Sve o četveromjesečnoj bebi: značajke hepatitisa B, režim, san, visina i težina

Dojenče sa 4 mjeseca brzo raste i razvija se. Mnogu djecu u ovoj dobi zanima hrana, a majke rado uvode prve dopunske namirnice. No, Svjetska zdravstvena organizacija ne preporučuje davanje hrane za bebe do šest mjeseci. Stoga majke moraju pažljivo proučiti pitanje uvođenja prve dopunske hrane, svakodnevnicu četveromjesečne bebe, upoznati se s različitim mišljenjima i razviti vlastiti stav.

Značajke dojenja s četiri mjeseca

Za četveromjesečnu bebu majčino mlijeko je i dalje jedini (u slučaju punog hepatitisa B) izvor hranjivih sastojaka, vitamina i minerala.

Hranjenje djeteta sa 4 mjeseca uvelike se razlikuje od hranjenja novorođenčeta. U ovoj dobi dijete postaje veće i jače, aktivno raste i razvija se. Stoga mu treba više mlijeka nego prvih dana nakon rođenja. Bebin dnevni režim se mijenja, trajanje noćnog odmora se povećava, a dnevni san postaje kraći.

Dojilja primjećuje da su joj se dojke jako promijenile 4 mjeseca nakon poroda. Mliječne žlijezde prilagođavaju se djetetovim potrebama. U djeteta koje doji, količina popijenog mlijeka raste s godinama, a pauze između nastavka se produljuju. Ali, kao i prije, beba može imati razdoblja kad visi na prsima, postaje raspoloženija ili lošije spava..

Što se događa s dojkama

Stanje mliječnih žlijezda dojilje u potpunosti ovisi o pristupu dojenju. Ponekad majke kažu da im se 4 mjeseca nakon poroda opskrba mlijekom smanjila i zato su morale uvesti prvu dopunsku hranu.

Najčešće je nedostatak mlijeka subjektivna senzacija. U dobi od četiri mjeseca majka ima zrelu laktaciju. Mlijeka ima upravo onoliko koliko je potrebno djetetu, ali istodobno nestaju vrućine, osjećaj sitosti, bol. Hranjenje postaje ugodno, grudi mekane.

Ako majka rjeđe daje dojku i zamjenjuje GW uobičajenom hranom, tada se djetetova potreba za mlijekom smanjuje. Dojka brzo reagira na to i počinje proizvoditi manje. Stoga rano uvođenje komplementarne hrane, potpuna zamjena jedne ili više primjena uobičajenom hranom ponekad dovodi do kraja hepatitisa B.

Nina Zaichenko, poznata video blogerica, certificirana savjetnica GV-a, kaže: „Dopunsko hranjenje ne zamjenjuje dojenje. Muhe odvojeno, kotleti odvojeno. Ta su dva stanja paralelna i moraju koegzistirati. Ako dojenje zamijenite dohranom, tada će dojenje biti sve manje. Ako je cilj smanjiti GW, onda je ovo izvrsna opcija. Ali ako majka želi hraniti što je duže moguće, tada prva dopunska hrana ne bi trebala zamijeniti potpuno dojenje. To bi trebao postati dodatak GW-u ".

4 mjeseca nakon poroda, mliječne žlijezde i dalje proizvode mlijeko u tolikoj količini da udovolji djetetovim željama. Stoga nemojte misliti da će dojenje završiti u bliskoj budućnosti. Majka četveromjesečne bebe ima zrelu laktaciju. Hranjenjem na zahtjev beba regulira proizvodnju mlijeka. Uz pravilnu organizaciju BV, majka će se hraniti koliko god želi. Ako želite, GW možete smanjiti već za 4 mjeseca ili zadržati do 2-3 godine.

Prehrana dojilje

Prehrana dojilje s 4 mjeseca trebala bi ostati različita. Mnoge žene slijede strogu prehranu do 4-5 mjeseci. Time se uskraćuju vitaminima i mineralima koji su tijelu toliko potrebni tijekom dojenja. Mora se shvatiti da su korisne tvari još uvijek prisutne u majčinom mlijeku. Na primjer, ako kalcij ne ulazi u majčino tijelo s hranom, tada će se za proizvodnju majčinog mlijeka uzimati iz zuba, kostiju i kose. Držeći se stroge dijete, mama uvelike kvari njezino zdravlje.

Na kraju četvrtog mjeseca beba treba više vitamina i hranjivih sastojaka nego novorođena beba. Stoga, sa 4 mjeseca dojilja mora imati raznovrsnu, uravnoteženu i hranjivu prehranu. Možete i trebate jesti povrće, voće, proteinsku hranu, složene ugljikohidrate i zdrave masti. Važno je da proizvodi budu kvalitetni i bez nitrata i pesticida.

Koliko beba treba jesti

Dijete sa 4 mjeseca jede više od djeteta mjesečno. Dijete raste, a istovremeno mu se povećavaju potrebe za hranom. Kada se hrani na zahtjev, dojenče regulira količinu mlijeka koje pije. U jednoj aplikaciji može sisati 10-50 ml ili popiti 200 ml. Ako je mrvica malo sisala, uskoro će se ponovno poljubiti. Kad je beba sisala punu porciju, možda neće tražiti dojku 3-4 sata.

Za jedno hranjenje dijete od četiri mjeseca treba pojesti od 180 do 210 ml.

Ako bebu hranite na zahtjev, bit će teško izračunati količinu mlijeka koju pijete. Kontrolno vaganje više nije indikativno. Mama na GW ne treba se zamarati brojevima. Postoje pouzdani pokazatelji da beba jede ili ne jede dovoljno.

Trebam li dodatnu hranu i vodu

Do 50% žena sumnja treba li roditi dijete u dobi od 4 mjeseca ili ne. Za mnoge pitanje vode ostaje otvoreno. Kada je dob u kojoj beba treba dodatno piće?

Postoje različita mišljenja o tome kada početi dojiti dijete. Čak i pedijatri imaju drugačiju perspektivu o vremenu uvođenja prve dopunske hrane. Liječnici sovjetske škole savjetuju uvođenje redovitih obroka već od 4 mjeseca. Suvremeni pedijatri vjeruju da je to rano i da trebate pričekati do 6 mjeseci. Bake i drugi dobronamjernici inzistiraju na davanju dohrane gotovo od mjesec dana, jer su upravo to učinili i odgojili više od jedne generacije djece.

Savjetnici za HB i moderni liječnici slažu se da se komplementarna hrana uvodi nakon 6 mjeseci i da bi beba trebala pokazati znakove spremnosti za novi jelovnik. Ne treba davati vodu. Uvodi se nakon šest mjeseci s prvom komplementarnom hranom..

"Dodatni dodatak do 6 mjeseci potreban je samo u slučaju patološkog gubitka tekućine", kaže pedijatar Komarovsky.

Karakteristike stolice

Dojena beba trebala bi kakati barem jednom tjedno. Ako je stolica rijetka, a tijekom stolice dijete pati i jako se napreže, onda možemo govoriti o zatvoru. Beba koja jede samo majčino mlijeko ima kašastu i neoblikovanu stolicu.

Četveromjesečna beba na GV može se kakati nekoliko puta dnevno, što je također varijanta norme. Majku treba upozoriti na vrlo česte radnje crijeva s labavom stolicom, kao i na nemirno ponašanje djeteta uzrokovano bolovima u trbuhu.

Visina i težina djeteta sa 4 mjeseca

Lokalni pedijatar vadi bebu mjesečno i mjeri visinu. Liječnik prati kako dijete vrbuje. Obično dječaci sa 4 mjeseca teže malo više od djevojčica. No, mnogo toga ovisi o genetici, pristupu prehrani i drugim karakteristikama..

Prerano rođena djeca mogu imati manje od vršnjaka. Bebe s bolestima također dobivaju manje. Kada se hrani na zahtjev, dijete dobro dodaje, a s režimom hranjenja možda neće završiti jesti, pa čak i prejesti se.

Prosječna visina djeteta u 4. mjesecu iznosi od 59 do 68 cm. Četveromjesečna beba trebala bi težiti od 5500 do 8600 grama. Takve preporuke daje WHO, ali u životu su sva djeca različita i dopuštena su mala odstupanja u jednom ili drugom smjeru.

Način uzorka

Dnevna rutina djeteta sa 4 mjeseca u potpunosti ovisi o njegovim roditeljima. Obično se do te dobi bebe prilagode obiteljskom načinu života. Ako su roditelji "sove" i kasno ustaju, tada i beba stječe istu naviku. Ali postoje iznimke od svakog pravila.

Dnevna rutina djeteta starog četiri mjeseca uključuje dugu noć odmora i nekoliko drijemanja. Noću se dijete barem jednom nanosi na dojku. Česte vezanosti i loš san javljaju se tijekom bolesti, zubića ili crijevnih kolika. Dječji san noću traje 8-9 sati. Danju beba spava 2 do 4 puta, ukupno do 5 sati.

Približna dnevna rutina:

 • 8:00 buđenje i dojenje;
 • 9:00 hoda;
 • 10:00 spavanje;
 • 11:00 hranjenje;
 • 12:00 domaće utakmice;
 • 13:00 spavanje;
 • 14:00 hranjenje;
 • 15:00 šetnja i spavanje na svježem zraku;
 • 17:00 hranjenje;
 • 18:00 domaća zadaća, masaža;
 • 20:00 hranjenje;
 • 21:00 vodeni postupci;
 • 22:00 hranjenje i uspavljivanje.

Ako tijekom dana majka sama regulira približnu dnevnu rutinu, tada noću za to obično nema snage. Stoga, noću, beba sama postavlja učestalost i trajanje hranjenja. Ako je dijete zdravo, ali se često budi, trebate obratiti pažnju na okolne uvjete - temperaturu zraka, vlažnost, suhoću pelene, materijal i unutarnje šavove pidžame ili druge točke.

O petom, šestom i ostalim mjesecima pročitajte u detaljnom kalendaru razvoja djeteta.

Koliko jede novorođenče po hranjenju: stol

Količina majčinog mlijeka ili adaptiranog mlijeka koje dijete jede u jednom hranjenju pokazatelj je po kojem možete utvrditi jede li dijete dovoljno i ima li dobar apetit. Stoga je važno da majke znaju općeprihvaćene norme, da se vode njima, ali istodobno uzimajući u obzir osobine svog djeteta.

Razvoj djeteta, njegova tjelesna i emocionalna udobnost ovise o pravilnom i cjelovitom hranjenju. Kad se dijete tek rodilo, mama je teško odrediti koliko bi trebala jesti da bi bila sita. Nije lako to prepoznati po plaču djeteta: gladno je, razdraženo ili ga trbuh boli. U ovom slučaju pomažu približne norme za jedno hranjenje koje su razvili pedijatri. Na temelju njih majke s vremenom razvijaju vlastiti raspored i količinu hranjenja koja najbolje odgovaraju njihovoj bebi..

Koliko beba pojede u prvih deset dana

U prvim danima života bebin je želudac vrlo malen. Ne treba se brinuti da beba neće dobiti dovoljno mlijeka i da će biti gladna. Nakon poroda, majčino tijelo stvara hranjivu kolostrum - sadrži mnogo korisnih tvari. Kolostrum pomaže u formiranju djetetovog imuniteta, sposobnosti da se odupre bolestima. Čak je i mala količina kolostruma dovoljna da dijete ostane zadovoljno..

Koliko jede novorođena beba, tablica:

Dan nakon rođenjaKoličina mlijeka po hranjenju, ml
1deset
220
3trideset
440
pet50
660
770
osam80
devet90
deset100

U ranim danima važno je da majke održavaju unutarnju smirenost, da se ne brinu: stres i tjeskoba utječu na laktaciju i kvalitetu majčinog mlijeka.

Norme za količinu mlijeka za jedno hranjenje dojenjem

Ako se ranije preporučalo hraniti bebe svaka 3 sata, sada pedijatri sve više govore o hranjenju na zahtjev. Važno je usredotočiti se na svoje dijete, njegovo zdravlje, tjelesno stanje, temperament. Kad mama ima puno mlijeka, ono je masno - beba može jesti brzo i dugo. Ako je mlijeko nemasno, nema ga puno, dijete će dugo biti uz dojke i često će tražiti da jede. Razvijene su opće norme jednog volumena mlijeka za dojenu bebu.

Tablica koliko novorođenče treba jesti na HB:

Doba bebeStopa mlijeka po hranjenju, ml
3-4 dana20-60 (prikaz, stručni)
1 Tjedan50-80
2 tjedna60-90 (prikaz, stručni)
1 mjesec100-110
2 mjeseca120-150
3 mjeseca150-180 (prikaz, stručni)
4 mjeseca180-210 (prikaz, stručni)
5-6 mjeseci210-240 (prikaz, stručni)
7-12 mjeseci210-240 (prikaz, stručni)

Norma smjese za jedno hranjenje za bebe na umjetnom hranjenju

Da biste izračunali količinu adaptiranog mlijeka koje trebate davati bebi po hranjenju, važno je znati djetetovu težinu. Prvo se izračunava dnevna norma mješavine mlijeka ovisno o dobi.

Umjetno hranjenje: koliko dijete treba jesti, tablica po mjesecu:

Doba bebeDnevna stopa mliječne formule (od tjelesne težine)
10 dana - 1,5 mjeseca1/5
1,5-4 mjeseca1/6
4-6 mjeseci1/7
6-8 mjeseci1/8
8 mjeseci - 1 godina1/9

Tada se rezultirajući dnevni volumen podijeli na dijelove, ovisno o broju hranjenja dnevno..

Koliko dati smjesu novorođenčetu, tablica:

Dob (mjeseci)Količina smjese po hranjenju, mlBroj hranjenja
Do mjesec dana80-100 (prikaz, stručni)8-7
Od 1 do 2 mjeseca110-140 (prikaz, stručni)7-6 (prikaz, stručni)
Od 2 do 4 mjeseca140-160 (prikaz, stručni)6
4 do 6 mjeseci160-180 (prikaz, stručni)6-5
6 do 9 mjeseci180-200pet
Od 9 do 12 mjeseci200-240 (prikaz, stručni)5-4

Kako znati ima li vaša beba dovoljno hrane

Klinac može jesti više ili manje općih normi. Važno je obratiti pažnju na njegovo zdravlje i stanje kako biste bili sigurni da sve radite kako treba. Znakovi po kojima možete shvatiti da dijete ima dovoljno hrane:

 • beba je mirna (može biti hirovita i plakati ne zbog gladi, već zbog kolika u trbuhu);
 • djetetov san je zdrav i dug;
 • beba se redovito mokri (od 12 puta dnevno) i kaka;
 • pri mjesečnom posjetu pedijatru liječnik primjećuje dovoljan porast kilograma.

Svako je dijete različito, može preskočiti neko hranjenje zbog privremene slabosti ili lošeg raspoloženja. A drugi put, nakon aktivnih igara, možda, naprotiv, pojedite više nego inače. Budite oprezni i s vremenom ćete shvatiti koja je norma ispravna za vaše dijete..

Razumna briga i uravnotežen pristup: koliko beba treba jesti u 4 mjeseca

Razgovarajmo o tome koliko dijete treba jesti u 4 mjeseca, postoje li univerzalne norme unosa hrane, ovisno o dobi, i kako ne naštetiti bebi nepravilnom prehranom.

Prehrana i norme hranjenja dojenčeta briga su njegovih roditelja, prehrana male osobe faktor je o kojem ovise njegov rast, razvoj i stupanj adaptacije na svijet oko njega.

I prejedanje i pothranjenost jednako su negativni čimbenici za dijete u dojenačkoj dobi. Nije iznenađujuće što mnogi roditelji pomno paze na zdravu i uravnoteženu prehranu svoje djece..

 1. Kako odrediti pravu količinu hrane za dojenče?
 2. Koliko treba i koliko grama dijete pojede u 4 mjeseca
 3. Znanstveno utemeljena prehrana
 4. Kako prepoznati je li vaša beba sita?
 5. Pravila dopunskog hranjenja sa 4 mjeseca
 6. Zaključak

Kako odrediti pravu količinu hrane za dojenče?

Sve je na svijetu relativno, a količina prehrane djeteta u dojenačkoj dobi određena je prosječnim pokazateljima dječje norme.

Bugarska škola za pedijatriju, koja je jedna od prvih povećala pozornost na prehranu novorođenčadi i djece mlađe od 1 godine, provela je niz studija. Na njihovoj su osnovi postojale norme koliko dijete treba dobiti hrane u određenoj dobi. Koliko je dijete trebalo pojesti u 4 mjeseca, izračunato je iz prosjeka.

Domaća pedijatrijska škola napustila je točne brojeve koje bi beba trebala slijediti sa stajališta znanosti i počela se voditi konceptom relativne norme. Uzima u obzir čimbenike vanjskog i unutarnjeg utjecaja, pojedinačne komponente svake bebe.

Koliko dijete pojede sa 4 mjeseca, počeli su utvrđivati ​​ne prosječnu brojku, već njegovo zdravlje, težinu, stupanj tjelesnog razvoja, pa čak i prisutnost, odsutnost i sastav majčinog mlijeka kod majke.

I pokazalo se da je to bio najpametniji i najopravdaniji korak koji se mogao poduzeti..

Koliko treba i koliko grama dijete pojede u 4 mjeseca

Približna (pažnja, približna) stopa unosa hrane djetetom u dobi od 4 mjeseca iznosi 800 g majčinog mlijeka ili prehrambene formule dnevno. Ali jedno dijete rođeno je s težinom od 4 kg ili više, a drugo je bilo prerano, s minimalnom težinom - to se mora uzeti u obzir.

Važnu ulogu u odlučivanju o količini hrane u svakodnevnoj prehrani igra vrsta hranjenja (prirodno ili umjetno). Prehrambena formula sadrži unaprijed određenu količinu proteina, masti i ugljikohidrata na 100 g suhe hrane. Kvaliteta majčinog mlijeka ovisi o tjelesnom stanju žene i onome što je jela tijekom dana.

Dijete s dobrim tjelesnim razvojem, rođeno na vrijeme, ima veću stopu rasta i potrebu za hranjivim tvarima od slabe. Mnogo ovisi o sezoni, potrebi reguliranja ravnoteže topline i vode, prisutnosti ili odsutnosti urođenih ili sezonskih bolesti.

Kad je dijete bolesno, manje jede ili čak u potpunosti odbija hranu. Kod prehlade s lezijama sluznice i soplima puno je teže sisati majčinu dojku ili bradavicu.

Iskusni pedijatri, koji su promatrali više od stotinu djece, vjeruju da beba tijekom dojenja sama regulira količinu potrebne hrane. Za umjetnog muškarca približna je norma uobičajena brojka od 800 g.

Jedino što se sa sigurnošću naziva jest koliko puta dijete jede u 4 mjeseca, jer njegov probavni sustav, koji je u fazi pojačane formacije, hranu mora dobivati ​​svaka 4 sata. 24 sata - 6 obroka dnevno. Pitat će u 7. - nema ništa loše u tome, hranite bebu.

Znanstveno utemeljena prehrana

Dojenje, prema znanstvenicima, omogućuje bebi da odluči o količini hrane koja mu je potrebna. Umjetno hranjenje može se znanstveno izračunati:

 1. Izračun količine mlijeka ili smjese u odnosu na težinu. Od 2 do 4 mjeseca - ovo je težina podijeljena sa 6. 4200 (na primjer), podijeljeno sa 6 je 700 g hrane potrebne za dojenče.
 2. Koliko adaptiranog mlijeka dijete pojede u 4 mjeseca, određuje se dijeljenjem težine s visinom, nakon čega se rezultat mora pomnožiti sa 7.
 3. Još složeniji sustav, u kojem 1 litra mlijeka konvencionalno iznosi 700 kcal. Za 1 kg djetetove težine potrebno je 125 kcal.
 4. Kao aksiom, brojka je 800 ml nakon 4 mjeseca, plus 50 ml, svakog sljedećeg mjeseca.

Ne postoji neslaganje oko pitanja koliko bi puta dijete trebalo jesti, ali problem je - koliko dugo djeca jedu sa 4 mjeseca - prilično kontroverzna tema. Dijete, razvijeno i zdravo, siše majčinu dojku do potpunog zasićenja.

S umjetnim hranjenjem, morate pokušati tako da je jeo propisanu stopu. Kako ste to izračunali tamo, dovoljno za njega ili ne, zasebno je pitanje. Nemojte se prilagođavati, ali ne dajte spavati za vrijeme obroka. Sve bi trebalo imati razumnu, zlatnu sredinu.

Kako prepoznati je li vaša beba sita?

Roditeljska briga i naklonost, poštovanje prema bebi ne mogu se ograničiti na jednostavno pamćenje brojeva, koliko dijete treba jesti u 4 mjeseca i njihovo kategorično uvođenje u svakodnevnu praksu.

Glavni kriterij za količinu konzumirane hrane trebala bi biti dobrobit i raspoloženje djeteta. Majka koja voli može sama odrediti je li dijete sito ako pažljivo prati njegovo ponašanje..

Izvrsni pokazatelji u tom pogledu su:

 • dobro raspoloženje;
 • čvrst, miran san;
 • nedostatak bezrazložnih negativnih emocija (često plakanje);
 • jednolično i zdravo debljanje;
 • 12-15 mokrenja dnevno;
 • propisani broj stolica, normalna konzistencija stolice.

Da bi se shvatilo je li beba spremna za uvođenje komplementarne hrane, nije dovoljno usredotočiti se samo na njegovu dob: potrebno je utvrditi je li se djetetova težina udvostručila od težine s kojom je rođeno, nema li odbojni jezični refleks, može li držati predmete u šaci, zasićeno je je li uobičajena hrana i jesu li roditelji zainteresirani za sadržaj tanjura.

4 mjeseca - dob kad dijete možete postupno početi hraniti.

Ne treba zaboraviti da se uvođenjem dohrane količina mlijeka može malo promijeniti. U principu, hranjenje nakon četiri mjeseca ne razlikuje se puno od hranjenja nakon dva mjeseca. Je li to samo količina mlijeka koju dijete pojede.

Pravila dopunskog hranjenja sa 4 mjeseca

 1. Postupno navikavanje u prirodnim sokovima od povrća i voća.
 2. Količina prve dopunske hrane je četvrtina žličice pirea od jabuka ili tikvice. Sljedeći dan - malo više, pa - još više, i tako donesite 5 žličica komplementarne hrane do kraja mjeseca.
 3. Nakon upoznavanja novog proizvoda, obavezno pratite reakciju djetetova tijela.
 4. Dajte dohranu prije glavnog hranjenja.
 5. Do kraja četvrtog mjeseca potrebno je dijete upoznati s novom obaveznom hranom: mrkvom, ciklom, žumanjkom, nemasnim svježim sirom.
 6. Izdržite dvodnevno razdoblje između predstavljanja svakog novog proizvoda.

Zaključak

Nedostatak potrebne njege može negativno utjecati na stvaranje malog organizma, ali pretjerana briga ponekad može i naštetiti. Razuman, priseban pristup svim normama i malo odstupanje od njih, ako je potrebno, vrlo je zlatna sredina.

Ako vam se svidio i pomogao naš članak, podijelite ga na društvenim mrežama ili komentirajte njegov sadržaj.

Preporuke pedijatra o tome koliko beba treba jesti u dobi od 4 mjeseca

U pravilnom razvoju novorođene bebe, najvažniju ulogu u prvim mjesecima života ima njegova prehrana. Sve su majke prosvijećene o normama debljanja po mjesecima. Snažno odstupanje od ovih izračunatih normi u jednom ili drugom smjeru jednako nije korisno i negativno utječe na rad organa.

Norma količine hrane za bebu u 4 mjeseca

Nakon rođenja, bebin je želudac još uvijek vrlo malen i nije u potpunosti oblikovan, pa je zato, da bi ga dobilo dovoljno, ponekad i 20 ml dovoljno za bebu. mamino mlijeko ili adaptirano mlijeko. Ali u to vrijeme beba može jesti više od deset puta dnevno. Postoje različite formule pomoću kojih možete izračunati normalnu količinu hrane za dijete u prvim tjednima života, ovisno o njegovoj težini. Ovaj je pokazatelj u prosjeku 350-400 ml., Potrebno je podijeliti primljeni volumen brojem hranjenja.

Kako se djetetovo tijelo razvija, a volumen želuca povećava, smanjuje se broj hranjenja, a količina dnevno konzumirane hrane trebala bi se povećavati. S četiri mjeseca beba bi trebala pojesti oko 1/6 ili 1/7 tjelesne težine. Odnosno, ako teži oko 6 kilograma, trebat će mu litra smjese. Ali najčešće bebe koštaju 800-900 grama. Ova količina mlijeka mora se podijeliti sa 5-6 puta, a obično djeca ove dobi mogu bez problema izdržati dugu pauzu tijekom noćnog hranjenja.

Najlakše je razumjeti koliko dijete pojede ako je potpuno umjetno hranjeno. Koliko beba jede odjednom, hraneći se majčinim mlijekom, može se točno odrediti samo kontrolnim vaganjem prije i nakon davanja dojke. No, postoje i drugi pokazatelji koji mogu ukazivati ​​na to da beba jede bilo kojom vrstom hranjenja, oni uključuju:

 • Beba sa četiri mjeseca daje se odjednom oko 130-140 mililitara smjese. Ako mu je ova količina hrane dovoljna, tada u boci ostane oko 10 ml;
 • Tijekom dojenja mlijeko koje ostaje u dojkama ukazuje na sitost djeteta;
 • Dobro hranjeno dijete s 4 mjeseca tijekom tri do četiri sata tijekom razdoblja buđenja može hodati bez hirova, igrati se i samo mirno ležati, ne pokazujući zabrinutost;
 • Adekvatna hrana pokazuje se redovitim pražnjenjem crijeva i normalnom količinom mokrenja..

Glavni pokazatelj dobro organizirane prehrane djece u četiri mjeseca je njihova aktivnost, pojava potrebnih vještina i prirodno dobivanje na težini.

Značajke prehrane djeteta u četiri mjeseca

Mnogi roditelji vjeruju da u dobi od četiri mjeseca dijete već treba dodatnu dohranu. O ovom rezultatu možete čuti različita mišljenja pedijatara. No većina ih je sklona vjerovati da se u ovoj dobi umjetnim adaptiranim mlijekom i majčinim mlijekom mogu zadovoljiti sve prehrambene potrebe djeteta. Dopunske namirnice savjetujemo uvesti malo kasnije. Dojenje je bliže 6 mjeseci, umjetnim osobama bliže 5 mjeseci.

Postoje mlade majke koje su sve ruke za dojenje, ali njihove su mliječne žlijezde male i razmišljaju o kupnji pumpe za dojke. U ovom ćete članku naučiti koju je pumpu za dojke najbolje uzimati i kako je koristiti. Iako liječnici savjetuju da ne daju mlijeko cijelo vrijeme, jer intenzivna stimulacija dojke može pokrenuti mastitis..

Predlaže se diverzifikacija prehrane četveromjesečne bebe kada ima problema s probavom ili je teško pronaći odgovarajuću smjesu. Pedijatar bi trebao reći majci o pravilima za uvođenje komplementarne hrane u ovom slučaju. S četiri mjeseca dijete se može početi postupno navikavati na voćne i povrtne kašice i sokove. Najbolje je započeti davanjem domaćeg pirea od zelene jabuke. Razvijeno je nekoliko pravila prema kojima će majka pomoći djetetovom probavnom sustavu da se brzo prilagodi neobičnom proizvodu za njega:

 • Prvog dana daju se komplementarne namirnice u obliku ribane jabuke u količini od četvrtine žličice. Sljedeći dan, malo više i tako postupno povećavajte volumen, dovodeći ga do otprilike 5 žlica voćnog pirea dnevno do kraja mjeseca;
 • Kada dajete novi proizvod, obavezno pratite reakciju djetetova tijela. Osip bi trebao upozoriti. Voćni pire također mijenja prirodu stolice, ali to nije tako zastrašujuće, posebno za onu djecu koja često ne mogu isprazniti crijeva;
 • Dohranu je najbolje u početku davati prije glavnog hranjenja. Budući da nakon uobičajene hrane, dijete može odbiti novu vrstu hrane;
 • Do kraja četvrtog mjeseca možete postupno davati sok od mrkve, cikle, male količine žumanjka i domaćeg svježeg sira. Ali ne možete dati dva nova proizvoda u jednom danu. Razmak između uvođenja nove vrste hrane trebao bi biti najmanje dva dana;
 • Između hranjenja, bebi treba malo vode, to ne treba zaboraviti.

S četiri mjeseca beba više nije ona beba koju ste donijeli iz bolnice. Klinac prepozna svoje najmilije, dobro se nasmiješi, okrene se. Cjelovita i pravilna prehrana pomaže mu da konsolidira sve svoje vještine i shvati nove..

Video o prehrani za četveromjesečnu bebu

Video o značajkama hranjenja bebe od 4 do 12 mjeseci, recepti, posljedice nepravilnog hranjenja.


Video o pogreškama uvođenja komplementarne hrane za bebe.

Koliko dijete treba jesti, spavati i ostati budno sa 4 mjeseca

U 4. mjesecu života djeca obično brzo rastu, razvijaju se fizički i psihološki, stječu nove vještine, sposobnosti i sposobnosti. U tom razdoblju roditelje brinu pitanja: koliko dijete treba jesti u 4 mjeseca, koje se trajanje sna i budnosti smatra normalnim, hoće li doći do oštrih promjena u težini i visini djeteta.

4-mjesečni obrok

Koliko dijete treba jesti u 4 mjeseca, ovisi o težini male osobe. U prosjeku, količina konzumirane hrane ne prelazi 1000 g dnevno, pod uvjetom da hranite 5-7 puta, 150-200 g odjednom.

Razumjeti koliko dijete treba jesti u 4 mjeseca lakše je s umjetnim hranjenjem, kada je količinu formule lako regulirati i izračunati. Jedini način na koji možete saznati koliko je dijete jelo tijekom dojenja jest kontrolno mjerenje težine prije i nakon jela..

Moguće je shvatiti da novorođenče jede brojne neizravne znakove:

 • beba sama odbija dojiti, a nakon hranjenja adaptiranim mlijekom, 10–20 ml smjese ostaje u bočici;
 • nakon hranjenja zdrava beba ne djeluje 3-4 sata, spava ili se mirno igra;
 • mokrenje i pražnjenje crijeva javljaju se redovito.

Uz dovoljnu prehranu, i ostali parametri novorođenčeta trebali bi se proporcionalno mijenjati: visina, volumen prsa i opseg glave. Normalni pokazatelji za četveromjesečnu djecu prikazani su u tablici.

DječaciDjevojke
Težina, kg5,5 do 7,6od 5,4 do 7,0
Visina, cmod 58,7 do 64,5od 58,4 do 64,0
Opseg prsa, cmod 40,2 do 43,6od 39,1 do 42,2
Opseg glave, cmod 38,6 do 44,6od 38,9 do 43,0

Dob od 4 mjeseca prerano je za uvođenje komplementarne hrane u prehranu novorođenčeta, posebno ako je dijete dojeno. Međutim, u to se vrijeme režim hranjenja već uspostavlja, što se događa prije dnevnog i noćnog spavanja, kao i nakon buđenja..

Težina bebe

U prvoj godini života novorođenčeta, debljanje je glavni pokazatelj zdravlja i normalnog skladnog razvoja. Na pitanje koliko dijete treba dobiti u 4 mjeseca, pedijatri se slažu: najmanje 20-25 g dnevno. Mjesec dana ukupni prirast kilograma u zdravog novorođenčeta iznosit će 0,6-0,7 kg.

Govoreći o tome koliko dijete treba dodati nakon 4 mjeseca, smatra se norma plus 120-150 g tjedno za dječake i 115-130 g za djevojčice.

Roditelji moraju znati koliko bi dijete trebalo napisati nakon 4 mjeseca kako bi na vrijeme prepoznali moguća odstupanja i pratili prve alarmantne manifestacije. Dakle, do šest mjeseci je normalno da djeca mokriju 350-450 ml dnevno do 25 puta dnevno (po 25 ml odjednom). Ako beba mokri više ili rjeđe, to je signal hipotermije ili poremećaja u radu živčanog sustava..

Koliko beba treba kakati u 4 mjeseca, obično ovisi o broju obroka. Ako beba dobiva hranu 5 do 7 puta dnevno, tada se ista količina stolice smatra optimalnom. Međutim, ovaj je postupak individualan i za određeno novorođenče stolica 1 put u 2 dana također je varijanta norme..

Dječji san star 4 mjeseca

Pedijatri ne daju točan odgovor koliko bi djeca trebala spavati u 4 mjeseca, ali 14-15 sati sna smatra se normom. Ovo vrijeme pada noću, a danju 2-3 razdoblja spavanja.

Govoreći o tome koliko dijete treba spavati u 4-5 mjeseci, uzima se u obzir trajanje različitih faza sna i budnosti. Dakle, noću bebi treba 10 sati dubokog, čvrstog sna da bi se oporavila, a danju - 3-5 sati drijemanja nakon hranjenja ili u šetnji. Dakle, odgovor na pitanje koliko dugo dijete treba biti budno sa 4 mjeseca je jednostavan: preostalih 8-9 sati.

Postoji nekoliko načina za prilagodbu bebinog režima:

 • uvesti rituale prije spavanja (hranjenje, kupanje, uspavanka ili bajka);
 • ležati u isto vrijeme (po mogućnosti od 19 do 21 sat);
 • u krevetiću u kojem dijete spava ne ostavljajte igračke koje odvlače pažnju i prilagođavaju se igri;
 • prozračite vrtić, održavajte vlažnost zraka na 60-70%.

Roditelji bi trebali donijeti odluku, sa 4 mjeseca za dijete, koliko treba spavati tijekom dana, s obzirom na to da se sate budnosti najbolje troši na laganu masažu, gimnastiku, zračne kupke i igre.

Razvoj u 4 mjeseca

U dobi od 4 mjeseca zdravo novorođenče steklo je nekoliko vještina koje ukazuju na normalan razvoj, kako fizički tako i mentalni. U ovoj dobi mali čovjek obično zna kako:

 1. Podignite i držite glavu dok ležite potrbuške. U ležećem položaju može pregledati noge ili suprotne predmete.
 2. Prevrnite se od trbuha prema leđima. Ova vještina možda još nije dobro utvrđena, ali novorođenče pokušava promijeniti položaj svog tijela..
 3. Okrenite glavu u smjeru predmeta ili pojave koja ga zanima (slijedite igračku, promatrajte što roditelji rade).
 4. Pazi na ruke. Pokreti mu postaju svrhoviti i koordinirani, dlanovi nisu stisnuti u šake, lakti su ispravljeni. Može hvatati i držati lagane predmete stišćući prstima.

Klinac nastoji upoznati svijet oko sebe:

 • reagira na zvukove i buku, sluša, percipira glazbu;
 • teži komunikaciji: stvara vlastite zvukove i pokušava imitirati nepoznate ljude;
 • razlikuje mirise;
 • kuša sve predmete;
 • smije se dok se s njim igra ili razgovara;
 • privlači pažnju odraslih "udicanjem".

Izgled djece u ovoj dobi također se mijenja:

 1. Tanku kosu, s kojom je dijete rođeno, zamjenjuje nova, jača i gušća, njihova se boja često mijenja.
 2. Boja očiju se mijenja: svijetle mogu postati smeđe i obrnuto. Dominantni geni jednog od roditelja su kritični.
 3. "Proljeće" - mjesto na stražnjoj strani glave, gdje se kosti lubanje još nisu stopile, dok je otvorena, ali se smanjuje u veličini.

Sve dane kvantitativne i kvalitativne promjene samo su prosječni pokazatelji u normi. Ako za neke od njih beba zaostaje, ne zna nešto učiniti, roditelji ne bi trebali paničariti prije vremena - svaka je osoba individualna. Međutim, u slučajevima kada postoje ozbiljni razlozi za zabrinutost, trebali biste odmah obavijestiti svog pedijatra o alarmantnim simptomima..

Koliko dijete treba jesti sa 4 mjeseca

Prehrana djeteta svake dobi ima svoje pokazatelje. Prosječna prehrambena norma ne ovisi o pokazateljima pri rođenju i načinu hranjenja djeteta. Koliko dijete treba jesti sa 4 mjeseca, lako je saznati.
Prema istraživanju stručnjaka, postoje sljedeće metode za izračunavanje potrebne količine mlijeka ili smjese.
A.N. Škarin je izračunao da bi dijete od 4 mjeseca života trebalo dobiti najmanje 800 ml mlijeka, do šest mjeseci svakog narednog mjeseca, toj se količini doda 50 ml mlijeka.
Metoda Geibener i Czerny temelji se na činjenici da se dnevna količina mlijeka određuje prema težini djeteta. U razdoblju od dva do četiri mjeseca potrebna količina mlijeka iznosi šestinu djetetove težine..
Teorija M. S. Maslova temelji se na omjeru količine mlijeka i kilokalorija. Dakle, u 1 litri mlijeka ima 700 kilokalorija. Dijete mlađe od 4 mjeseca treba 125 kalorija po 1 kg težine.
Reich sustav uzima u obzir omjer visine i težine djeteta i količine mlijeka. Da biste to učinili, težina djeteta dijeli se s visinom, a rezultat se množi sa 7.
Koliko mlijeka dijete poje u 4 mjeseca dok doji, teško je izračunati. Smatra se da su bebe hranjene majčinim mlijekom sposobne kontrolirati potrebnu količinu. Djeca koja jedu adaptiranu formulu trebaju jesti 800 ml dnevno. Jedna porcija je oko 130 ml smjese. Koliko je puta hraniti i koliko često četveromjesečno dijete jede tijekom dana, lako je izračunati. Šest do sedam obroka je optimalno u ovoj dobi. Djetetov raspored hranjenja sa 4 mjeseca sugerira da intervali hranjenja trebaju biti oko 4 sata. Dijete koje ima dovoljno mlijeka veselo je, aktivno i društveno. Nije hirovit u intervalima između hranjenja, ne traži da jede prije vremena. Ako postoji bilo kakva sumnja da je dijete sito, treba provesti "test mokre pelene". Da biste to učinili, trebate brojati korištene pelene tijekom dana. Broj pelena doseže dvanaest, što znači da beba nije gladna.

U slučaju nedostatka mlijeka, uvođenje dohrane stabilizira situaciju. Tablica hranjenja bebe u četvrtom mjesecu života pomoći će vam u snalaženju u vremenu i količini hrane. Broj novih proizvoda naznačen je nakon prilagodbe, tj. kad je dijete na njih već naviklo. Prva dva tjedna novi se proizvodi uvode postupno, u količini od nekoliko žličica.

Koliko adaptirano mlijeko treba jesti dijete u 4 mjeseca

Za ispravan razvoj djeteta važno je da roditelji prate njegovu prehranu. Pokazatelj djetetovog zdravlja u skladu je s tjelesnom težinom u dobi. Ako se uvelike razlikuje od norme, nedostatak prehrane može negativno utjecati na normalno funkcioniranje organa. Stoga je važno da roditelji razumiju koliko adaptirano dijete treba jesti u 4 mjeseca.

S dovoljno kalorija, vaša će se beba razviti zdrava

Dnevna rutina od 4 mjeseca

Plan obroka obično se razlikuje za različite vrste hranjenja. Danas pedijatri preporučuju hranjenje djeteta majčinim mlijekom kad god je to moguće, dijete vam samo daje do znanja kada je gladno. Neki vam savjetuju da se držite redovite prehrane i hranite bebu svaka 3 sata. Djeca na IV-u se hrane svakih 3,5-4 sata.

Malena svakodnevna rutina

VrijemeDnevni režim
6:00Doručak
6:30 - 8:00Razdoblje aktivnosti
8:00 - 10:00Prvo dnevno spavanje
10:00Ponovni doručak
10:30 - 12:00Razdoblje aktivnosti
12:00 - 14:00Drugi dnevni san, moguće dok hodate
14:00Večera
14:30 - 16:00Razdoblje aktivnosti
16:00 - 18:00Treći dnevni san
18:00Večera
18:30 - 21:00Razdoblje aktivnosti
21:00 - 22:30Prvi noćni san
22:30Ponovna večera
23:00 - 6:00San druge noći

Ovo je približna dnevna rutina djeteta koje je na IV. U ovom režimu djeca jedu oko pet puta dnevno. Bebe koje su na GV mogu se puno češće nanositi na prsa - do 10 puta. Dojenje je obično dovoljno da dijete bude zadovoljno jednom svaka tri do četiri sata. Majka može češće dojiti dijete - ovo je način komunikacije, smirivanja, komunikacije i tehnika uspavljivanja djeteta. Stoga se djeca na HB ne drže uvijek jasnih vremenskih intervala..

Lakše je slijediti režim s djecom na umjetnom hranjenju

Nutricionistička norma

Od prvih dana života djetetovi organi nisu u potpunosti razvijeni, uključujući i želudac. Prema tome, vrlo mala količina mlijeka ili umjetne prehrane, čak 20 grama, može biti dovoljna da beba dobije dovoljno. Unatoč brzom zasićenju hepatitisom B, bebe mogu tražiti dojke više od 10 puta dnevno. Postoje posebne formule za izračunavanje potrebne količine hrane u ml, sve se temelje na težini djeteta..

Postupno će se razvijati želudac i povećavati mu se volumen. Stoga se smanjuje broj hranjenja, povećava se sam dio. Do četvrtog mjeseca djeca bi trebala jesti 1/6 ili 1/7 svoje težine dnevno. Drugim riječima, beba teška 6 kg trebat će oko litre mlijeka ili adaptiranog mlijeka, u pravilu djeca koštaju malo manje. Ta se stopa dijeli na 5-6 pristupa hranjenju i služi se bebama svakih nekoliko sati. Istodobno, pauze između hranjenja nisu uvijek iste, na primjer, noću djeca mogu dulje bez hrane.

Koliko beba treba jesti u 4 mjeseca, lakše je utvrditi s IV (umjetnim hranjenjem), jer se smjesa uvijek poslužuje u boci. Ako je dijete na HB (dojenje), tada majka može odrediti dnevnu stopu posebnim mjerenjem nakon izručivanja. To nije potrebno da bi se utvrdilo je li dijete sito, jer bebe koje doje sami jasno daju do znanja kada su gladne..

Značajke:

 • U četvrtom mjesecu bebe odjednom jedu oko 130 ml. Ako beba pojede ovu količinu, bočica nakon hranjenja neće biti potpuno prazna..
 • Mlijeko koje ostaje u dojkama nakon hranjenja ukazuje na sitost..
 • Sa četiri mjeseca dijete može biti aktivno i ne biti hirovito oko 3-4 sata zaredom, što ukazuje na to da je sito.
 • Znak odgovarajuće prehrane - redovito pražnjenje crijeva.

Općenito se vjeruje da beba dobiva dovoljno hrane ako se udeblja i razvija se prema normama svoje dobi..

Važno! S HV-om dijete i samo može shvatiti koliko mu hrane treba za normalno funkcioniranje. Stoga su u slučaju hepatitisa B slučajevi pothranjenosti ili prejedanja rijetki..

Djeca na GW-u se proždiru

Obično se u dobi od četiri mjeseca djeca na HBV već počinju prilagođavati režimu. Broj puta dojenja smanjuje se za 10-12 puta dnevno, ali noć je i dalje vrijeme kada beba ne može bez hranjenja. Postoje slučajevi kada dijete može češće tražiti dojku iz različitih razloga:

 • Klinac nije mogao jesti dovoljno, već samo da bi mu nešto odvratilo pažnju, pa kasnije opet treba dojku.
 • Neke bebe počinju rezati zube sa 4 mjeseca, primjenjujući ih na prsa, smiruje ih od nelagode. Uz to, neka djeca grizu bradavice, čineći tako svojevrsnu masažu desni..
 • Razdoblje laktacijske krize, kada se ženska opskrba mlijekom smanjuje na kratko (3-7 dana) i dijete je pothranjeno. Nakon toga se mlijeko obnavlja.

Tijekom dojenja teško je odrediti brzinu hranjenja, jer dijete može dojiti više od 10 puta dnevno. Pedijatri ne savjetuju ograničavanje beba na tako rani datum, bolje je pričekati dok dijete ne naraste do 6 mjeseci.

Izračun prehrambene težine djeteta

Količina hrane ovisi o tome kako će se dijete razvijati. Majke djece na IV-u češće su zabrinute zbog količine smjese, jer je lako izračunati i primijetiti je li dijete pothranjeno. Kad je dijete na HB, teže je to učiniti, pogotovo jer ono samo određuje koliko mu mlijeka treba.

Kako bi se točno utvrdilo koliko djetetu treba mlijeka ili adaptiranog mlijeka, postoji nekoliko provjerenih formula. Uzimaju u obzir i težinu, visinu. Roditelji bi trebali biti svjesni da ovi izračuni mogu malo precijeniti potrebnu količinu ml za hranjenje. Ove se formule razlikuju za različitu dob beba, glavni kriterij je dob prije i nakon 10 dana.

Prehrambene formule pomažu mladim majkama u navigaciji

Izračun hrane za djecu stariju od 10 dana

 1. Težina bebe u gramima. podijeljeno s visinom djeteta u cm i pomnoženo sa 7. Dobiveni broj pokazuje potrebnu količinu mlijeka ili smjese dnevno u ml.
 2. Druga metoda prikazuje dnevnu količinu mlijeka ili smjese, isključujući drugu tekućinu.

Mjesečne prehrambene norme, ml

Koliko je mjeseci bebaKoličina formule ili mlijeka (ml) u odnosu na tjelesnu težinu
Od 10 dana do 2 mjeseca1/5
2-41/6
4-61/7
Od 6 mjeseci1/8
 1. Treća metoda izračunava kalorije, stoga se smatra najtočnijom za djecu prije uvođenja dopunske hrane. Formula pretpostavlja da bi beba trebala primati određenu količinu kalorija dnevno. Ovu metodu najlakše je koristiti tijekom hranjenja mješavinama, jer je sadržaj kalorija već naznačen na njihovoj ambalaži. Majčino mlijeko može promijeniti svoj sadržaj kalorija i sastav, pa se ova metoda smatra približnom za izračunavanje hranjenja beba na HB.

Unos kalorija

Koliko je mjeseci bebaKalorije dnevno (po kg)
Od 10 dana do 3 mjeseca120
3-6 (prikaz, stručni)115
6-9110
9-12 (prikaz, stručni)100

Izračun za jedno hranjenje

Količina mlijeka ili smjese obično se izračunava dnevno. Mnoge majke ne znaju koliko se mlijeka smatra normom za jedan unos. Mladi roditelji mogu djelovati na temelju tablica povezanih s djetetovom težinom.

Stopa hranjenja

Koliko mjeseci
(do kraja mjeseca)
Norma mlijeka ili smjese za jedno hranjenje
190-100 (prikaz, stručni)
2120-130 (prikaz, stručni)
3150-175 (prikaz, stručni)
Nakon 6. mjeseca180-200

Uvođenje komplementarne hrane

Neki roditelji vjeruju da je 4 mjeseca doba kada je vrijeme da beba uvede dohranu. Pedijatri imaju različita mišljenja o tome, većina vjeruje da dijete još uvijek može zadovoljiti svoje potrebe bez aditiva. Općenito, preporuča se pričekati s uvođenjem nove hrane za djecu na IV do 5 mjeseci, za djecu na HB - do 6. mjeseca života.

Pri hranjenju mješavinama preporuča se unos dopunske hrane od trenutka kada je dijete već napunilo 4 mjeseca, a ne ranije. Bebe koje doje mogu se dulje zasititi mlijekom, jer umjetno mlijeko priprema djetetovo tijelo za drugačiju vrstu hrane. Stoga se djeca na IV brže prebacuju na komplementarnu hranu.

Pedijatri odobravaju uvođenje nove hrane za bebe sa 4 mjeseca, ako postoje problemi s probavom ili poteškoće u odabiru formule. Tada se roditelji upućuju na sva pravila za uvođenje komplementarne hrane. U ovoj dobi dijete se može postupno naučiti dječjem pireu i sokovima od povrća i voća. Najbolje je započeti s domaćim pireom od zelene jabuke.

Uvođenje komplementarne hrane od 4 mjeseca provodi se postupno

Majka možda zna koliko beba stara 4 mjeseca treba jesti, ali postoje trenuci kada samo mlijeko ili adaptirana mlijeka nisu dovoljni za njezinu bebu. Na temelju malih savjeta, majke mogu shvatiti da je njezino dijete već spremno za uvođenje komplementarne hrane:

 • Djeca u dobi od 4 do 6 mjeseci intenzivno doživljavaju refleks zatucavanja kada žlica ili drugi predmet udari u sredinu jezika. Čim ovaj refleks utihne, to je siguran znak da je beba spremna uvesti drugu hranu i može je progutati s promijenjenom konzistencijom..
 • Interes za hranom. U djece starije od 4 mjeseca to je rijetko, ali se događa kao iznimka. Mališan može početi posezati za hranom ili oponašati žvakanje kad vidi da roditelji jedu..
 • Ako dijete ne odgovara težinskoj normi njegove dobi, to ukazuje na to da mu već nedostaje jedno mlijeko ili smjesa, a vrijeme je da uvede komplementarnu hranu.
 • Zatvor ili nedostatak željeza u krvi. U takvim slučajevima pedijatri pokušavaju uvesti komplementarnu hranu umjesto lijekova za normalizaciju razine stolice i željeza..

U slučaju da je dijete prestalo jesti mlijeko ili adaptirano mlijeko, roditelji se trebaju obratiti liječniku. Kada se beba premjesti u drugačiji sastav smjese, tada se, kao i obično, dohrana uvodi od 6 mjeseci.

Ako beba odgovara masi svoje dobi i nema medicinsku indikaciju za uvođenje novih proizvoda u prehranu, tada roditelji ne bi trebali žuriti s dohranom.

Ako dijete s HB ima prekomjernu težinu, tada će čak biti korisno uvođenje komplementarne hrane od povrća. Povrće nije toliko kalorično kao žitarice i neće utjecati na bebino debljanje.

Bilješka! Ako beba nema problema s težinom, tada se dopunska hrana može započeti barem sa žitaricama, barem s povrćem. Ako težina nije dovoljna, preporučuje se započeti sa žitaricama kako bi se dobila.

Istodobno, ne prestaju dojiti ni adaptirano mlijeko. Voće se preporučuje davati ako dijete ima česti zatvor. Suve šljive su posebno korisne. Pokušavaju biti oprezniji s voćem, jer u suprotnom dijete možda neće htjeti probati kašu nakon toga.

Malo je primjera među voćem i povrćem koji se mogu uspješno ugraditi u komplementarnu hranu. Većina ih je alergena i dječji želudac slabo apsorbira. Preporučeni proizvodi uključuju:

 • tikvica;
 • karfiol;
 • brokula;
 • jabuka (pire);
 • kruška;
 • breskva.

Roditelji sami rade pire krumpir ili kupuju

Uvođenje komplementarne hrane treba provoditi pažljivo kako novim proizvodima ne bi izazvalo alergijske reakcije, grčeve u trbuhu ili poremećaje stolice. Prijelaz bi trebao biti nježan, ako započnete s povrćem ili voćnim kašama, odaberite sastav iz jednog proizvoda. Mješoviti pire počinju se davati djeci od 6 mjeseci. Prvo hranjenje daje se djetetu razrijeđenom vodom i poslužuje se žlicom.

Postoji nekoliko jednostavnih savjeta nakon kojih majka može svoju bebu brzo naviknuti na novi proizvod:

 • Po prvi puta se daje dječji pire da jede vrlo malo - oko četvrtine žličice. Svakodnevno se povećava količina pirea tako da do kraja mjeseca beba može pojesti 5 žličica.
 • Uvodeći novi proizvod u prehranu djeteta, oni prate reakciju tijela. Promjene stolice su normalne, posebno za one koji imaju problema s pražnjenjem. Trebali biste biti oprezni s hranom koja uzrokuje osip kod vašeg djeteta..
 • Dopunska hrana daje se prije hranjenja mlijekom ili adaptiranim mlijekom. Budući da nakon uobičajene hrane, dijete može pojesti i odbiti novi proizvod.
 • Između pristupa hranjenju, dijete se mora piti vode..
 • Uspješnim uvođenjem komplementarne hrane od 4. mjeseca do kraja, prehrana se može diverzificirati ciklom, mrkvom i domaćim svježim sirom. Istodobno se ne daje nekoliko novih proizvoda odjednom, dovoljan je jedan, između uvođenja novog povrća moraju proći najmanje 2 dana.

Pomno pratite tjelesni odgovor na komplementarnu hranu

Dakle, prehrana djeteta u dobi od 4 mjeseca može biti samo na mlijeku ili smjesi ili zahtijeva uvođenje komplementarne hrane. Ako je potrebno, komplementarna hrana uvodi se postupno i to od jedne vrste povrća ili voća. Miješani pire od krumpira i kaše savjetuje se jesti nakon šest mjeseci. Ako je djetetu dovoljno jednog mlijeka ili IV, izračunava se stopa i oni pokušavaju ući u prehranu. Na IV će to biti lakše učiniti, ali tijekom dojenja majke mogu početi uvoditi režim, iako ne rigidni.