjeljakmajčino mlijeko ili adaptirano mlijekoheljdatikvicamajčino mlijeko ili adaptirano mlijekomajčino mlijeko ili adaptirano mlijeko
utorakrižacvjetača (preporučujemo čitanje: kako kuhati cvjetaču za prvu dječju hranu?)
srijedakukuruzbrokula
četvrtakheljdakrumpir
petakrižatikvice (preporučujemo čitanje: kako kuhati tikvice za dohranu?)
subotakukuruzkarfiol
nedjeljaheljdabrokula

Recepti za dječju hranu

Postoje dva načina za pripremu dopunske kaše. U prvom je slučaju potrebno napraviti brašno od žitarica. Za to će trebati mlin za kavu. Uz njegovu pomoć trebate samljeti žitarice, prethodno razvrstane, isprane nekoliko puta i osušene na salvetama ili papirnatim ručnicima.

Nadalje, rezultirajuće brašno od žitarica postupno se dodaje prokuhanoj vodi ili odvaru od povrća. U tom slučaju, buduću kašu treba kontinuirano miješati. Zatim je nastavite kuhati dok se potpuno ne kuha, nastavljajući povremeno miješati kako biste izbjegli stvaranje grudica i izgaranje kaše.

Druga metoda svodi se na činjenicu da se obične žitarice preliju pravom količinom vode i samo prokuhaju. Nakon toga propušta se kroz sito ili drobi u miješalici. Ovisno o omjeru vode i žitarica, kaša se može pokazati tekućijom ili obrnuto, polu viskoznom:

DosljednostHeljdaRiža
Tekućina1: 4,51: 5,5
Poluviskozna1: 3,51: 4,5

Pire od povrća

Prije nego što skuhate povrće za pire, trebali biste ga pripremiti. Da bi to učinili, potrebno ih je temeljito oprati i očistiti. Nakon što se očiste, operu se ponovno pod vrućom vodom. Preporučljivo je preliti ih kipućom vodom ili ih čak ostaviti u njoj 1-2 minute. Povrće koje je prošlo ovu vrstu pripreme treba kuhati na laganoj vatri, prekriveno malom količinom vode, dok ne bude spremno..

Sljedeći je korak kuhano povrće protrljati kroz sito ili samljeti u blenderu, dodati juhu u kojoj se kuhalo i biljno ulje. Sve se pomiješa i zakuha.

Juha od povrća

Za pripremu povrtne juhe trebat će vam:

 • povrće - 50 grama;
 • voda - 100 ml.

Povrće koje se upozna s djetetom, poput brokule, krumpira ili tikvica, mora se dobro oprati, oguliti i izrezati na male komadiće. Zatim ga stavite u hladnu vodu i pirjajte na laganoj vatri, poklopljeno, dok ne završi. Nakon toga procijedite sterilnom gazom i pustite da ponovno zakuha. Zatim ulijte u sterilnu posudu. Biljna juha može djelovati kao dodatni napitak između bebinih obroka..

Jelovnik za bebu u dobi od 5 mjeseci na umjetnom hranjenju

6,00 - smjesa (200 g) ili kefir (200 g);
10.00 - mliječna kaša (na primjer, zobena kaša ili heljda) - 150 g, svježi sir - 2 žličice, voćni pire - 3 žlice;
14.00 - smjesa (200 g) ili kefir (200 g), voćni sok - 5-6 žličica;
18.00 - jedan od povrtnih pirea (150 g), 1/2 žumanjka, voćni sok - 5-6 žličica;
22.00 - smjesa (200 g) ili kefir (200 g).
https://www.youtube.com/watch?v=9wctHiromqk

Dječji jelovnik hranjen na bočicu sa pet mjeseci: glavni sastojci

Pet mjeseci je dob kada se djeca koja se umjetno (samo adaptiranim mlijekom bez majčinog mlijeka) hrane dopunskom hranom. Nemojte ga miješati s dodacima.
Koja su pravila za uvođenje komplementarne hrane?
1. Dijete bi trebalo biti sposobno zauzeti sjedeći položaj (čak i ako ne na 90 stupnjeva, već na 45) i ne smije se umarati dok sjedi
2. Refleks guranja žlice iz usta trebao bi nestati
3. Mora postojati zanimanje za hranu
Ako se beba dobro udeblja, tada počinju hraniti biljnim pireima, ako je dijete malo, onda žitaricama.
Tikvice ili cvjetača bez ikakvih dodataka dobro djeluju za prvo hranjenje. Koriste se samo mono proizvodi. Možete svojoj bebi davati tvornički proizvedeno povrće (limenke s dječjom hranom) ili ga sami kuhati pomoću miješalice. Obrok komplementarne hrane nudi se bebi prije hranjenja adaptiranim mlijekom, kada je dijete gladno. Prvi put ponuđena? žličica, ostatak se nadopunjuje smjesom. Zatim, tijekom dana, pažljivo promatraju bebu. Ako se njegovo zdravlje, stolica i apetit nisu promijenili, a osip se nije pojavio na koži, sljedeći dan porcija se povećava. Tako se za tjedan dana količina povrća pire dovodi do 50 g. Sljedeći tjedan količina se ne povećava i ne uvodi se novi proizvod. Morate nastaviti hraniti bebu svakodnevno dijelom uvedenog povrća.
Nakon još tjedan dana možete pokušati predstaviti novo povrće (ako je prvo bila tikvica, sada možete ponuditi karfiol ili obrnuto), poštujući iste principe.
Tako će do dobi od 6 mjeseci beba imati 2 nova povrća u prehrani..
Ako dopunsko hranjenje započinje žitaricama, onda je djetetu bolje dati heljdu bez mliječnih proizvoda, napravljenu posebno za prvo hranjenje. Kaša se može razrijediti smjesom koju beba neprestano koristi. Pravila za uvođenje potpuno su ista kao i za povrće: počevši od? žličicu u roku od tjedan dana, porcija se dovede do punog volumena.
Ne žurite s uvođenjem voćnih kaša u dječju prehranu - uvode se nakon šest mjeseci, meso - red dolazi na 7 - 8 mjeseci, dječji svježi sir i kefir, kao i žumanjak - nude se nakon 8 - 9 mjeseci. Zapamtite da se ni kravlje ni kozje mlijeko ne preporučuju djeci mlađoj od jedne godine. Isto se odnosi na jela od ribe, pekarske proizvode i pekarske proizvode koji sadrže kvasac, kao i sirovo povrće i voćne sokove..
Imajte na umu da je glavna prehrana djeteta za 5 mjeseci života adaptirana mliječna hrana za dojenčad, koja sadrži sve potrebno za rast i razvoj djeteta. Što glatko opterećujete gastrointestinalni trakt mrvicama, to će imati manje problema s probavom.

Dječja hrana sa 5 mjeseci

Dopunske namirnice nakon 5 mjeseci ne smiju se davati svim bebama: neke bebe u ranoj dobi još ne trebaju hranu osim majčinog mlijeka. Potrebno je sagledati spremnost djeteta da proširi prehranu: vrijeme kada se potreba javlja pojedinačno.

Mogu li početi hraniti od 5 mjeseci?

Pedijatri često preporučuju dodavanje nove hrane ne prije nego što je beba stara šest mjeseci. Većina je beba spremna proširiti prehranu za otprilike 6 mjeseci. Međutim, razvoj na ovom području je individualan: dijete može malo prije ili kasnije pokazati zanimanje za hranu..

Dopunsko hranjenje u punih 5 mjeseci dopušteno je ako je dijete spremno jesti hranu koja nije majčino mlijeko ili posebnu smjesu.

Nije potrebno prisiljavati bebu da jede povrće ili žitarice ako još nije spremno: prerana promjena prehrane može postati stres.

Koji znakovi određuju djetetovu spremnost za dohranu?

Bebu treba hraniti ne prije nego što se pojave prvi zubići. Rast zuba fiziološki je znak koji ukazuje na potrebu postupnog uvođenja nove hrane u prehranu..

Dijete bi se trebalo zanimati za hranu za odrasle. Ako zatraži hranu s tanjura majke ili oca, posegne za njom rukama, pažljivo pregleda, možete proširiti prehranu.

Prehrana djeteta u dobi od 5 mjeseci može se diverzificirati ako dijete dobro drži predmete u rukama. Izbjegavajte izbacivanje hrane prilikom hranjenja žlicom.

Znak spremnosti može biti i nemirno ponašanje između hranjenja, povećana želja za ljubljenjem majčinih dojki..

Beba bi trebala dobro sjediti. Težina bi se trebala povećati 2 puta, u nedonoščadi, norma je povećanje tjelesne težine za 2,5 puta.

Blagodati pravovremenog uvođenja prve komplementarne hrane

Ako počnete hraniti bebu na vrijeme, neće imati prehrambeni nedostatak. Posebno je važno uvesti komplementarnu hranu za bebe koje jedu adaptirano mlijeko za dojenčad: sastav takvih proizvoda lošiji je od majčinog mlijeka.

Organi gastrointestinalnog trakta rade bolje. Razvija se probavni sustav. Jesti nova jela pospješuje stvaranje živčanih veza, što ubrzava razvoj djeteta.

Uče se i pokretima žvakanja. Mišići čeljusti su ojačani. To će vam pomoći da brže počnete žvakati hranu za odrasle..

Prehrana dojenčadi i umjetna. Koja je razlika?

Dopunsko hranjenje djeteta s umjetnim hranjenjem može se započeti i ranije. Smjesa je manje vrijedna. Uz to, organi probavnog sustava brzo se prilagođavaju promjenama u prehrani. Približna veličina porcije određuje se pomoću tablice. Ako je pedijatar savjetovao da nadopunjujuću hranu započinju s kašom, možete je kuhati s adaptiranim mlijekom kako biste djetetu olakšali navikavanje na novi proizvod..

Dopunska hrana za dojeno dijete može se uvesti ako je količina majčinog mlijeka preniska da bi dojenče moglo dobiti dovoljno hranjivih sastojaka. Uz nedovoljnu tjelesnu težinu prvo se dodaje kaša. Treba ih kuhati u vodi; dopušteno je samo nekoliko kapi majčinog mlijeka.

O načinu uvođenja komplementarne hrane nakon 5 mjeseci treba odlučiti liječnik. Ako dijete ima normalnu težinu za svoju dob, prvo mu se prepisuju povrćni pirei. Za premalo djece s nedovoljnom težinom preporučuju se žitarice.

Pravila dopunskog hranjenja. Značajke:

Bolje je nuditi nove proizvode ujutro. Mali dijelovi, postupno se povećavaju.

Ne trebate dodavati 2 proizvoda odjednom. Probavni sustav treba se naviknuti na nepoznatu hranu, naučiti proizvoditi enzime potrebne za njezinu probavu. Svakih 6-7 dana morate dodati 1 novi proizvod.

Ako je neka hrana izazvala alergijsku reakciju, postala uzrok lošeg zdravlja, bolje je odbiti jesti. Ponovno uvođenje možete pokušati samo uz dopuštenje pedijatra nakon nekog vremena.

Potrebno je odbiti dohranu za petomjesečno dijete tijekom bolesti. Trebali biste pričekati potpuni oporavak, pustiti da se tijelo oporavi. U suprotnom, dijete će potrošiti puno energije u borbi protiv zaraznog agensa, zbog čega probavni sustav neće proizvoditi dovoljno enzima, hrana može fermentirati u crijevima, što će uzrokovati poremećaje stolice, bolove u trbuhu i druge neugodne simptome.

Ne vrijedi uvoditi nova jela tjedan dana prije cijepljenja: nakon primjene lijeka, tijelo je oslabljeno, jer je prisiljeno boriti se protiv patogenih mikroorganizama. Ako se previše energije troši na probavu hrane, bakterije se mogu početi množiti, što dovodi do bolesti..

Najčešće se prvo uvodi povrće, a zatim žitarice i voće. Ako dijete teži premalo, prvo se mogu uvesti žitarice. Gdje započeti, pedijatar bi trebao odlučiti nakon pregleda. Jelo morate pripremiti neposredno prije hranjenja. Tada biste ga trebali ohladiti na sobnu temperaturu: djeci ne može biti vruće ili hladno. Ne možete djetetu drugi put dati napola pojeden dio.

Za kuhanje treba koristiti samo prirodne sastojke. Bolje ga je kuhati sami, kod kuće: šećer se često dodaje u dječje kašice kupljene u trgovini, što negativno utječe na bebu. Osim toga, nepoznata je kvaliteta povrća i voća koje se koristi za pripremu dječje hrane..

Vođenje dnevnika hrane

Pedijatri savjetuju vođenje dnevnika hranjenja za bebu staru mjesec dana. To će pomoći u praćenju reakcije na novu hranu, spriječit će majku da uvodi novu hranu ranije ili kasnije od potrebnog razdoblja. Uz to, takve podatke može zatražiti liječnik. Preporuča se prvo sastaviti raspored s pedijatrom, odabrati optimalnu shemu.

Kuhinjsko posuđe

Djecu je najbolje hraniti staklenim posuđem. Nije toksičan za dječje tijelo, ne utječe na okus hrane. Kad dijete počne samostalno jesti, mogu se kupiti posebni tanjuri za bebe i šalice. Prikladne su i visokokvalitetne plastične posude. Međutim, ne biste trebali kupiti jeftine proizvode od plastike: otrovni materijal može negativno utjecati na zdravlje.

Preporuča se gnječenje pire krumpira i kaše vilicom. To će zadržati male grudice u hrani. Kako odrastate, bit će moguće mijesiti hranu, ostavljajući više grudica, povećavajući njihovu veličinu. Tako će dijete postupno naučiti žvakati..

Djeca čija se hrana miješala miješalicom u potpuno tekuće stanje, naviknu se na sličnu konzistenciju, lošije jedu krutu hranu i kasnije počinju žvakati.

Dječji uređaji

Za najmanju djecu bolje je kupiti posebnu vilicu. Zubi joj neće biti oštri, što će izbjeći slučajne ozljede. Maloj djeci ne treba davati nož. U dobi od 5 mjeseci bebe jedu češće žlicom, jer im je hrana mekana, često polutekuća. Dječji uređaji trebali bi biti manji od odraslih kako bi se lako uklopili u usta. Uz to, ne bi se trebali lako slomiti kako beba slučajno ne bi progutala komadić. Bolje je kupiti proizvode koji imaju malu masu: to će djetetu olakšati njihovo držanje.

Ne čuvajte kuhanu hranu

Skladištenje hrane pripremljene za bebu je zabranjeno. U djece organi gastrointestinalnog trakta nisu dovoljno oblikovani, čak i malo stajaće hrane bit će gore probavljeno. Ako dijete odjednom nije pojelo cijeli obrok, hranu treba baciti.

Domaća hrana ili staklenke. Što je bolje?

Djetetu je korisnije jesti domaću hranu kupljenu od pouzdanog dobavljača ili uzgojenu u vlastitom vrtu. Roditelji mogu kontrolirati kvalitetu takvih proizvoda. Uz to, hrana će zasigurno biti svježa; u trgovini staklenke pirea često dugo sjede. Domaća hrana neće sadržavati šećer ili druge štetne nečistoće koje se često nalaze u dječjoj hrani. Šećer se posebno često nalazi u voćnim kašama i sokovima. Kod kuće majka može kontrolirati broj kvržica, njihovu veličinu.

Prednost domaće hrane je velika dostupnost. Povrće, voće i žitarice jeftiniji su od kupljenih dječjih žitarica i pirea.

Kada kupujete gotove proizvode za dječju hranu, trebali biste pažljivo pročitati sastav, pogledati datum proizvodnje.

Uzorak izbornika

Uzorak dječjeg jelovnika predstavljen je u tablici. Prvih 5 dana trebate hraniti dijete nakon što pojedete povrćnu kašu ili kašu bez glutena: porcija je premala da bi beba mogla biti zadovoljna.

Dan u tjednu1 obrok2 obrokaVečeraVečeraNoću
ponedjeljakMajčino mlijeko ili adaptirano mlijeko0,5 žličice tikvica ili kaša bez glutenaMajčino mlijeko ili adaptirano mlijeko0,5 žličice pire krumpir ili kašaMajčino mlijeko
utorakMlijeko ili smjesa1 žličica pire krumpir ili kašaMlijeko ili smjesa1 žličica pire krumpir ili kašaMlijeko
srijedaMlijeko ili adaptirana mliječna hrana1,5 žličice kaša ili pire krumpirMiješati ili mlijeko1,5 čajne žličice kaša ili pire krumpirMlijeko
četvrtakMajčino mlijeko ili adaptirano mlijeko2 žličice komplementarne hraneMajčino mlijeko ili adaptirano mlijeko2 žličice komplementarne hraneMajčino mlijeko
petakMajčino mlijeko ili adaptirana mliječna hrana3 žličice komplementarne hraneMajčino mlijeko ili adaptirana mliječna hrana3 žličice komplementarne hraneMajčino mlijeko
subotaMlijeko ili smjesa5 žličica komplementarne hraneMlijeko5 žličica komplementarne hraneMlijeko
nedjeljaMlijeko50 g komplementarne hraneMlijekoPire ili kašaMlijeko

Dopunska hrana i alergije

Prvo dohranjivanje nakon 5 mjeseci kod djece alergičnih roditelja trebalo bi započeti kasnije. Potiče se majke da dulje doje svoje dijete: to smanjuje vjerojatnost neželjene reakcije. Doze preporučene za prvu primjenu su manje. Preporuča se započeti s 1/4 žličice, povećati za najviše 0,5 žličice. dnevno. Pažljivo pratite reakciju: ako se pojave simptomi alergije, morate odmah ukloniti proizvod iz prehrane i neko vrijeme odbijati nova jela.

Trebali biste odabrati hranu za koju je malo vjerojatno da će izazvati alergijske reakcije. Povrće je pogodno za tikvice, cvjetaču. Od voća treba dati prednost kruškama, jabukama, bananama. Kaša je bez glutena.

Da li djetetu dati vodu?

Odgovor na pitanje može li petomjesečna beba piti vodu je pozitivan. Međutim, dojenje vodom tijekom dojenja nije potrebno: dijete prima veliku količinu tekućine iz majčinog mlijeka; bolje je ponuditi dojku nakon obroka. Puno vode sadrži povrće, kuhana kaša.

Djeci koja jedu umjetnu formulu, tekućina se ubrizgava od prvih dana života. Trebali biste piti samo prokuhanu vodu. Tekućina iz slavine neće raditi, čak i ako je filtrirana: filtri često uklanjaju samo dio štetnih tvari.

Uvođenje novog komplementarnog prehrambenog proizvoda

Kad je mali spreman za promjenu jelovnika, novi se proizvodi uvode postupno, jedan po jedan. Shemu dohrane od pet mjeseci treba sastaviti s liječnikom, ovisno o tjelesnoj težini dojenčeta.

Novi proizvodi mogu se uvesti svakih 6-7 dana. Istodobno ih ne biste smjeli brkati s onima koji su već uvedeni. Bolje je davati redom: ujutro novu, neobičnu hranu, navečer - nešto od onoga što je već uvedeno u prehranu. Na početku, kada je udio novog proizvoda premalen, potrebno je dojiti dijete..

Koliko komplementarne hrane treba jesti petomjesečna beba?

Glasnoća je individualna. Treba izračunati po danu: prvog dana doziranje nije veće od 1/2 žličice. po obroku, nakon tjedan dana količina se može povećati na 50 g.

Neke bebe do 5 mjeseci konzumiraju samo majčino mlijeko. Ovo je varijanta norme; nije potrebno prisiljavati dijete da jede bilo što osim mlijeka i adaptiranih mliječnih proizvoda.

Kojom hranom se može hraniti?

Prehrana petomjesečnog djeteta može sadržavati žitarice bez glutena (preporučuje se heljda ili riža). Bolje je uvesti hipoalergeno povrće iz povrća, koje stvara minimalno opterećenje na probavne organe. Tikvice, cvjetača, brokula, krumpir i mrkva dobro djeluju. Od voća, bolje je prvo uvesti zelene jabuke i kruške. Zatim se dodaju banane.

Ponekad se svježi sir može uvesti sa 5 mjeseci. Bolje je kupiti poseban za djecu: mekan je, ima prikladan sadržaj masti. Važno je prvo provjeriti nema li šećera u sastavu. Mliječni proizvodi se ne uvode prvi; najčešće se dodaje u dobi od 7 mjeseci.

Bolje je pitati pedijatra kako hraniti dijete.

Sokovi i voćne kaše

Voće se mora temeljito oprati prije kuhanja. Jabuku je bolje skuhati da omekša: na ovaj način lakše ćete napraviti pire od krumpira. Nužno je ukloniti kožu: dijete će biti teško probaviti. Ako se sokovi dobivaju sokovnikom, bolje je razrijediti ih vodom: previsoka koncentracija za bebu neće biti korisna.

Kada kupujete u trgovini, morate pažljivo proučiti sastav. Šećer se često dodaje voćnim proizvodima. Pakirani sokovi mogu sadržavati umjetne aditive koji im produžuju vijek trajanja.

Jela od povrća. Kako napraviti pire od krumpira kod kuće?

Povrće se može kuhati dok ne omekša u malo vode, a zatim pasirati. Bolje mijesiti vilicom. Sa 5 mjeseci potrebno je temeljitije gnječiti kako bi hrana bila što mekša. Prije kuhanja sastojci se moraju temeljito oprati i očistiti. Za pripremu pire krumpira ne trebate koristiti sol, ne biste trebali dodavati začine..

Djecu također možete hraniti juhom od povrća. Važno je da u njemu nema soli i začina. Za piće je pogodan dekocija od povrća koja je uvedena u jelovnik.

Je li moguće davati kašu. Koje su žitarice prikladne za bebe?

Žitarice bez glutena od 5 mjeseci mogu se uvesti ako je beba premala. Heljda i riža dobro odgovaraju. Važno je skuhati kašu. Za bebe se jelo priprema u vodi, u gotovu kašu već se dodaje mala količina majčinog mlijeka. Artiker može kuhati kašu s mješavinom. Gotovo jelo treba provući kroz sito ili gnječiti vilicom.

Što se ne smije davati bebi u ovoj dobi?

Dječji jelovnik ne smije sadržavati slatku ili slanu hranu. Bolje se suzdržati od uvođenja hrane za koju postoji velika vjerojatnost da će izazvati alergijsku reakciju: agrumi, egzotično voće. Ne biste trebali davati ribu i meso: ovi su proizvodi teže probavljivi i uvelike će preopteretiti probavni sustav. Čokolada, industrijski slatkiši, praktična hrana, hrana s umjetnim dodacima, zabranjena prethodno pržena hrana.

Kako pire krumpir učiniti ukusnim i slatkim?

Nemojte dodavati šećer: rano uvođenje zaslađivača u prehranu povećava rizik od razvoja ovisnosti o šećeru i poremećaja prehrane. Samo voće sadrži fruktozu. Za bebu je ova slatkoća dovoljna. Odbijanje bilo kakve hrane nije povezano s nedostatkom šećera ili soli: djeca možda neće htjeti uzimati hranu zbog činjenice da se ne osjećaju gladno, nisu spremna za komplementarnu hranu, okus zasebnog proizvoda im je neugodan.

Možete dodati par kapi maslinovog ulja u povrće i žitarice. Međutim, ne biste trebali dodavati previše: udio masti u malom dijelu djece može biti prevelik, što će uzrokovati probleme sa stolicom..

Recepti za obroke koji se mogu davati petomjesečnim bebama

Preporučuje se da kod pedijatra pronađete odgovarajuće recepte.

Žitarice prelijte potrebnom količinom vode. Kuhati. Kuhati. Prođite kroz sito. Ako je konzistencija previše viskozna, gotovom jelu možete dodati malo prokuhane vode..

Recepti za pire od povrća

Povrće se temeljito opere i oljušti. Zatim biste ih trebali ponovo prati 1-2 minute, a zatim ih isprati kipućom vodom. Zatim se plodovi umaču u malu količinu prokuhane vode, kuhane dok ne omekšaju. Pire. U pire dodajte malu juhu na kojoj se kuhalo povrće, malu količinu maslinovog ulja.

Voćne kaše

Za voće je najbolje započeti s jabukama. Bolje je podvrgnuti plodove prethodnoj toplinskoj obradi: ne samo da će postati mekši, već će biti i lakše probavljivi. Preporuča se kuhati sjeckane jabuke. Prvo ih morate očistiti i ukloniti jezgru. Kuhano voće se pasira, ohladi, nakon čega se doda malo majčinog mlijeka.

Možete napraviti i pire od banane. Narežite voće na kriške, pire, dodajte malu količinu mlijeka.

Ono što dr. Komarovsky savjetuje?

Doktor Komarovsky E.O. tvrdi da su najbolja opcija za komplementarnu hranu mliječni proizvodi.

Shema Komarovsky

Prvo treba uvesti kefir. Doziranja bi trebala biti mala, počevši od 1/2 žličice. Svježi sir se uvodi uz prehranu. Zatim trebate dodati žitarice, koje je najbolje kuhati u majčinom mlijeku ili umjetnoj smjesi.

Dječja hrana sa 5 mjeseci


Pravilna prehrana najvažnija je sastavnica normalnog djetetovog razvoja. U prvim mjesecima njegovog života majčino mlijeko je dovoljno za bebu. Međutim, vrijeme prolazi, beba odrasta, a majčino mlijeko više mu ne može pružiti sve potrebne tvari. Ako dijete već ima 5 mjeseci, vrijeme je da mu date dohranu.

Dječji jelovnik nakon 5 mjeseci trebao bi se sastojati od hrane koja sadrži mikroelemente: masne kiseline, minerale i vitamine. Ako ne uvedete komplementarnu hranu prije navršenih 6 mjeseci, djetetu će nedostajati mnogo potrebnih tvari, loše prehrambene navike i nedostatak vještina za žvakanje guste hrane.

U dobi od pet mjeseci bebe najbolje reagiraju na novu hranu u prehrani. Moguće su alergijske reakcije, međutim, kada se komplementarna hrana uvede u dobi od 6 mjeseci, pojavit će se puno češće. U dobi od 4 mjeseca dohrana se uvodi djeci s probavnim poremećajima, malom težinom i anemijom zbog nedostatka željeza. U drugim slučajevima trebate se obratiti pedijatru.

Bebini prvi proizvodi

Tijekom prvih mjeseci djetetovo tijelo potpuno ovisi o majčinom mlijeku. U tom bi razdoblju mlada majka trebala biti potpuno zdrava. Prehrana dojilje trebala bi biti cjelovita i obogaćena vitaminima i mineralima. Sa 5 mjeseci preporučuje se uvođenje komplementarne hrane. Bebina prehrana trebala bi sadržavati sljedeće namirnice:

 • pire od povrća. Ovo jelo pogodno je za djecu koja se vrlo brzo udebljaju ili imaju problema sa stolicom;
 • dječje žitarice s puno mikronutrijenata. S takvim jelima morate započeti ako beba ima blagi porast težine, nestabilnu stolicu ili postoji rizik od razvoja anemije. Preporuča se uvođenje žitarica bez glutena kao dopunske hrane - poput heljde, riže, kukuruza. Industrijske žitarice sadrže veću količinu elemenata u tragovima, stoga se preporučuje davanje djetetu;
 • mesni pire. Ovaj je proizvod bogat željezom, koje dijete lako apsorbira. Ako u mješavinu povrća dodate malo pire krumpira, željezo u obje namirnice apsorbirat će se još lakše. Obično se ovaj proizvod uvodi u komplementarnu hranu za 6-mjesečnu djecu, međutim, u nekim je slučajevima meso moguće uvesti u prehranu nakon 5 mjeseci. Dajte prednost zecu i puretini. Da biste donijeli konačnu odluku, obratite se svom pedijatru;
 • voćni pire. Ovaj se proizvod najbolje daje nakon uvođenja povrća i žitarica. Ako se prvo uvede pire od voća, druga hrana kasnije će biti teško probavljiva. Uz to, djeca će jednostavno odbiti žitarice nakon slatkog pire krumpira..


Bolje je sokove od povrća i voća uvesti zadnji, kada beba već prima potrebne mikrohranjive sastojke iz mesa, žitarica, voća i povrća. U sokovima je mnogo manje hranjivih sastojaka, pa se ovaj proizvod može dodavati unosu hrane. Ne preporučuje se davanje bebi soka između obroka. Klinac će se naviknuti na grickalice i slatku hranu. To prijeti karijesom i razvojem pretilosti.

Kako ispravno uvesti komplementarnu hranu

Čim uvedete komplementarnu hranu, prebacite dijete na režim peterostrukog obroka. Dječju hranu morate davati prema sljedećim pravilima:

 • Dajte djetetu industrijsku dječju hranu. Proizvodi sadržani u takvim proizvodima ekološki su, imaju siguran sastav i drobljeni su samo za djecu. Ako djetetu želite dati samo domaću hranu, odaberite samo visokokvalitetne sirovine. Proizvode treba uravnotežiti i usitniti mlinom za meso ili miješalicom;
 • prva dopunska hrana trebala bi biti tekuća. Ako se bebi daje gusta hrana, može biti teško progutati. Ako beba pati od alergija, dohranu treba davati od 5,5 mjeseci, a u prehranu treba uvrštavati samo hipoalergenu hranu. Razmotrite reakciju na alergene i individualne netolerancije;
 • u ranim fazama uvođenja dohrane, ponudite dječju hranu iz žlice prije nanošenja na dojku. Ne hranite dijete na silu - to će izazvati negativni refleks na gustu hranu i bit će puno teže priviknuti dijete na nju. Ako vam se proizvod i dalje ne sviđa, nastavite ga pažljivo nuditi svojoj bebi. Dijete će se s vremenom naviknuti i razvit će ispravne prehrambene navike;
 • dječju prehranu nakon 5 mjeseci treba započeti s jednokomponentnim jelima;
 • u početku hranite ujutro. Kasnije postupno uvodite komplementarnu hranu i neprestano pratite djetetovu reakciju;
 • povećavati količinu hrane postupno. Dajte djetetu pola žlice na početku i povećajte dozu tijekom sljedećih 10 dana. Ako se radi o proizvodima iz jedne kategorije (na primjer, nove žitarice ili nove žitarice), doziranje se može povećati puno brže;
 • ako beba ima akutnu bolest ili razdoblje prije ili neposredno nakon cijepljenja, jako se obeshrabruje uvođenje novih proizvoda. Pričekajte nekoliko dana, a zatim slobodno dodajte novo povrće, žitarice ili voće u bebinu prehranu..

Nemojte naglo mijenjati hranu u komplementarnoj hrani. Postepeno uvodite novo jelo, malo ga razrjeđujući proizvodom koji je bebi već poznat. Na primjer, dajte svojoj bebi pire od krumpira, povećavajući malo volumen svaki dan. Nakon tjedan dana razrijedite krumpir žličicom pirea od kupusa. Nakon još sedam dana dodajte mrkvu. Tako će se dijete postupno navikavati na višekomponentna jela, od kojih će jedan biti povrtni pire od tri sastojka..

Približna prehrana za bebu staru 5 mjeseci

Beba stara 5 mjeseci i dalje bi trebala imati mlijeko u prehrani. Ovaj proizvod ostaje osnovni u dječjoj prehrani. Može se dodavati pireima i smjesama kako bi obrok malo razrijedio i dojenčetu olakšao apsorpciju..

Shvatili smo kako hraniti dijete s 5 mjeseci. Sada predlažemo da se upoznate s približno dnevnom prehranom za bebu. Odmah označavamo da su proizvodi navedeni u jelovniku približni. Možete ih zamijeniti onima koji će se vašoj bebi više svidjeti i neće izazvati negativne reakcije kod djeteta..

Jelovnik je namijenjen djeci koja su već upoznata s prehranom komplementarne hrane.

6:00 - hranjenje bebe majčinim mlijekom;

10:00 - 100-150 grama biljnog pirea, 3 žličice pirea od jabuka;

14:00 - hranjenje djeteta majčinim mlijekom, 5 žlica soka i 2 žličice svježeg sira;

18:00 - hranjenje majčinim mlijekom, 6 žlica soka;

22:00 - dojenje.

Hrana u prehrani može se rotirati. Primjerice, jedan dan hranite bebu smjesom tikvica i pire od banane, a sutradan pire od jabuka i nasjeckane puretine. Ako se dijete hrani na bočicu, predlažemo da se upoznate sa sljedećim izbornikom:

6:00 - 200 grama kefira ili smjese;

10,00 - 150 grama kašica na mlijeku, 3 žličice svježeg sira;

14.00 - 100 grama kefira, 50 grama voćnog pirea;

18:00 - 100 grama povrća, 3 žlice voća;

22:00 - 200 grama kefira ili smjese.

Kako se vaše dijete navikne na dohranu, postupno unosite novu hranu u njegovu prehranu. Kombinirajte žitarice s voćem i mesom, ali postupno uvodite ovaj način hrane. Ako beba pokaže znakove dijateze, odmah je pokažite pedijatru.